Žalgiriečių džiaugsmas Tel Avive: drąsus Š. Jasikevičiaus ėjimas perlaužė mačą

Kauno „Žalgiris“ mače su Tel Avivo „Maccabi“ beviltiškai pralaiminėjo kovą dėl kamuolių ir mintis dar labiau sumažinti penketuką galėjo atrodyti beprotiškai. Visgi rungtynėms ir sezonui slystant iš rankų, Šarūnas Jasikevičius metė „all in“ – keturis gynėjus, solidžiai atakuojančius iš toli, ir Brandoną Daviesą, kuris po ilgosios pertraukos ėmė rodyti savo tikrąjį veidą.

„Man reikėjo rizikuoti“, – po dvikovos pripažino „Žalgirio“ treneris.

Kauniečiai buvo antrą kartą beįkrentą į duobę – ketvirtojo kėlinio viduryje atsiliko 65:74, o skirtumas nebuvo dviženklis tik dėl to, kad Johnas Dibartolomeo prieš akimirką kojų pirštų galiukais užlipo ant tritaškio linijos.

Jasikevičius paėmė minutės pertraukėlę ir nusprendė mesti žemo penketo kortą.

Panašus planas jam suveikė jau trečiajame kėlinyje, kai priekinę liniją sudarė Deonas Thompsonas ir Edgaras Ulanovas, kurie, žaisdami su Leo Westermannu, Thomasu Walkupu ir Artūru Milakniu, spurtavo 13:0 ir sugrąžino kauniečius į rungtynes.

Šį kartą Šaras nusprendė rizikuoti dar labiau – buvo išleistas super žemas penketas, kuriame Milaknis užėmė sunkiojo krašto puolėjo vietą, o gynėjų linijoje rungtyniavo Westermannas, Walkupas ir Marius Grigonis.

„Man reikėjo kažką daryti, – sakė Jasikevičius. – Čia buvo paskutinis, vos ne desperatiškas dalykas. Vis tiek klausimas buvo, ar mes pataikysime. Reikia pripažinti, ir pirmoje pusėje mes susikūrėme metimus, tik visai nieko nepataikėme. Ir Milas kokius tris prametė, o paskui sumetė tai, ką jam reikėjo sumesti.“

Kauniečiai ketvirtajame kėlinyje pagriuvo, kai Walkupas sėdo ant suolo su keturiomis pražangomis, o jį pakeitęs Nate’as Woltersas nebuvo lygiavertė pamaina. Jo netaiklus dvitaškis ir pramiegotas oponentas gynyboje padėjo „Maccabi“ spurtuoti ir tai vos nesugriovė „Žalgiriui“ rungtynių.

Jasikevičius po mačo pripažino kiek perlaikęs Walkupą ant suolo, tačiau dėl to „Žalgiris“ galiausiai nenudegė. Kaip ir nenudegė kardinaliai sumažinęs penketuką.

Kauniečiai tuo metu kovą dėl kamuolių pralaiminėjo 15-29, varžovams leidę kartoti 8 metimus, bet treneris buvo linkęs tai aukoti vardan pranašumų, kurie būtų įgyti puolime.

Jau pirmoje atakoje Milaknis išsivedė savo tiesioginį oponentą iš baudos aikštelės, ši atlaisvėjo ir Walkupas prasiveržimu pelnė du taškus.

Kai kitoje aikštės pusėje Alexas Tyusas vėl sugriebė kamuolį po netaiklaus metimo ir pelnė du taškus, atrodė, kad ne viskas bus taip lengva. Bet netrukus pranašumai puolime ėmė viršų prieš trūkumus gynyboje.

Daviesas pelnė du taškus, Grigonis reidu per visą aikštę pridėjo dvitaškį su pražanga, o Westermannas išnaudojo ūgio persvarą prieš Dibartolomeo, išprovokavo pražangą ir realizavo baudas.

Netrukus svarbiausiose atakose spindėjo kauniečių „priekinė linija“ – Milaknis ir Daviesas. Iš pradžių pastarasis numetė kamuolį Milakniui, Tarikas Blackas akimirką sudvejojo – likti prie Milo ar gaudyti link krepšio kertantį Daviesą, o patyrusiam „Žalgirio“ gynėjui to ir tereikėjo – jis numetė kamuolį Daviesui ir šis dėjimu sumažino atsilikimą iki 78:79.

Davieso ir Milaknio spaudimas nuo galinės linijos netrukus išprovokavo klaidą ir Westermannas perėmė kamuolį bei pelnė du greitus taškus.

Po minutės pertraukėlės Blackas įveikė Davieso gynybą, bet kitoje aikštės pusėje Daviesas su Milakniu sužaidė tą patį „handoffą“, tik šį kartą snaiperis iš karto pakilo šūviui ir nubaudė tritaškiu – 83:81 „Žalgirio“ naudai.

Prieš tai Milaknis buvo pataikęs vos 1 tritaškį iš penkių, kelis prametė iš itin gerų padėčių, bet kai reikėjo, svarbiausią metimą realizavo.

„Pastaruoju mes daug pradėjome žaisti mažu penketu, kai Edgaras Ulanovas ir netgi Artūras Milaknis žaidžia ketvirtoje pozicijoje, – sakė Westermannas. – Turėjome taip verstis dėl mus kamuojamų traumų – Paulius Jankūnas nerungtyniauja, Antanas Kavaliauskas nežaidė kurį laiką.

Ir taip žaisti mums sekasi. Žaidžiame gana gerą krepšinį, o jeigu dar parodome charakterį, viskas sekasi dar geriau. Tą padarėme ir šiandien, visi buvo įtraukti į žaidimą bei kiekvienas kažką pridėjo nuo savęs.“

Po to Milaknio tritaškio Jasikevičius galėjo pradėti kaitalioti žaidėjus atsižvelgdamas į gynybą arba puolimą – prasidėjo dviejų paskutinių minučių atkarpa, kai keitimus galima atlikti po pelnytų taškų. Taip Aaronas White’as vis įšokdavo, kai reikdavo gynybos, o Milaknis sugrįždavo, kai reikėdavo puolimo.

Taip, „Žalgiriui“ rungtynių pabaigoje kelis kartus šypsojosi sėkmė – Dibartolomeu prametė iš po krepšio, Yovelis Zoosmanas neįdėjo, o Scottie Wilbekino tritaškis nė nelietė lanko.

„Pabaigoje sėkmės kažkiek reikia, o mes šį sezoną jos iš viso neturėjome. Pavėluotai, bet pagaliau sėkmė atėjo“, – sakė Grigonis.

„Žalgiris“ po ilgosios pertraukos pataikė 5 tritaškius iš 7, įskaitant tą nieko nebelėmusį tolimą Milaknio šūvį aidint sirenai. Iki ilgosios pertraukos jų taiklumas iš toli buvo tik 2 iš 12.

Kauniečiai nuo pirmųjų mačo akimirkų lengvai krimto „Maccabi“ puolimą. Šie per rungtynes prarado net 22 kamuolius, mesdami juos į užribį arba varžovams į rankas.

„Žalgiris“ perėmė 14 kamuolių, o tai yra šio sezono Eurolygos rekordas.

Sugrįžimui į rungtynes antroje mačo dalyje padėjo ir atsigavęs Daviesas. Iki ilgosios pertraukos prametęs visus 3 metimus ir akivaizdžiai perdegęs, antroje dvikovos dalyje jis suėmė save į rankas ir buvo svarbi jėga po krepšiu. Visus 12 taškų jis surinko po ilgosios pertraukos ir dar pridėjo 6 atkovotus kamuolius.

„Per tiek metų išmokau kad reikia būti pasiruošusiam. Tai ilgos rungtynės, – sakė Daviesas. – Aišku, buvau piktas ant savęs, bet komandos draugai ir treneriai mane palaiko ir tereikia žaisti savo žaidimą.“

„Brandonas toks jau yra. Ta jo energija kartais paima viršų galvoje, – kalbėjo Jasikevičius. – Negalvoju, kad ištraukėme dėl to, kad jis sužaidė, bet jis paprasčiausiai kažką jau davė. Ir tą reikia pripažinti. Jis supranta, kad nežaidė gerai ir galvoju, kad kitas rungtynes žais puikiai.“

„Žalgiris“ laimėjo ketvirtą kartą per pastarąsias penkerias rungtynes ir dabar grįžta į Kauną, kur penktadienį sužais paskutinę reguliariojo sezono dvikovą namuose su turnyro autsaidere, Stambulo „Daruššafaka“.

Kauniečių galimybės žengti į kitą etapą vis dar yra labai slidžios – privaloma ne tik laimėti likusias trejas rungtynes, bet ir laukti palankių kitų komandų rezultatų.

Keturios ekipos šiuo metu yra arčiau trijų atkrintamųjų vietų nei „Žalgiris“ – Milano, Pirėjo, Atėnų ir Vitorijos klubai turi po 14 pergalių ir dalijasi 6-9 vietas.

Kauniečiai su 12 laimėjimų yra dešimti.

„Žalgiris“ tarpusavio rungtynėse turi persvarą su „Panathinaikos“, pasidalijo po pergalę su „AX Armani Exchange“ (bet turi blogesnį taškų santykį), sykį įveikė „Olympiakos“ ir abu kartus nusileido „Baskonia“ komandai.

„Žalgirio“ sirgaliai gali tikėtis „Baskonia“ (liko mačai su „Real“, „Anadolu Efes“ ir CSKA) bei „Armani Exchange“ nesėkmių (liko dvikovos „Panathinaikos“, „Fenerbahče“, „Anadolu Efes“), kai abiejų Graikijos klubų laukia lengvesnis grafikas: „Panathinaikos“ dar žais su „Armani Exchange“, „Real“ ir „Budučnost“, o „Olympiakos“ – su „Gran Canaria“, „Žalgiriu“ ir „Daruššafaka“.

Išlikimo kova tęsiasi ir jai tęstis padėjo drąsus Jasikevičiaus sprendimas.

Rungtynių apžvalga:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių