Arbata su krakmolo perlais - pavojus sveikatai?

Vakaruose randasi nauja mada – gerti Azijoje atrastą arbatą su krakmolo burbuliukais. Gaiviųjų gėrimų rinkos naujovė pasirodo esanti anaiptol ne sveikesnė nei tradicinės kalorijų ir dažiklių bombos.

Pirmoji arbata su burbuliukais buvo išgerta Taivane praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį, kai jis (ar ji) sugalvojo gėrimą, kurį noriai gertų vaikai: į arbatą su pienu įmetė vadinamųjų tapijokos perlų, pagamintų ir manijokos šaknies krakmolo. Geriant per didelio skersmens šiaudelį, sykiu įtraukiami ir žirnio dydžio burbuliukai.

Kombinuojant įvairių skonių arbatą, geriamąjį jogurtą su skirtingų skonių burbuliukais, galima suskaičiuoti daugiau kaip 100 gėrimo variantų.

Vakariečių atžalų gomuriui pasirodė labiau priimtinas arbatos su burbuliukais, bet be pieno variantas. Šiandien šį gėrimą noriai geria JAV, Vokietijos, Italijos, Turkijos ir daugybės kitų šalių paaugliai. Kada šia sparčiai plintančia mada užsikrės ir Lietuvos vaikai, matyt, tik laiko klausimas.

Anot vieno iš daugybės pasaulį apraizgusio burbuliuojančia arbata prekiaujančių arbatinių tinklo savininkų, jų tikslinė vartotojų grupė – nuo 8 iki 16 metų.

Iš pirmo žvilgsnio burbuliuojanti arbata yra naudingesnė nei daugybė lig šiol populiarių gaiviųjų gėrimų, tačiau tik iš pirmo žvilgsnio. Bavarijos vartotojų teisių centras (Vokietijoje) paskelbė, kad šiame gėrime yra daug rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, konservantų, dažiklių, apie kuriuos vartotojai net nėra informuojami. Be to, gėrimas yra labai kaloringas: 200 ml stiklinėje yra 300–500 kcal, t.y. trečdalis vaikui rekomenduojamos dienos normos.

Be to, Vokietijos pediatrų draugijos manymu, šis gėrimas nėra nepavojingas ir dėl galimybės užspringti, ir dėl to, kad patekę į kvėpavimo takus, o vėliau – į plaučius, burbuliukai gali sukelti plaučių uždegimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių