Triumfo šampaną iššaus gruodį vasariškame Katare

Rekordiniais milijardais dolerių į istoriją įeisiančio 22-ojo pasaulio futbolo čempionato finalo turnyrą rytoj Kataro stadione „Al-Bayt“ pradės šios šalies ir Ekvadoro vienuolikės, o lapkričio 22-ąją į aikštę žengs ir titulą ginsiantys prancūzai.

Elite – lietuvių varžovai

Tarp 32 planetos futbolo elito komandų, rungtyniausiančių Kataro arenose, bus viena, su kuria atrankos varžybose jėgas išmėgino Lietuvos futbolininkai.

2021-ųjų kovą ir spalį mūsiškiai žaidė su šveicarais ir abu kartus kapituliavo – 0:1 ir 0:4.

Šįkart Šveicarijos ekipą G grupėje egzaminuos Brazilijos, Serbijos ir Kamerūno rinktinės.

Tarptautinio sporto tyrimų centro (CIES) duomenimis, šveicarų sudėtis patenka į brangiausių pasaulio čempionato dalyvių penkioliktuką: visų žaidėjų rinkos vertė – 366 mln. eurų.

Arena: pasaulio čempionato finalas numatytas gruodžio 18-ąją stadione „Lusail Iconic“, talpinančiame 80 tūkst. žiūrovų. / fifa.com nuotr.

Brazilų kaina gerokai didesnė – 1,455 mlrd. eurų. Serbai dvylikti – 404 mln. eurų, kamerūniečiai su 177 mln. eurų – 24-oje vietoje.

Klasifikacijos lyderiai – anglai: 1,499 mlrd. eurų. Pasaulio čempionai prancūzai trečioje vietoje – 1,337 mlrd. eurų.

Misija – ne iš lengvųjų, bet konkurencija – kelias į sėkmę. Stengsimės iš širdies.

Rinktinės uždirbs daugiau

Finansinės statistikos žinovai jau konstatavo, kad 2022 m. pasaulio čempionato finalo turnyras – brangiausias visų laikų futbolo renginys.

Skirtingų šaltinių duomenimis, Kataro išlaidas sudarys 220–300 mlrd. JAV dolerių.

1994 m. JAV analogiška futbolo fiesta kainavo 500 mln. dolerių, o prieš 20 metų Japonijai – 7 mlrd.

2014-ųjų Brazilijos rekordą – 11,6 mlrd. JAV dolerių – po ketverių metų pagerino Rusija, išleidusi 14,2 mlrd.

Palyginti su 2018-aisiais, Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) padidino prizų fondą – nuo 400 mln. JAV dolerių iki 440 mln.

Prieš ketverius metus pasaulio čempionams teko 38 mln. JAV dolerių, šiemet jie uždirbs 42 mln., vicečempionai – atitinkamai 28 ir 30 mln., trečioji komanda – 24 ir 27 mln., ketvirtoji – 22 ir 25 mln.

Įvardijo favoritus

„Pirmas mūsų tikslas – patekti į aštuntfinalį. Misija – ne iš lengvųjų, bet konkurencija – kelias į sėkmę. Stengsimės iš širdies. Tikiu komanda“, – pareiškė Prancūzijos rinktinės strategas Didier Deshamps'as.

Katare pasaulio čempionų komandoje bus vienuolika žaidėjų, 2018-aisiais iškovojusių pagrindinį trofėjų, tarp jų – anuomet į simbolinę finalo turnyro vienuolikę išrinkti Rafaelis Varane'as ir Antoinas Griezmannas, taip pat geriausias 2022-ųjų pasaulio ir Europos futbolininkas Karimas Benzema.

„Varžybų favoritai? Pirmiausia – brazilai, kartu su jais – argentiniečiai, ispanai ir mes“, – teigė K.Benzema.

Brazilų rinktinės žvaigždė Neymaras, dalydamasis prognozėmis apie būsimą pasaulio čempionato finalą, sakė, kad jo vertos bent penkios ekipos – Argentinos, Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos ir, suprantama, Brazilijos.

„Anglai? O, pamiršau... Taip, jie irgi turi šansų“, – juokėsi Neymaras.

Sujaukė klubų sezoną

Tai, kad reikšmingiausias pasaulio futbolo renginys pirmą kartą vyks neįprastu metu – ne vasarą, kaip dažniausiai, o rudens ir žiemos sankirtoje, kai kurie šios sporto šakos specialistai pavadino beprotybe.

„Šis sezonas – it košmaras. Žaidėjai – beveik be poilsio, jų mintyse – ir artimiausios klubo rungtynės, ir pasaulio čempionatas. Vieną dieną jie – čia, „Premier“ lygoje, kitą – jau rinktinėje. Kas bus vėliau? Tikriausiai į aikštę žengs fizioterapeutai“, – svarstė „Manchester City“ komandos strategas Josephas Guardiola.

Net šešiolika „Manchester City“ futbolininkų atstovaus devynioms nacionalinėms vienuolikėms.

Tačiau vasara Katare – nepakeliamo karščio laikotarpis, o šiuo metu – dar +27–31 °C. Vis dėlto Anglijos futbolininkams ir tokios oro sąlygos – didelis išbandymas.

„Tikėjomės, kad bus vėsiau. Didesnėse uždarose patalpose, nepaisant kondicionierių, po keliolikos minučių – šlapias nuo galvos iki kojų“, – tvirtino britai.

Stebės vaizdo kameros

22-ojo pasaulio futbolo čempionato finalo turnyro naujovių sąraše – pusiau automatinė nuošalės technologija, padėsinti teisėjams greičiau ir tiksliau priimti sprendimus.

Naujoji technologija – tai dvylika specialių stebėjimo vaizdo kamerų, sumontuotų po stadiono stogu, jos seka kamuolį ir iki 29-ių kiekvieno futbolininko kūno taškų, įskaitant visas galūnes, kurios yra svarbios dėl galimos nuošalės.

Siekiant padėti sirgaliams ir žiūrovams namuose suprasti teisėjo sprendimą, duomenys bus naudojami stadionų ekranuose projektuojant 3D vaizdus.


A grupė

Kataras

Ekvadoras

Senegalas

Nyderlandai


B grupė

Anglija

Iranas

JAV

Velsas


C grupė

Argentina

Saudo Arabija

Meksika

Lenkija


D grupė

Prancūzija

Australija

Danija

Tunisas


E grupė

Ispanija

Kosta Rika

Vokietija

Japonija


F grupė

Belgija

Kanada

Marokas

Kroatija


G grupė

Brazilija

Serbija

Šveicarija

Kamerūnas


H grupė

Portugalija

Gana

Urugvajus

Pietų Korėja


Diena po dienos

Lapkričio 20 d. Kataras–Ekvadoras (A grupė).

21 d. Senegalas–Nyderlandai (A), Anglija–Iranas (B), JAV–Velsas (B).

22 d. Argentina–Saudo Arabija (C), Meksika–Lenkija (C), Danija–Tunisas (D), Prancūzija–Australija (D).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių