Futbolo tradiciją sugriovė COVID-19

Europos šalių futbolo rinktinės, tarp jų – ir Lietuvos, dėl koronaviruso pandemijos priverstos koreguoti savo šių metų planus.

Priverstinė išimtis

Radikaliausias ir beprecedentis COVID-19 protrūkio nulemtas sprendimas – atidėti šiemet vasarą dvylikoje šalių turėjusį vykti 16-ojo Europos futbolo čempionato finalo turnyrą.

Jis nukeltas į 2021-uosius, kitąmet varžybos numatytos birželio 11–liepos 11 d.

Nuo 1960-ųjų Europos futbolo čempionatai buvo rengiami kas ketverius metus be jokių išimčių.

Neeilinį žingsnį Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) žengė pasikonsultavusi su nacionalinėmis federacijomis.

"Šis sprendimas mūsų organizacijai labai nuostolingas finansiškai (neoficialiais duomenimis, tai sudarys mažiausiai 300 mln. eurų – aut. past.), tačiau padarysime viską, kad futbolas toliau sėkmingai vystytųsi visose Europos šalyse. Tikslas svarbiau nei pelnas", – kalbėjo UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas.

Pagrindinis šių metų Lietuvos nacionalinės rinktinės turnyras – Tautų lyga, šių varžybų organizavimas kol kas nesikeičia.

Šiemet "Euro 2020" rungtynės buvo numatytos Londono, Miuncheno, Romos, Baku, Sankt Peterburgo, Budapešto, Bukarešto, Amsterdamo, Bilbao, Glazgo, Dublino ir Kopenhagos stadionuose.

Strategai pritarė

"UEFA pasielgė išmintingai. Svarbiausias mačas, kurį dabar privalome laimėti, tai kova su koronavirusu", – pareiškė Prancūzijos nacionalinės vienuolikės strategas Didier Deshampsas.

"Futbolininkai norėtų žengti į aikštę, jie ketverius metus laukė šių varžybų ir ruošėsi joms, tačiau privalome saugoti ne vien mūsų bendruomenės, bet ir visos žmonijos sveikatą", – teigė Vokietijos futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Joachimas Loewas.

"Aikštėse konkuruojantys varžovai šįkart pademonstravo nepaprastą susitelkimą, vieningumą, praktišką ir nesavanaudišką požiūrį į visiems skaudžią problemą", – sakė Turino "Juventus" klubo prezidentas Andrea Agnelli.

"Pritariame UEFA iniciatyvai, palaikome UEFA prezidento ir administracijos sprendimus, vertiname jų susirūpinimą futbolo bendruomene. Pagrindinis šių metų Lietuvos nacionalinės rinktinės turnyras – Tautų lyga, šių varžybų organizavimas kol kas nesikeičia, todėl UEFA sprendimai koreguos mūsų rinktinės pasiruošimą. Kilo neaiškumų dėl Baltijos taurės turnyro, dėl jo atskirai diskutuosime su Latvijos ir Estijos futbolo federacijų vadovais", – tvirtino Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Tomas Danilevičius.

Rinktinę pamatysime rudenį?

Šį mėnesį buvo numatytos dvejos Lietuvos futbolo rinktinės draugiškos rungtynės: kovo 27-ąją Almatoje – su Kazachstano ekipa, o 31 d. Taline – su Estijos komanda.

Baltijos taurės mačai buvo suplanuoti birželį: 3 d. – Lietuvos ir Estijos ekipų akistata, 6 d. – Latvijos ir Lietuvos.

Tautų lygos varžybos vyks šiemet rudenį. Mūsiškiai žais C diviziono 4-oje grupėje kartu su Kazachstano, Albanijos ir Baltarusijos futbolininkais.

Rugsėjo 4-ąją lietuvių laukia dvikova namuose su kazachais, 7 d. – svečiuose su albanais, spalio 10-ąją vėl savo arenoje – su baltarusiais, o 13 d. – su Albanijos atstovais. Likusius du mačus lapkritį trenerio Valdo Urbono vadovaujama vienuolikė žais išvykose: 12 d. –  Baltarusijoje, 15 d. – Kazachstane.

Laukia kovo 30-osios

UEFA nusprendė kol kas neatšaukti šio sezono Čempionų lygos ir Europos lygos turnyrų ketvirtfinalių, pusfinalių bei finalų, taip pat nedrausti nacionalinių čempionatų.

Tikimasi, kad Čempionų lygos laimėtojas galėtų paaiškėti birželio 27-ąją, o Europos lygos – birželio 24-ąją.

Lietuvos futbolo A lygos čempionatas buvo sustabdytas komandoms sužaidus pirmo turo rungtynes.

"Iki kovo 30-osios varžybos ir LFF organizuojami renginiai mūsų šalyje nevyks. Jeigu karantinas bus pratęstas, tuomet su visų lygų atstovais peržvelgsime čempionatų formatus. Gali būti, kad pertrauka užsitęs iki balandžio pabaigos arba gegužės pradžios", – teigė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

A lygos čempionato pirmo turo dvikovas laimėjo "Kauno Žalgiris" (3:0 įveikė Vilniaus "Riterius"), Vilniaus "Žalgiris" (4:0 sutriuškino "Panevėžį") ir Marijampolės "Sūduva" (1:0 palaužė Gargždų "Bangą").



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių