Kaip rūpintis savo oda po UV atakų?

  • Teksto dydis:

Net jei savo odą prižiūrime sąžiningiausiai, po vasaros dažna moteris pastebi paryškėjusias smulkias raukšleles apie akis ar lūpas. Viena šių pokyčių priežasčių – net kelis mėnesius trukusios ultravioletinių (UV) spindulių vonios. Estetinės kosmetologijos specialistė Laura Sereičikienė rudenį rekomenduoja kosmetiką su kamieninėmis ląstelėmis, kurios efektyviai skatina odos regeneraciją ir jaunina. Mūsų dienų alternatyva, leidžianti atmesti etinius būgštavimus dėl gyvulinės kilmės žaliavų – kosmetologijoje vis plačiau naudojamos augalinės kilmės kamieninės ląstelės.

Pasak L. Sereičikienės, pastaruoju metu augalinių kamieninių ląstelių paklausa pastebimai didėja ir dėl vis naujai atrandamų jų pritaikymo galimybių: „Kosmetologijoje augalinės kamieninės ląstelės laikomos vienu novatoriškiausių, perspektyviausių ir efektyviausių jauninimo būdų. Dėl sparčios biotechnologijų pažangos šių aktyvių kosmetikos ingredientų panaudojimas kasmet tampa vis aktualesnis, o pasiekiami rezultatai – vis geresni“.

Kodėl po kosmetikos su augalinės kilmės kamieninėmis ląstelėmis oda tiesiog pražysta, o rezultatai pastebimi ir plika akimi, be jokių mikroskopų? Ir kodėl apskritai augalinių kamieninių ląstelių paspartinama regeneracija išskiriama kaip kažkas ypatinga, nors regeneruojančiomis savybėmis pasižyminčių medžiagų yra daugybė? Pagrindinė priežastis: kamieninės augalų ląstelės geba paskatinti žmogaus odoje esančių ir jos jaunystei nepaprastai svarbių nuosavų kamieninių ląstelių dalijimąsi. „Atradę žmogaus kamienines ląsteles bei ištyrę jų savybes, mokslininkai jas pavadino ne tik nemarios jaunystės bei grožio, bet ir sveikatos eliksyru“, – pabrėžė specialistė L. Sereičikienė.

Kas yra kamieninės ląstelės?

Jos dar vadinamos pirminėmis arba nespecializuotomis. Tai pirmosios užsimezgančios organizmo ląstelės, kurios tampa viso organizmo pamatu. Kamieninės ląstelės gamina visas kitas organizmo ląsteles ir keičia pasenusias naujomis. Trumpiau tariant, atsako už regeneraciją. „Kamieninės ląstelės reaguoja į pažeistas organizmo vietas ir padeda joms, tai yra pažeistoje vietoje esančioms ląstelėms, atsikurti. Esant reikalui, kamieninės ląstelės gali virsti bet kuria organizmo ląstele: odos, raumenų, kaulų, vidaus organų ir kita“, – pasakojo L. Sereičikienė.

Ar pastebėjote, kaip greitai gyja įvairūs vaikų odos nusibrozdinimai? Nepaisant to, jog per dieną jų būna ne vienas ir ne du? Kuo žmogus jaunesnis, tuo už regeneraciją atsakingos kamieninės ląstelės aktyvesnės ir tuo didesnis jų kiekis yra. Deja, metams bėgant, šių organizmo restauratorių mažėja, todėl lėtėja, menksta ir regeneracinės savybės. Lygiai taip pat – ir odos. Ji atsinaujina vis lėčiau, ima plonėti, o raukšlelės tampa vis ryškesnės.

Būdas pastebimai sulėtinti senėjimo procesus – pasitelkti į pagalbą natūralios kilmės kamienines ląsteles. Kurį laiką šiuo tikslu dėl savo efektyvumo itin plito gyvūninės (išgaunamos iš embrionų, kiaulių placentos) kilmės kamieninės ląstelės. Iš etinių sumetimų bei dėl gyvūnų teisių daugelyje pasaulio šalių tokia kosmetika yra uždrausta. Tad mokslininkų, kosmetikos gamintojų laboratorijose pagrindinis dėmesys skiriamas iš augalų išgaunamoms ir puikiomis regeneracinėmis savybėmis pasižyminčioms kamieninėms ląstelėms. Jos veikia kaip biostimuliatorius ir skatina žmogaus odos kamieninių ląstelių dalijimąsi, o padidėjus kamieninių ląstelių skaičiui odoje, ji atsinaujina ir tuo pačiu pastebimai pajaunėja.

Paspartėjęs regeneracijos procesas užkuria ir kitus odos funkcionavimui bei jaunystei svarbius mechanizmus: atsikuria lipidinis odos barjeras ir sustiprėja apsauginė funkcija, transepidermis geriau išsaugo ir ne taip greitai praranda drėgmę. Augalinių kamieninių ląstelių dėka, oda intensyviai drėkinama papildomai, pagerėja jos struktūra. „Dar viena itin svarbi augalinių kamieninių ląstelių funkcija – jos aprūpina maistingosiomis medžiagomis, kurios reikalingos odos kamieninėms ląstelėms atsinaujinti. Taigi oda atsinaujina neišnaudodama savo pačios resursų“, – pastebėjo estetinės kosmetologijos specialistė.

Kas bendra tarp bulvės ir mūsų jaunystės?   

Šiuo metu atrasta ir ištirta šimtai augalų, kurie pasižymi stipriomis biostimuliatoriaus savybėmis. Taip pat nuolat atrandami nauji. „Kiekvienas augalas veikia vis kitaip, todėl jų panaudojimas skiriasi pagal kosmetikos gamintojų teikiamą pirmenybę bei pageidaujamą poveikį. Populiariausias ir bene stipriausiu poveikiu pasižymintis ingredientas – kamieninės rododendro ląstelės, kurios stimuliuoja kolageno, elastino, glikozaminoglikanų sintezę. Šios medžiagos turi įtakos odos tamprumui ir stangrumui bei saugo ją nuo išplonėjimo, sausėjimo ir tuo pačiu raukšlių.

Pastebėtina, jog augalinės kamieninės ląstelės nekonfliktuoja su žmogaus kamieninėmis ląstelėmis, nepraranda savo prigimtinių savybių, nemutuoja ir nesukelia alergijos. O kosmetika, kurioje yra augalinės kilmės kamieninių ląstelių ir kurią galima tituluoti jaunystės lašais, pasižymi stipriu efektu ir itin maloniu poveikiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių