Favoritai sudėjo ginklus

Turkijos ir Rusijos futbolininkai, įveikę „Euro 2008“ favoritus kroatus ir olandus, tęsia kovą dėl apdovanojimų. Sensacingai pasibaigę ketvirtfinaliai net drąsiausias prognozes apvertė aukštyn kojomis.

Pirmieji į stipriausiųjų ketvertuką patekę vokiečiai jau braižė taktines schemas, kaip reikės grumtis su Kroatijos komanda, tačiau su šia ekipa ketvirtfinalyje kovoję turkai įrodė, kad futbolą reikia žaisti visas 90 minučių, o esant reikalui – ir 120. Diskvalifikuotą Volkaną Demirelį turkų vartuose pakeitęs Rustu Recberas varė kroatus į neviltį, vieną po kito atremdamas pavojingus Ivicos Oličiaus, Darijaus Srnos ar Lukos Modričiaus smūgius.

Baigiantis rungtynių pratęsimui, Kroatijos futbolininkai surengė, kaip tuomet atrodė, pergalingą ataką. Po L.Modričiaus perdavimo į baudos aikštelę jo komandos draugas Ivanas Klasničius galva pasiuntė kamuolį į vartus.
Kol kroatai džiaugėsi išvengę 11 metrų baudinių loterijos, jau per pridėtą teisėjo laiką turkas Senturkas Semihas tolimu šūviu išlygino rezultatą.
Prie 11 m žymos kojos drebėjo jau Kroatijos rinktinės žaidėjams – iš keturių jų smūgių tik du buvo tikslūs, o varžovai nesuklydo nė karto.

Kroatai kaltino sėkmę

Kroatijos treneris Slavenas Biličius po dramatiškai pralaimėto ketvirtfinalio atrodė palūžęs ir neslėpė, jog varžovams pavyko laimėti tik dėl didžiulės sėkmės.
„Pabaiga buvo neįtikima. Per visas 120 minučių mes turėjome daugiau progų įmušti įvarčius nei turkai. Žinojome, jog jie sugeba išsigelbėti bet kada, kad ir likus vienai ar dviem minutėms. Jei jiems ir toliau taip seksis, ši tvirto charakterio komanda gali pasiekti finalą“, – po mačo kalbėjo pralaimėjusiųjų treneris.
Čempionate Turkija galėtų pretenduoti į valingiausios titulą: per paskutines 15 minučių turkai įmušė 3 įvarčius Čekijos rinktinei ir triumfavo 3:2, o prieš tai, 0:1 nusileisdami šveicarams, sugebėjo atsitiesti ir švęsti pergalę 2:1.

Taktikai – 10 minučių

Kai atrodė, kad Turkijos staigmenos jau niekas nepranoks, Senąjį žemyną sudrebino Rusijos vienuolikė, po pratęsimo 3:1 įveikusi Olandijos rinktinę.
Rusus treniruojantis olandas Guusas Hiddinkas prieš šią dvikovą teigė, kad po rungtynių su Švedija pasirengti ketvirtfinaliui turėjo labai nedaug laiko – vos dvi dienas.
„Taktikai numatyti pakako 10 minučių“, – sakė olandas.
Rusijos futbolininkai pirmavo nuo 56-osios  min. po Romano Pavliučenkos įvarčio. Didelėmis pastangomis Olandija susitikimo pabaigoje išplėšė pratęsimą – 86-ąją min. rezultatą išlygino Ruudas van Nistelrooy’us.
„Oranžinių“ laivas nuskendo antrajame pratęsimo kėlinyje, kai Dmitrijus Torbinskis 113 min. rezultatą persvėrė, o po kelių minučių rusų pergalę įtvirtino Andrejus Aršavinas.
Rusijos futbolininkų varžovai pusfinalyje paaiškėjo vakar vėlai vakare po Ispanijos ir Italijos rinktinių susitikimo.

Akivaizdi rusų persvara

„Didžiuojuosi kiekvienu savo komandos nariu. Per 90 žaidimo minučių ir pratęsimą futbolininkai atliko didelį darbą. Tokios sėkmės nebuvau patyręs per visą savo karjerą.
Mūsų komanda buvo visapusiškai geresnė už Olandijos rinktinę. Nenoriu pasirodyti arogantiškas, tačiau mes ir techniškai, ir fiziškai bei taktiškai šį kartą buvome geresni. Žinau, kad milijonai žmonių Rusijoje stebėjo mūsų rungtynes ir tai pridėjo mums dar daugiau motyvacijos suteikti jiems kuo daugiau malonumo“, – po rungtynių kalbėjo rusų ekipos strategas G.Hiddinkas.
Su tautiečio pastabomis iš dalies sutiko Olandijos komandos treneris Marco van Bastenas, pripažinęs, kad jo žaidėjai neprilygo varžovams fizine ištverme ir nesugebėjo pasinaudoti tuo, kad pasirengti šioms rungtynėms turėjo dvigubai daugiau laiko nei rusai.
„Rungtynių pradžia nesusiklostė taip gerai, kaip pirmuosiuose trijuose čempionato susitikimuose. Sunku pasakyti, kas atsitiko, galbūt per daug jaudinomės. Antrajame kėlinyje stengėmės sustiprinti puolimą, tačiau ne viskas mums sekėsi. Įvartis rungtynių pabaigoje suteikė vilties, tačiau po jo nesugebėjome žaisti agresyviau“, – kalbėjo karjerą rinktinėje baigiantis M. van Bastenas.

„Euro 2008“ tvarkaraštis

Trečiadienis (pusfinalis)
21.45 val. Vokietija–Turkija

Kroatija – Turkija

2008 06 20, Vienos „Ernst-Happel“ stadionas, 51428 žiūrovai.
1:3 (pagrindinis laikas 0:0, pratęsimas 1:1, 11 m baudiniai 1:3).
Teisėjai:
Roberto Rosseti, Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (Italija).
Įvarčiai:
I.Klasničius (119-ąją minutę); S.Semihas (120).
Komandų sudėtys:
Kroatija: S.Pletikosa, D.Pranjičius, J.Šimuničius, R.Kovačas, V.Čorluka, I.Rakitičius, L.Modričius, N.Kovačas, D.Srna, N.Kranjčaras (nuo 65 – M.Petričius), I.Oličius (nuo 98 – I.Klasničius).
Turkija: R.Recberas, H.Balta, E.Asikas, G.Zanas, H.Altintopas, A.Turanas, M.Topalas (nuo 76 – S.Semihas), T.Sanli, S.Sarioglu, N.Kahveci (nuo 118 – G.Karadenizas), K.Kazimas (nuo 61 – U.Boralas).

Olandija – Rusija

2008 06 21, Bazelio „St.Jakob-Park“ stadionas, 38374 žiūrovai.
1:3 (pagrindinis laikas 1:1,
pratęsimas 0:2).
Teisėjai:
Liubošas Michelis, Romanas Slyško, Martinas Balko (Slovakija).
Įvarčiai:
R.van Niestelrooy’us (86-ąją minutę); R.Pavliučenka (56), D.Torbinskis (112), A.Aršavinas (116).
Komandų sudėtys:
Olandija: E.van der Saras, G.van Bronckhorstas, J.Mathijsenas, K.Boulahrouzas (nuo 54 – J.Heitinga), A.Ooijeras, W.Sneijderas, O.Engelaaras (nuo 60 – I.Afellay’us), N.de Jongas, R.van den Vaartas, D.Kuytas (nuo 46 – R.van Persie), R.van Nistelrooy’us.
Rusija: I.Akinfejevas, A.Anuikovas, D.Kolodinas, S.Ignaševičius, J.Žirkovas, S.Semakas, I.Semšovas (nuo 69 – D.Bilialetdinovas), I.Saenko (nuo 81 – D.Torbinskis), K.Zyrianovas, A.Aršavinas, R.Pavliučenka.

VD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių