Ekspertai įvardijo, kokių stebuklų „Lietuvos rytui“ reikės prieš „Žalgirį“

„Ar atsirastų bent vienas, kuris pasakytų, kad čempionas bus kitas nei Kauno „Žalgiris“, – be užuolankų klausia krepšinio specialistas Sergejus Jovaiša, kalbėdamas apie šeštadienį į Lietuvos krepšinio sceną grįžtančią klasiką – „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ kaktomušą LKL finale.

LRT.lt kalbinti krepšinio ekspertai, kaip ir dauguma juo besidominčiųjų, stebuklų stabilumo stokojančiam „Lietuvos rytui“ neprognozuoja, tačiau įvardija, ką sostinės ekipa galėtų padaryti, kad šiųmetinį finalą žiūrėti būtų smagiau nei prieš trejus metus.

Trūko intrigos, kurią sukuria priešprieša tarp Vilniaus ir Kauno

Specialistai visų pirma pabrėžia naudą Lietuvos krepšiniui, kai į šalies krepšinio sceną vėl grįžta klasikinis finalas tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“. Į galutinį etapą Kauno ekipa žengė ramiu veidu (išskyrus techninių pražangų pririnkusį Šarūną Jasikevičių) 3-0 patiesdama „Lietkabelį“, o Rimo Kurtinaičio treniruojami vilniečiai, tik gerokai paprakaitavę, 3-2 palaužė Klaipėdos „Neptūną“. Klasikinį finalą buvome įpratę matyti eilę metų nuo 1998–1999 m. iki 2012–2013 m. sezono, o paskutinį kartą toks buvo 2015-ųjų vasarą. Kauno ekipa čempionų žiedus movėsi jau 19 kartų, „Lietuvos rytas“ titulu džiaugėsi 5 sykius (paskutinį kartą – 2010-aisiais, ekipą irgi treniruojant R. Kurtinaičiui).

 

 

„Džiaugiuosi, kad lietuviška krepšinio klasika sugrįžo į LKL. Ne dėl to, kad kažkiek vieną ar kitą palaikau, bet dėl to, kad tai didžiausią susidomėjimą keliančių komandų susitikimas. Tikiuosi, kad bus pilnos arenos. Manau, tai padeda mūsų krepšiniui vystytis. Jei ši priešprieša palieka vieną pralaimėjusįjį, tai ta komanda būtinai pasitempia investuodama ir į žaidėjus, ir trenerius“, – pastebi krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas.

Krepšinio ekspertas ir treneris Algirdas Brazys priduria, kad pastaruosius dvejus metus, kai žalgiriečiai finale rungėsi su Klaipėdos „Neptūnu“ ir Panevėžio „Lietkabeliu“, tai iš esmės nebūdavo tikrasis LKL finalas.

„Galima dideles liaupses sakyti „Neptūnui“ ar „Lietkabeliui“, bet tais metais finalui trūko intrigos, kurią sukuria ta priešprieša tarp Kauno ir Vilniaus. Kauniečiai to labai laukia ir džiaugiasi, kad „Lietuvos rytas“ pateko į finalą. Nenoriu įžeisti „Neptūno“, bet, manau, tai bus tikrasis finalas“, – sako treneris.

Nors pasigirsta komentarų, kad finale kova esą būtų rimtesnė, jei joje žaistų „Neptūnas“, anot S. Jovaišos, su tuo sunku sutikti: „Neptūnas“ yra labai nukraujavęs ir tikrai jiems būtų sunku žaisti prieš subalansuotą „Žalgirį“ su dideliu ir, praktiškai, lygiaverčių žaidėjų pasirinkimu. Krepšinio gurmanams ši dvikova bus įdomesnė, nei finalas su „Neptūnu“.

Ar kartosis „sausų“ finalų scenarijus?

Ar šiemet baigtis bus panaši, kokią matydavome finaluose 2014–2015 ir 2012–2013 metais? (tais kartais „Žalgiris“ seriją užbaigė „sausai“ 4-0). Ne vienas ekspertas ar tiesiog šiek tiek besidomintis krepšiniu supranta, kad šiemet Eurolygos grandus ant menčių guldę ir turnyro mažajame finale triumfavę žalgiriečiai žaidžia solidžiai ir įkąsti jiems bus labai sunku. Anot LRT.lt kalbintų ekspertų, nedrąsu kalbėti net ir apie vieną vilniečių pergalę serijoje, nors jiems pasitikėjimo gali suteikti tai, kad šį sezoną jau dukart pavyko parklupdyti savo principinius varžovus.

„Favoritas yra „Žalgiris“, neabejotinai, nes šiandien jie žaidžia kito lygio krepšinį. Duodu 4-0 „Žalgiriui“. Bet tai nereiškia, kad jie taip lengvai ir laimės. Gali būti visko, bet kad „Lietuvos rytas“ pasiektų pergalę – truputį abejoju. Kad kovos – abejonių nėra“, – sako A. Brazys.

R. Paulauskas didelių vilčių vilniečiams taip pat nesuteikia: „Tikiu, kad „Žalgiris“ susigrąžins tą formą, kurią buvo pasiekęs Eurolygoje, geriausio laikotarpio sezone metu. Tikrai turiu pripažinti, kad „Lietuvos rytui“ įveikti „Žalgirį“ bent vieną kartą bus labai sunku“.

Anot S. Jovaišos, jei kauniečiai neužmigs ant laurų, baigtis aiški, nors „sausos“ serijos šiemet neturėtų būti.

„Jei kauniečiai neužmigs ant to olimpinio favoritų laiptelio, serija turėtų baigtis jų pergale. Ar atsirastų bent vienas, kuris pasakytų, kad čempionas bus kitas nei „Žalgiris“? Manau, kad ne. Bet manau, kad Vilnius yra pajėgus susikauti kai kuriose rungtynėse dėl pergalės, ypatingai namuose, ir įrodyti, kad pora pergalių reguliariajame sezone nebuvo atsitiktinės, – sako S. Jovaiša. – Šį kartą vilniečiai gal bent vieną pergalę turėtų iškovoti. Kažkodėl taip manau, nes vis tiek bus rungtynių, kuriose kauniečiai nebus turbūt pilnai susikoncentravę ir „Lietuvos rytas“ gali tuo pasinaudoti.“

Kalbos apie naują trenerį „Lietuvos ryto“ stovykloje

Neseniai, dar vykstant pusfinalio kovoms, žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis kitą sezoną stos prie „Lietuvos ryto“ vairo. Dabartinis ekipos vairininkas R. Kurtinatis pripažino, kad dar nesibaigus sezonui išgirsti tokią žinią buvo nemalonu tiek jam pačiam, tiek žaidėjams. Kaip bebūtų, pasak R. Paulausko, kalbos apie trenerių keitimą didelio poveikio neturėtų daryti.

„Kiekvienas treneris žino, kad nepakeičiamų trenerių nėra, yra tik dar nepakeisti. O visi anksčiau ar vėliau bus pakeisti. Nė vienas turbūt negyvena tokiomis komforto sąlygomis, nebent pats turi komandą ir ją treniruoji“, – reziumuoja ekspertas.

Stipriosios pusės ir Achilo kulnai

Anot R. Paulausko, šį sezoną, akivaizdu, „Žalgiris“ įrodė, kad silpnų vietų turi nedaug, o didžiausi pranašumai – išmintingas metimų parinkimas, Š. Jasikevičiaus prižiūrima disciplina ir solidi gynyba.

„Žalgiris“ yra turbūt geriausiai subalansavusi savo žaidimą komanda ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Metimų parinkimas yra vienareikšmiškai geriausias. Puolimo metu tarp žaidėjų vyksta nuolatinė paieška ir analizė, kur yra varžovo silpniausia vieta. Trečias dalykas – komanda žaidžia disciplinuotai, ketvirtas – komanda gali kaitalioti tempą, žaisti tiek ir greitai, tiek išlaikyti lėtesnį ir daugiau į lyderius akcentuotą žaidimą. Be to, jie nepaprastai solidžiai žaidžia gynyboje, gebėdama spręsti bet kokias, net ir pačias sudėtingiausias, varžovų puolimo užduotis“, – vertina specialistas.

Kuo gali pasigirti sostinės ekipa? LRT.lt kalbinti specialistai „Lietuvos ryto“ stipriąsias puses vertina kukliai, pažymėdami, kad R. Kurtinaičio vadovaujamai kariaunai labai trūksta stabilumo.

„Komanda, kuri kelia sau didelius tikslus ir nori kažką apčiuopiamo laimėti, turi būti daugiau mažiau stabili. O dabar matėme sunkią pusfinalio seriją, buvo bėdų ir ketvirtfinalio rungtynėse su „Juventus“ išvykoje, kur daug lėmė sėkmė, o ne meistriškumas ar žaidimo stabilumas“, – mano S. Jovaiša.

R. Paulausko nuomone, nėra vietų, kur „Lietuvos rytas“ būtų pranašesnis, tačiau galima išskirti universalių žaidėjų indėlį.

„Vilnius iš tikrųjų turi jaunus du žaidėjus, kurių ateityje galėtų šiek tiek norėti ir „Žalgiris“ – Martynas Echodas ir Rokas Giedraitis. Tai įdomūs, universalūs žaidėjai, gera investicija į ateitį. Taip pat atrodo, kad šiuo metu gerai žaidžia Mindaugas Girdžiūnas ir Mindaugas Lukauskis. O Loukas Mavrokefalidis, jei jis nenorės anksti važiuoti namo, iš jo Rimas Kurtinaitis išspaus viską“, – sako R. Paulauskas.

Jo nuomone, „Lietuvos ryto“ stratego pamėgtas, bet kai kurių sirgalių kritikuojamas žaidimas būtent per greičio stygiumi pasižymintį graiką L. Mavrokefalidį yra sėkmingas.

„Jis gali žaisti panašiai kaip Paulius Jankūnas. Moka daug taktinių dalykų puolime – po užtvaros žaisti po krepšiu arba toliau, ties perimetru, jis žaidžia ir veidu, ir nugara į krepšį. Nors nematau, kad „Žalgirio“ priekinei linijai jis būtų labai pavojingas“, – pastebi specialistas.

Ko griebtis „Lietuvos rytui“, kad sulauktume intrigos

Kokiais būdais sostinės ekipa finale galėtų sukelti rimtesnių problemų žalgiriečiams? Anot R. Paulausko, „Lietuvos rytui“ reikia dviejų dalykų. Ir jų tikėtis nėra taip jau lengva.

„Reikia, kad „Lietuvos rytas“ jaustų nepaprastai didelį fizinių jėgų antplūdį, kurio jiems labai stinga, kad tokie žaidėjai kaip Chrisas Krameris ir Artūras Jomantas pataikytų bent po du tritaškius, o kiti, be abejo, apskritai mestų fantastiniu procentu. Antras dalykas – kad tiesiog „Žalgiris“ būtų tiek nemotyvuotas tą dieną, tiek ir fiziškai pavargęs. Tik tokiomis aplinkybėmis matau galimybę „Lietuvos rytui“ laimėti“, – mano R. Paulauskas.

Anot A. Brazio, vienas R. Kurtinaičio auklėtinių receptų galėtų būti bandymas griežtai sustyguotą krepšinį žaidžiančius varžovus įvelti į atvirą ir kiek padriką žaidimą, kokį jie ne kartą demonstruodavo šiame sezone.

„Jiems negalima įsivelti į tą atvirą krepšinį, kurį „Lietuvos rytas“ mėgsta – greitai bėgti išnaudojant metikus. Jie įmeta daug taškų – daug praleidžia, bet dar daugiau įmeta. Turint pranašumą greitame puolime, turint pakankamai gerų snaiperių, tai galėtų būti vilniečių koziris. Bet „Neptūnas“ parodė, kaip reikia žaisti prieš „Lietuvos rytą“ – jie privertė žaisti tą pozicinį žaidimą penki prieš penkis, ir tai „Lietuvos rytui“ buvo didelė problema. „Žalgiris“ bandys panašiu stiliumi žaisti, kad neįsiveltų į tą „Lietuvos ryto“ žaidimą“, – mano treneris.

Be to, A. Brazio teigimu, nors favoritas yra aiškus, turėtume tikėtis kovos, nes finale matysime visai kitokį „Lietuvos rytą“, nei matėme pusfinalio dvikovoje su „Neptūnu“, kai vilniečiai buvo laikomi favoritais.

„Lietuvos rytas“ bus kitoks, nei buvo pusfinalyje su „Neptūnu“. Jų neslėgs jokia įtampa – jie nėra favoritai, jie žais atsipalaidavę, laisviau. Šioje situacijoje „Žalgiriui“ bus sunkiau, nes jie yra ryškūs favoritai. <...> „Lietuvos rytas“, šiemet du kartus įveikęs „Žalgirį“, parodė, kad gali su jais kautis, ir psichologiškai tai buvo labai svarbu. <...> Tikiuosi, kad jie tą tikrąjį veidą parodys finale ir dėl to krepšinis bus tik įdomesnis. Net neabejoju, kad „Lietuvos rytas“ labai lengvai nepasiduos“, – sako A. Brazys.

Pirmoji LKL finalo serijos (iki 4 pergalių) dvikova – birželio 9-ąją, 17.20 val., Kauno „Žalgirio“ arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių