Amžina dilema: kaip atskirti persiką ir nektariną?

  • Teksto dydis:

Citrusiniai vaisiai savo populiarumu pirmą metų pusmetį aplenkė bananus ir iškopė į vaisių Olimpą, trečioje vietoje palikdami stabiliai joje besilaikančius obuolius. Tiesa, reiktų prisiminti, kad, žiūrint iš mokslinės pusės, bananai yra uogos, ne vaisiai. Tačiau šios klasifikacijos atsirado vėliau, nei žmonės ėmė vartoti uogas ir vaisius. Tuo metu dėl kaulavaisių tapatybės klausimų nekyla – jie patenka į labiausiai perkamų vaisių penketuką.

„Mūsų pirkėjai noriai renkasi kaulavaisius, kurių sezonas kasmet prasideda gegužę. Populiariausių kaulavaisių trejetuką sudaro abrikosai, nektarinai ir trešnės. Šiemet galime džiaugtis gausiu nektarinų derliumi ir mažesne, palyginti su 2018 metais, kaina. Prieš metus derlių neigiamai paveikė šaltos naktis, o ankstyvosios rūšys nukentėjo dar ir nuo krušos, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė. – Vien šią gegužę parduotuvėse parduota keturis kartus daugiau nektarinų nei pernai.“

Šiemet nektarinų pardavimai taip išaugo, kad tik 14 proc. atsilieka nuo populiariausių kaulavaisių – abrikosų – pardavimų. Tuo metu 2018 metais abrikosų buvo parduota daugiau nei du kartus daugiau nei nektarinų.

Kuo labiau apdorojate vaisius, tuo mažiau juose lieka mums naudingųjų medžiagų ir skaidulų.

„Įsibėgėję nektarinai aplenkė ir savo giminaičius – persikus, kurie parduotuvėse parduodamų kaulavaisių populiariausių sąraše nukrito į 4 vietą. Tačiau persikų bent kol kas niekas parduotuvėse negali aplenkti dėl jų įvairovės. Stengiamės savo pirkėjams pasiūlyti kuo platesnį asortimentą“, – teigia V. Drulienė.

Ką pasirinkti

Šią vasarą pirkėjai gali įsigyti persikų geltonu minkštimu, plokščiųjų persikų baltu arba geltonu minkštimu, geltonųjų persikų geltonu minkštimu, saldžiųjų persikų baltu minkštimu, baltųjų persikų baltu minkštimu ir net ekologiškų persikų. Tiesa, populiariausias pirkėjų pasirinkimas išlieka tradicinis variantas, t.y. persikai geltonu minkštimu.

Palyginti su nektarinu, persikas išsiskiria savo švelniais pūkeliais dengtu paviršiumi – jo paviršiaus nėra toks glotnus ir tvirtas, kaip nektarino. Nektarinai taip pat yra mažesni, tvirtesni ir net kvapnesni, nors savo formų įvairove drąsiai gali varžytis su persikais. Tiek nektarinai, tiek persikai, kaip dauguma vaisių ir uogų, tinka jogurtams gardinti, pyragams ir tortams kepti, džemams virti, glotnučiams trinti ir gaminti įvairiems kokteiliams.

„Tačiau nepamirškite, kad kuo labiau apdorojate vaisius, tuo mažiau juose lieka mums naudingųjų medžiagų ir skaidulų. Tiesa, kalorijų kiekis, juk vaisiuose daug cukrų, nesumažėja“, – įspėja dietistė Vaida Kurpienė, patarianti valgant vaisius vadovautis sezoniškumo principu.

Tinka norintiems priaugti svorio

Pasak jos, įvairūs gaminiai su vaisiais tinkami visiems, kuriems reikia priaugti svorio, pavyzdžiui, sparčiai tįstantiems paaugliams. Todėl trintų vaisių kokteilis, arba glotnutis, jiems yra idealus maistas po treniruotės ar kitos aktyvios veiklos.

„Paauglys berniukas turėtų gauti apie 50 proc. daugiau kalorijų nei jo tėtis. Jei paaugliai negauna pakankamai energijos iš vertingo maisto, jie tai bando kompensuoti traškučiais ir kitais nesveikais užkandžiais, – teigia V. Kurpienė. – Į užkandžių dėžutę taip pat būtų geriau dėti sveiką vaisių, ne pjaustytą, nes supjausčius po kelių valandų, o aukštesnėje temperatūroje dar greičiau, prasideda rūgimo procesas. Tai galima pamatyti: keičiasi vaisiaus spalva ir vaizdas.“

Nektarinai ir persikai valgomi su visa odele, todėl labai svarbu ją tinkamai nuplauti. V. Kurpienė pataria gerai vaisius nuplauti šiltu vandeniu arba pamirkyti valgomosios sodos ir vandens mišinyje – soda veikia antibakteriškai.

„Vaisiai – natūralus desertas, tačiau vargu ar nuo tokio maisto ilgam pasisotinsime, nors kalorijų, suvalgius didelį kiekį, tikrai gausime. Rinkitės juos priešpiečiams – suteiks energijos darbingai dienai.  Ir prisiminkite, kad kasdien mūsų suvartojamų vaisių ir daržovių santykis turi būti vienas prie trijų, tai reiškia, kad suvalgius 100 g vaisiaus reiktų suvalgyti 200 g daržovių, neskaičiuojant bulvių“, – sako dietistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių