Priežastys, kodėl „Ekranas“ turėtų žaisti A lygoje

Vasario 11-oji gali žymėti Panevėžio futbolo klubo „Ekrano“ pabaigą arba naujas galimybes.

Lietuvos futbolo federacijos Licencijavimo komiteto bei Licencijavimo apeliacinio komiteto sprendimais Panevėžio futbolo klubui „Ekranas“ pirmą kartą istorijoje nebuvo suteikta teisė dalyvauti 2015-ųjų A lygos pirmenybėse.

Vadovaujantis LFF varžybų nuostatais, klubo, dalyvavusio licencijavimo procese, bet negavusio A lygos licencijos, motyvuotu prašymu LFF Vykdomasis Komitetas gali suteikti tokiam klubui teisę dalyvauti LFF A lygos čempionate, todėl „Ekranas“ prašo LFF Vykdomojo komiteto suteikti teisę klubui dalyvauti LFF A lygos čempionate išimties tvarka ir nurodo motyvus, dėl kurių minėta teisė turėtų būti suteikta.

Pergalių kelias

„Ekranas“ yra vienas seniausių ir stabiliausių, o taip pat ir sėkmingiausių Lietuvos futbolo klubų, nuo 1990-ųjų net 7 kartus tapęs A lygos čempionais, iš jų šešis kartus per pastaruosius dešimt sezonų. Taigi, pastarąjį dešimtmetį „Ekranas“ buvo dominuojanti jėga Lietuvos futbole.

Komanda reguliariai dalyvaudavo UEFA organizuojamose varžybose. Klubas yra išugdęs daugybę įvairaus amžiaus grupių Lietuvos futbolo rinktinių narių. „Ekrano“ namų rungtynių lankomumas buvo vienas didžiausių iš Lietuvos klubų. Taip pat per pastarąjį dešimtmetį klubo vadyba įdiegė daug naujovių rinkodaros, vadybos srityse, dėl ko sudarytos prielaidos ir kitų futbolo klubų lygio kilimui.

„Ekranas“ yra neabejotinai vienas didžiausių vardų Lietuvos futbolo padangėje. Todėl, klubo nuomone, jeigu LFF Vykdomajam komitetui LFF varžybų nuostatose numatyta teisė išimties tvarka suteikti galimybę klubui dalyvauti A lygos varžybose, tokia teisė neabejotinai turėtų būti suteikiama futbolo klubams, ypatingai prisidėjusiems prie Lietuvos futbolo plėtros. Būtent toks ir yra „Ekranas“.

Priešingu atveju iškyla didelė grėsmė dėl klubo tolimesnės veiklos tikslingumo. „Ekranui“ negavus teisės dalyvauti 2015 m. A lygos sezone, nauji investuotojai praras interesą įgyvendinti savo ketinimus dėl klubo skolų padengimo bei parengimo A Lygos varžyboms. „Ekranas“ būtų priverstas nutraukti savo veiklą ir bankrutuoti.

Tokio futbolo klubo praradimas būtų itin neigiamas ne tik jo sirgaliams, Panevėžio miestui, bet ir visam Lietuvos futbolui. Be to, jeigu nebus sudarytos sąlygos „Ekranui“ išvengti labiausiai neigiamų padarinių, žalą patirs ir klubo kreditoriai, įskaitant žaidėjus ir darbuotojus.

Dėl licencijos kriterijų įgyvendinimo

„Ekranas“ pripažįsta, kad 2015 m. licencijavimo sezone be paraiškos licencijai gauti faktiškai nėra pateikęs dokumentų, pagrindžiančių klubų licencijavimo taisyklėse nustatytų kriterijų įgyvendinimą.

Ne paslaptis, kad „Ekranas“ pastarąjį futbolo sezoną turėjo rimtų ekonominių sunkumų. Klubo skolos kreditoriams, įskaitant ir žaidėjus bei darbuotojus siekia apie 400 000 Eurų. „Ekranas“ pateikė paraišką dalyvauti licencijavimo sezone ir gauti A Lygos licenciją 2015 metų sezonui, tačiau viso iki šiol vykusio proceso metu pagrindinė Klubo užduotis buvo surasti strateginį investuotoją ir tokiu būdu išsaugoti Klubo egzistavimą.

Dėl to, visas „Ekrano“ vadovų dėmesys licencijavimo proceso metu buvo būtent užtikrinti investuotojo atėjimą į klubą tokiu būdu sudarant finansines prielaidas klubo egzistavimui.

Pažymėtina, kad būtent per pastarąsias dvi savaites klubo dabartiniams vadovams pavyko surasti asmenis, kurie yra tvirtinai pasiryžę ne tik padengti skolas, tačiau ir skirti pakankamai lėšų klubui startuoti 2015 metų sezone.

LFF Vykdomajam komitetui suteikus teisę „Ekranui“ dalyvauti A Lygos varžybose išimties tvarka bei nurodžius atitinkamą terminą, klubas galėtų operatyviai, ne vėliau kaip iki sezono pradžios, užtikrinti taisyklėse numatytų sąlygų įgyvendinimą ir pateikti LFF tai patvirtinančius dokumentus.

Sporto kriterijai

„Ekranas“ yra iškovojęs teisę dalyvauti A Lygos čempionate. Klubas visuomet atitikdavo sporto kriterijus, susijusius su jaunimo ugdymo programos įgyvendinimu bei jaunimo komandų skaičiumi. Klubas jau daug metų bendradarbiauja su Panevėžio futbolo akademija, su kuria savo santykius grindžia dar ir dabar galiojančia bendradarbiavimo sutartimi. Suteikus išimties tvarka teisę dalyvauti A lygos varžybose, „Ekranas“ operatyviai, ne vėliau kaip iki sezono pradžios, įgyvendintų visus reikalavimus, kuriuos LFF Vykdomasis komitetus pripažintųkaip būtinus įgyvendinti.

Pažymėtina, kad praėjusį sezoną II-ąją vietą LFF A lygos dublerių komanda, treniruojama Mariaus Skinderio, šiuo metu treniruojasi pilna jėga ir, jeigu „Ekranui“ būtų suteikta teisė dalyvauti A lygos čempionate, minėta komanda sudarytų „Ekrano“ komandos 2015 m. sezonui pagrindą. Be to, klubo investuotojai yra parengę labiau patyrusių užsieniečių žaidėjų, kurie prisijungtų prie komandos, sąrašą.

Klubas taip pat yra preliminariai sutaręs ir su šiuo metu besitreniruojančiais kai kuriais vyresniais Lietuvos futbolininkas dėl jų prisidėjimo prie komandos tuo atveju, jeigu klubui būtų suteikta teisė dalyvauti A Lygos čempionate. Taigi, „Ekranas“ sugebėtų suburti komandą, pajėgią startuoti A Lygos čempionate.

Personalo kriterijai

Pažymėtina, kad „Ekranas“ niekada neturėjo problemų su numatytų personalo kriterijų įgyvendinimu. Nors šiuo metu klubas yra ypač sumažinęs personalo dydį, teisės dalyvauti A lygos čempionate suteikimas išimties tvarka leistų „Ekranui“ sutvarkyti ir su personalu susijusius klausimus.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad kaip minėta, klubas bendradarbiauja su Panevėžio futbolo akademija, kurios treneriai turi UEFA B lygio diplomus arba yra pradėję atitinkamus kursus. Klubas taip pat palaiko kontaktus su savo buvusiais darbuotojais, kurie, „Ekranui“ toliau vykdant veiklą, nedelsiant grįžtų įpareigas.

Taigi, personalo kriterijaus įgyvendinimas ir realaus futbolo klubo funkcionavimo atkūrimas nebus sudėtingas ir taip pat įgyvendinamas iki sezono pradžios. Klubui tereikėtų atkurti jau iki šiol funkcionavusią ir susiformavusią struktūrą.

Teisiniai kriterijai

Klubas niekada neturėjo problemų dėl teisinių kriterijų įgyvendinimo. Klubo, kaip juridinio asmens, struktūra yra aiški, todėl suteikus teisę išimties tvarka dalyvauti A lygos čempionate ir netgi pasikeitus „Ekrano“ vadovybei (toks pasikeitimas galimas įgyvendinant bendradarbiavimą su investuotojais), klubas minėtą kriterijų galėtų įgyvendinti iki sezono pradžios.

Infrastruktūros kriterijai

„Ekranas“ turi vieną geriausių futbolo infrastruktūrų iš visų futbolo klubų Lietuvoje. Klubas savo veikloje iki šiol naudojosi Panevėžio miesto savivaldybei priklausančiu „Aukštaitijos“ sporto komplekso stadionu bei sporto kompleksu (futbolo aikštė, uždara futbolo aikštelė, administracinės patalpos), esančiu Elektronikos g. 1, dirbtinės dangos stadionu, esančiu Smėlynės g. 2B.

Visa infrastruktūra Klubui suteikiama neatlygintinai vadovaujantis klubo ir Panevėžio miesto savivaldybės įstaigų sudarytomis sutartimis, o taip pat ir Panevėžio miesto savivaldybės tarybos sprendimu.

Klubo ir Panevėžio miesto savivaldybės atstovų pastarųjų susitikimų metu, savivaldybė aiškiai išreiškė poziciją, kad, jeigu klubas startuos 2015 metų sezone, bus užtikrintos visos iki šiol buvusios sąlygos „Ekranui“ naudotis visa reikalinga infrastruktūra.

Finansiniai kriterijai

Atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu atsirado investuotojai, kurie yra suinteresuoti „Ekrano“ veiklos tęstinumu, pradėtos rengti klubo finansinės ataskaitos, ruošiamasi atlikti auditą.

Labai svarbu pažymėti, kad pagrindinis „Ekrano“ investuotojų pradinis tikslas yra padengti klubo įsiskolinimus žaidėjams, darbuotojams, o taip pat ir kitiems klubo kreditoriams.

Apie klubo investuotojus

Investuotojai, kurie ketina investuoti į klubą yra Argentinos verslo grupė „Such Group“, kuriai atstovauja lietuvių kilmės argentinietis verslininkas bei ekonomistas Jose Sabaliauskas, kuris ilgą laiką buvo Argentinos – Lietuvos komercijos, pramonės ir paslaugų rūmų prezidentas, padėjęs ne vienai Lietuvos įmonei plėtoti verslą Argentinoje.

Minėta Argentinos investuotojų grupė turi didelę stambaus verslo patirtį (statybų sektorius, viešbučių verslas). Be to, minėti investuotojai turi patirties futbolo vystymo srityje, kadangi viena iš investuotojų veiklų susijusi su futbolo vystymu (akademijų veikla, ekonominės žaidėjų teisės). Bendra grupės apyvarta 2014 metais buvo didesnėnei 46 mln. JAV dolerių.

Suteikus teisę „Ekranui“ dalyvauti A lygos čempionate išimties tvarka, investuotojai ketina nedelsiant suteikti finansavimą, skirtą, visų pirma esamų įsiskolinimų padengimui bei pasirengimo ir dalyvavimo A lygos varžybose vykdymui.

Šiuo metu yra rengiami dokumentai (susitarimai ir kt.), pagrindžiantys klubo ir investuotojų bendradarbiavimą, reglamentuojantys investuotojų pareigas.

Futbolo bendruomenės palaikymas

„Ekrano“ norą rungtyniauti A lygoje palaiko ir likusi futbolo bendruomenė. Tam, kad klubui būtų suteikta teisė dalyvauti LFF A lygos čempionate išimties tvarka, pritaria ir kiti A lygos klubai – FC „Stumbras“, FK „Sūduva“, FK „Utenis“, FC „Šiauliai“, FK „Žalgiris“.

Taigi, iš esmės visi A Lygos klubai sutinka, kad „Ekranas“ dalyvautų čempionate ir nei vienas klubas neišreiškė prieštaravimo.

Taip pat būtina pažymėti, kad Panevėžio miesto savivaldybė, kuri, be kita ko, yra visos Klubui reikalingos infrastruktūros savininkė bei Panevėžio futbolo akademijos steigėja, taip pat sutinka, kad klubui būtų suteikta teisė dalyvauti A lygos čempionate išimties tvarka.

„Ekrano“ palaikančią poziciją bei sutikimą, kad klubui būtų suteikta teisė dalyvauti LFF A lygos čempionate išimties tvarka, išreiškė ir likusi Panevėžio futbolo bendruomenės dalis, o fanų bendruomenė raštu patvirtino savo poziciją.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytas aplinkybes, „Ekranas“ Lietuvos futbolo federacijos Vykdomojo komiteto prašo suteikti teisę išimties tvarka dalyvauti LFF A Lygos varžybose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių