Kaune startavo ralis „Aplink Lietuvą"

  • Teksto dydis:

Penktadienį Kaune prasidėjo 22-ą kartą vykstantis ralis „Aplink Lietuvą" Respublikos Prezidentės taurei laimėti. Pirmąją specialiąją užduotį prie „Žalgirio" arenos pradėjo 1931 m. pagamintas „Chrysler CM" automobilis.

Penktadienį Kaune prasidėjo 22-ą kartą vykstantis ralis „Aplink Lietuvą" Respublikos Prezidentės taurei laimėti. Pirmąją specialiąją užduotį prie „Žalgirio" arenos pradėjo 1931 m. pagamintas „Chrysler CM" automobilis: būtent tais metais įvyko pirmosios lenktynės „Aplink Lietuvą", o panašų automobilį vairavęs Pranas Hiksa juo laimėjo 1932 m. ralį.

Prie pirmosios specialiosios užduoties (o tokių lenktynėse iš viso bus 25) starto išsirikiavo 66 ekipažai, kuriuos sudaro lenktynininkai iš Lietuvos, Šveicarijos, Vokietijos, JAV, Rusijos. Tarp dalyvių, kuriems iš viso reikės nuvažiuoti apie 1000 km, yra ir 14 automobilių, kuriuos vairuoja sportininkai su negalia: jiems ralis „Aplink Lietuvą" yra bene vienintelė galimybė pasivaržyti su sveikaisiais. Beje, pernai bendroje dalyvių įskaitoje trečiąją vietą užėmė „Audi A6" automobilį vairavęs Gintaras Šalkauskas, kuris šiemet kitiems neįgaliesiems vairuotojams suteikė šansą pakovoti dėl pagrindinių prizų.

„Tikiuosi, kad šiemet ranką paspaus prezidentė. Pernai ir užpernai iškovojome jos taurę, tikimės pakartoti pergalę ir trečius metus iš eilės", - prieš startą kalbėjo 2012 ir 2013 m. šio ralio nugalėtojas Tomas Ramanauskas. Jis vėl startavo tuo pačiu „Subaru Impreza" automobiliu, kurios vairas - dešinėje pusėje. Sportininkas gyvena Didžiojoje Britanijoje ir grįžta į tėviškę dalyvauti seniausiame Lietuvoj vykstančiame ralyje.

„Turiu Prezidentų Algirdo Mykolo Brazausko ir Valdo Adamkaus taures, o dabartinės prezidentės trofėjus vis likdavo labai arti, tačiau jo mums dar nepavyko iškovoti. Tikimės, kad šiemet pasiseks - kitokių tikslų neturime",  - teigė Vincas Gerdžiūnas, vairuojantis irgi „Subaru Impreza" automobilį.

Automobilių sporto legenda Eugenijus Tumalevičius, šį sykį su šturmanu iš JAV Aleksandru Chaimskiu važiuojantis „Ferrrari 328" automobiliu, prisipažino, kad neliūdės, jeigu nelaimės: „Mes susitinkame tokiose varžybose, kad prisimintume drauge praleistus jaunystės metus. Smagu, kad į Lietuvą atvažiuoja sportininkai iš daugelio šalių, smagu su jais dalyvauti, o jeigu nepasisieks laimėti, tai - jokia bėda. Bet pamėginsime įrodyti, kad galime būti greiti, ir kad „Ferrari" žvyro kelių tikrai nebijo".

Dar vienas ankstesnės kartos garsus lenktynininkas Rimgaudas Statnickas, šį sykį važiuojantis VAZ 2106 automobiliu, sakė kiek nerimaujantis dėl technikos: „Vis dėlto mūsų laukia 1000 kilometrų. Automobiliai, patys matote, tikrai nejauni. Visko gali būti, nes šių metų trasoje - tikrai labai daug sportinių ruožų anksčiau ralis būdavo lengvesnis ir paprastesnis".

Kad ralį organizuojantis Lietuvos automobilių klubas siekia sugrąžinti šioms lenktynėms ankstesnį statusą, kai šios varžybos būdavo ir Lietuvos ralio čempionato etapas, patvirtina klubo prezidentas Rolandas Dovidaitis: „Siekiame, kad jau artimiausiais metais trasose su veteranais kovotų ir dabartiniai šalies ralio lyderiai. Užtat trasa tikrai bus sudėtingesnė, bus daugiau „ralinių" atkarpų, nes vien slalomai, kaip kad vyraudavo keletą pastarųjų metų. Todėl tikiuosi, kad kitąmet bus ne 66 ekipažai, o gal net dvigubai daugiau".

O po pirmųjų dviejų specialiųjų užduočių ralyje pirmauja 2013 m. 2-ąją vietą užėmęs Vyčio Pauliukonio ir Audroniaus Gulbino ekipažas  („Subaru Impreza"), nedaug nuo jų atsilieka taip pat „Subaru" automobiliu važiuojantys Kęstutis Bielevičius ir Tadas Zdanavičius, 3-iąją vietą kol kas užima V. Gerdžiūnas.

Šeštadienį sportininkų laukia itin ilga kova - jau 9 valandą ryto jie startuos Šiauliuose, prie prekybos centro „Tilžė", o finišuos vidurnaktį Vilniuje. Ir tai nebus ralio pabaiga - sekmadienį ekipažų laukia dar viena speciali rungtis prie „Litexpo". Ralio nugalėtojų ir prizininkų apdovanojimas sekmadienį  14 val. S. Daukanto aikštėje.


Šiame straipsnyje: Aplink Lietuvąralislenktynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių