Iš „Žalgirio“ – į Uteną. Karjerai tai nepakenkė

  • Teksto dydis:

"Viskas susiklostė geriau, nei norėjau ir tikėjausi", – pripažino Martinas Gebenas. Utenos "Juventus" ekipai atstovaujantis Kauno "Žalgirio" klubo 24-erių metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas – naudingiausias (MVP) Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono žaidėjas.

Treneriai patenkinti

Per 36 rungtynes M.Gebenas pelnė vidutiniškai po 11,6 taško (12-as rezultatas LKL) ir sėkmingiausiai lygoje kovojo dėl kamuolio (vid. 7,2).

Martino asmeniniai karjeros LKL rekordai – 29 taškai, 16 atkovotų kamuolių ir 44 naudingumo balai (visi pasiekimai – per rungtynes gegužės 4-ąją su Alytaus "Dzūkija").

"Prieš sezoną galvojau, kad norėčiau tapti galbūt geriausiu LKL naujoku, bet MVP titulo nesitikėjau", – sakė M.Gebenas.

"Maniau, kad Martino adaptacija užtruks ilgiau, bet jis maloniai nustebino. Jis – sąžiningas, atviras, labai susikaupęs žmogus. Dirba noriai, stengiasi, imlus visoms detalėms. Dar yra ko išmokti, tačiau smagu dirbti su juo", – kalbėjo "Juventus" vyriausiasis treneris Žydrūnas Urbonas.

"Nė kiek nenustebau, kad Martinas tapo naudingiausiu LKL reguliariojo sezono krepšininku, – teigė "Kauno dienai" Ž.Urbono asistentas Vidas Ginevičius. – Iš pradžių jam buvo sunkoka prisitaikyti prie europietiško krepšinio, tačiau šis procesas neužtruko ir pirmiausia – paties Martino dėka."

Meistriškumas ūgtelėjo

2018-ųjų vasarą į Lietuvą iš JAV po mokslų Noterdamo universitete  grįžęs M.Gabenas sukirto rankomis su "Žalgiriu", tačiau Kauno klubas naujoką paskolino Utenos ekipai vieniems metams.

"Martinas gerai užsirekomendavo per treniruotes ir draugiškas rungtynes. Norime, kad per metus jis sutvirtėtų, įgytų žaidimo praktikos ir į mūsų gretas sugrįžtų dar labiau patobulėjęs", – tąkart kalbėjo "Žalgirio" sporto direktorius Robertas Javtokas.

"Žalgirio" marškinėlius M.Gebenas vilkėjo pernai per dvejas kontrolines rungtynes – su "Šiauliais" (kauniečiai laimėjo 95:60, Martinas surinko 9 taškus bei penkis kartus atkovojo kamuolį) ir su Kėdainių "Nevėžiu" (99:64, debiutantas pelnė 13 taškų).

"Juventus" gretose M.Gebenas su "Žalgiriu" efektyviai sužaidė visas ketverias LKL reguliariojo sezono rungtynes, nors Utenos ekipa jas pralaimėjo (80:87, 69:72, 80:98 ir 68:82): rinko vid. po 12,5 taško, atkovojo po 8,25 kamuolio ir pelnė po 16 naudingumo balų.

Martinui iš pradžių buvo sunkoka prisitaikyti prie europietiško krepšinio, tačiau šis procesas neužtruko.

"Mano tikslas buvo įsilieti į profesionalų krepšinį. Utenoje mane sutiko šiltai, treneriai ir komandos draugai pasitiki manimi. Dėkoju jiems už pagalbą ir pastangas", – sakė M.Gebenas.

Krepšininkas tikisi kitą sezoną atstovauti "Žalgiriui".

"Gaila, Martino stažuotė pas mus netrukus baigsis. Vis dėlto malonu, kad jo meistriškumas ūgtelėjo būtent "Juventus" komandoje", – tvirtino V.Ginevičius.

Debiutavo rinktinėje

M.Gebenas debiutavo ir Lietuvos nacionalinėje rinktinėje – sužaidė ketverias pasaulio čempionato atrankos rungtynes (dvejas – su italais, po vienas – su kroatais ir olandais), pelnė iš viso 16 taškų.

"Buvo labai smagi patirtis su aukščiausio lygio profesionalais, nes teko aikštėje būti su Jonu Mačiuliu, Mantu Kalniečiu. Juos stebėjau vaikystėje, kai žaidė "Žalgiryje" ar Lietuvos rinktinėje. Patiko dirbti tiek su treneriu Dainiumi Adomaičiu, tiek su kitais specialistais. Nieko ypatingo neatlikau, bet tikiuosi dar sulaukti savo šanso pasirodyti geriau", – svarstė Martinas.

2013-aisiais vidurio puolėjas su Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktine iškovojo pasaulio čempionato bronzos medalį (mūsiškiai mažajame finale po pratęsimo 106:100 palaužė australus, o Martinas pelnė 12 taškų ir devynis kartus atkovojo kamuolį).

2017-aisiais M.Gebenas su Lietuvos studentų rinktine tapo universiados čempionu (lietuviai laimėjo mūšį su amerikiečiais dėl aukso medalių 85:74, Martinas surinko 12 taškų ir septynis kartus atkovojo kamuolį).

Skoliniai nenuvylė

Iš šį sezoną kitiems klubams paskolintų "Žalgirio" krepšininkų būtų galima suburti įdomų kovinį penketą.

Jį kartu su M.Gebenu sudarytų Gytis Masiulis (Klaipėdos "Neptūnas"), Arnas Velička (Tartu "Ulikool", Estija), Paulius Valinskas (Panevėžio "Lietkabelis"), Martynas Varnas (Kėdainių "Nevėžis").

Dar yra Matas Jogėla ("Dzūkija"), Donatas Sabeckis (Liudvigsburgo "MHP Riesen", Vokietija), Vitalijus Kozys (Prienų "Skycop"), Marius Valinskas ("Lietkabelis").

G.Masiulis – vienas naudingiausių "Neptūno" krepšininkų (vid. 13,3 balo – antras rezultatas komandoje) ir geriausias uostamiesčio ekipos kovotojas dėl kamuolio (vid. 5,4).

P.Valinskas – "Lietkabelio" lyderis pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 3,6) ir vienas rezultatyviausių žaidėjų (vid. 13 tšk. – antras rezultatas klube).

Latvijos ir Estijos jungtinės krepšinio lygos čempionate dalyvavęs A.Velička – ketvirtas tarp rezultatyviausių (vid. 19 tšk.) ir daugiausia kamuolį perėmusių (vid. 1,79) šių varžybų žaidėjų.

D.Sabeckis – taikliausias "MHP Riesen" tritaškininkas (46,7 proc.).


Šiame straipsnyje: Martinas GebenasLKLkrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

germanas

germanas portretas
tai ir susirinkit savo zaidejus is kitu klubu zalgirio vadovai,ko laukiat.Dabar gaila ziuret,kaip tie amerikosai isskyrus waita ir davesa zaidzia.Tokiu puikiu zaideju turi zalgirio klubas,o isdalino kitiems.Prisipirko uzsienieciu ,moka didelius pinigus,naudos nedaug.Jasikeviciu i klaipeda,nes NBA jau neima,o prie Zalgirio vairo nauja treneri,gali but ir koks serbas,jei lietuviu nera.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių