Futbolo padangėje – naujas žaidėjas

Lietuvos sostinė gali pasigirti didžiausia futbolo mėgėjų armija, tačiau aukščiausiu lygiu per pastaruosius penkerius metus Vilnių reprezentavo FK "Žalgiris", o antrame pagal pajėgumą šalies futbolo divizione nuo 2016 m. žaidė "Vilniaus Vytis". Šių metų pradžioje sostinėje įsteigtas naujas klubas "Vilnius". Naujokai neslėpė savo ambicijų ir tikino esą pasirengę konkuruoti su "Žalgiriu" bei "Vilniaus Vyčiu" dėl vilniečių dėmesio ir palaikymo.

Iš Ukmergės – į Vilnių

Futbolo klubo "Vilnius" steigėju tapo viešoji įstaiga "Narbuto paramos fondas". Verslininkas Petras Narbutas tikino, kad sprendimą įkurti futbolo klubą Vilniuje lėmė supratimas, jog futbolas pasaulyje yra populiariausia sporto šaka, taip pat jis yra labai svarbus vaikų ir jaunimo sveikatai, aktyviam užimtumui.

"Politikai vieningai kalba, kad sportas yra labai svarbus, kad jie – už sportą, tačiau valstybės investicijos į sportą, sporto infrastruktūrą ir vaikų bei jaunimo užimtumą yra apverktinos. Natūralu, jog ir situacija futbole, kaip ir kitose sporto šakose, su keletu malonių išimčių, yra apverktina. Manau, turime pradėti veikti. Lietuvoje tikrai yra daug mėgstančių ir žaidžiančių futbolą, yra daug futbolo fanų, yra nemažai žmonių, skiriančių ir savo lėšas, ir laiką futbolui. Aš norėčiau šį procesą sustiprinti, norėčiau judėjimui už futbolą suteikti aiškią racionalią kryptį, savo pavyzdžiu paskatinti ir daugiau žmonių prisidėti prie futbolo vystymo Lietuvoje", – specialiame pranešime spaudai teigė P.Narbutas.

Tiesa, iš pradžių verslininkas planavo investicijas nukreipti į kitą futbolo klubą. P.Narbuto žvilgsnis krypo į Ukmergę, kur veikia jo gamykla. Tačiau nesulaukus miesto vadovų palaikymo buvo pasirinktas Vilnius. Sausio 8 d. buvo įkurta VšĮ futbolo klubas "Vilnius", o šios įstaigos direktoriumi tapo sporto rinkodaros specialistas ir vaikų futbolo treneris Stasys Petrauskas. Netrukus buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Vilniuje įsikūrusia futbolo ugdymo įstaiga "Baltijos futbolo akademija". Šios akademijos direktorius Ivanas Švabovičius užims futbolo klubo "Vilnius" sporto direktoriaus pareigas, o talentingiausi akademijos auklėtiniai šioje komandoje pradės savo karjerą vyrų futbole.

Planuojama, kad FK "Vilnius" turės visą ugdymo piramidę – nuo savo futbolo mokyklos darželinukų grupių iki reprezentacinių vyrų ir moterų komandų, žaidžiančių pajėgiausiuose šalies futbolo čempionatuose. Prie svarbiausių artimiausių tikslų taip pat priskiriamas savo treniruočių bazės įsirengimas. Šiais metais FK "Vilnius" debiutuos antrame pagal pajėgumą šalies futbolo divizione – Lietuvos I lygoje, o po kelerių metų žengs į A lygą ir sieks patekti į pajėgiausių šalies futbolo klubų ketvertuką.

Istorijos pamokos

Ambicingų futbolo projektų Vilniuje būta ir anksčiau. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę aukščiausioje lygoje žaidė ne tik "Žalgiris", bet ir Vilniaus "Neris", "Panerys", "Lietuvos Makabi", "Geležinis vilkas" ir "Lokomotyvas". Nuo 2000 m. A lygoje po vieną sezoną praleido "Polonija", "Šviesa" ir REO, du sezonus – "Geležinis vilkas", keturis – FC "Vilnius", septynis – Vilniaus "Vėtra". Pastaroji ekipa užgimė Rūdiškėse, bet 2004 m. persikėlė į sostinę ir tapo bene rimčiausia "Žalgirio" konkurente. 2006, 2008 ir 2009 m. A lygos pirmenybėse "Vėtra" užėmė prizines vietas ir savo pasiekimais lenkė "Žalgirį", tačiau 2010 m. viduryje komandą galutinai prislėgė finansiniai nepritekliai ir sužaidusi vos 16 rungtynių ji pasitraukė iš čempionato.

Trumpalaikių Vilniaus futbolo klubų žybtelėjimų pasitaikė ir žemesniame šalies futbolo divizione. Per pastaruosius kelis dešimtmečius I lygoje prizininkais tapo "Polonija", "Geležinis vilkas", REO, "Granitas", MRU, "Žalgiris"-2 ir "Vilniaus Vytis". 2018 m. iš visų šių sostinės klubų I lygoje kovas tęsė tik "Žalgirio" dublerių komanda ir "Vilniaus Vytis".

Norime tapti ne vienadieniu futbolo reiškiniu, o tikru bendruomeniniu klubu.

Naujojo sostinės futbolo klubo direktorius S.Petrauskas "Vilniaus dienai" sakė, kad anksčiau futbolo klubai dažniausiai užgesdavo jų savininkams susidūrus su finansinėmis problemomis: "Visi žinome, kad anksčiau dauguma futbolo klubų priklausė vienam savininkui. Tai buvo tiesiog futbolo komandos, nes jos neturėjo klubinės struktūros, atitinkamos piramidės. O svarbiausia – jie neturėjo miesto bendruomenės palaikymo. Todėl jų likimas priklausydavo nuo vieno asmens, o kai savininką ištikdavo kokios nors finansinės bėdos arba jam tiesiog atsibosdavo investuoti į klubą, tos komandos istorija ir pasibaigdavo. Tačiau yra daug pavyzdžių, kai bendruomenės palaikymą turintys klubai išgyvena net ir sunkiausius etapus, net ir bankrutavę – atsikuria gerbėjų iniciatyva."

Jo teigimu, FK "Vilnius" sieks išvengti šių spąstų, į savo gretas burdamas vilniečius.

"Norime tapti ne vienadieniu futbolo reiškiniu, o tikru bendruomeniniu klubu, – aiškino S.Petrauskas. – Suprantame, kad taip nenutiks per dieną ar net per vienerius metus. Tam reikia laiko, reikia kantriai ir kryptingai dirbti, burti savo rėmėjų, gerbėjų gretas. Turint platų palaikymą, bus nesvarbu, kas yra savininkas ar savininkai. Augindami savo žaidėjus, mes norime auginti ir savo bendruomenę. Iš tiesų, Vilnius yra didelis miestas, turintis daug futbolo mėgėjų. Manau, kad mums reikės bent kelerių metų, bet kai turi tinkamą strategiją, žinai kur eini, lengviau pasiekti savo tikslą."

Susipažins "Snaigės" turnyre

Pirmą progą susipažinti su FK "Vilnius" komanda sostinės futbolo mėgėjai turės jau šią žiemą. Vilniaus regiono futbolo sąjunga rengia tradicinį "Snaigės" futbolo turnyrą, o jame dalyvaus ir dvi FK "Vilnius" futbolo komandos. Pagrindinė ekipa žais A grupėje, o jos varžovais bus ne tik "Žalgiris B", "Vilniaus Vytis" ir "Tera", bet ir svečiai iš Latvijos – "BFC Daugavpils".

FK "Vilnius" sporto direktorius I.Švabovičius sakė, kad šiuo metu vyksta intensyvūs komandos sudėties komplektacijos darbai, ieškoma ne tik žaidėjų, bet ir buriamas trenerių kolektyvas. Tiesa, konkrečių pavardžių įvardyti jis dar negalėjo, bet patvirtino, kad pagrindinis tikslas – suburti jaunatvišką ir lietuvišką kolektyvą. "Mes norime suteikti šansą tiems jauniems futbolininkams, kurie baigę sostinės futbolo mokyklas ir akademijas nepateko į "Žalgirį", "Trakus" ir buvo priversti žaisti žemesnėse lygose, mėgėjų futbolo komandose. Iš tiesų, ne kiekvienas 18–19 metų futbolininkas gali iš karto žaisti aukščiausioje lygoje, daugeliui reikia laiko subręsti, pasisemti vyrų futbolo patirties. Bet mūsų klube jie turės tokią galimybę. Be abejo, išliks tik geriausi, norintys sunkiai dirbti, tobulėti ir siekti aukščiausių tikslų. Kita vertus, jei prieš čempionatą matysime, kad mūsų komandai trūksta patyrusių, aukštesnio lygio žaidėjų – į pagalbą pasitelksime kelis legionierius. Bet tai tikrai nebus masinis reiškinys, nes mes esame Vilniaus komanda ir mūsų tikslas – ugdyti vietos futbolininkus, suteikti šansą ir BFA auklėtiniams", – tikino I.Švabovičius, pridūręs, kad "Snaigės" turnyras taps pirmuoju naujų futbolininkų išbandymų poligonu.

2004–2007 m. FC "Vilnius" klube vyriausiojo trenerio ir sporto direktoriaus pareigas ėjęs I.Švabovičius teigė, kad svarbiausia užduotis naujam klubui – susikurti savo treniruočių bazę ir suburti gausias rėmėjų gretas. "Mano asmeninė patirtis rodo, kad būtina turėti savo namų stadioną, treniruočių bazę. Klubo vadovai šiuo metu derasi su miesto savivaldybe, ieško geriausios vietos naujo stadiono statyboms.

Manau, kad po savivaldybių rinkimų apsispręsti bus lengviau. Kita vertus, svarbu nesiblaškyti, laikytis numatyto klubo raidos plano. Anksčiau ne vienas klubas "sudegė" pamiršęs pirminius savo planus, vertybes ir strategiją. Norėčiau, kad mes bent penkerius metus dirbtume pagal pradinį susitarimą, nes tik tada galėsime tikėtis kokio nors rezultato ir miesto futbolo bendruomenės dėmesio bei pagarbos", – samprotavo FK "Vilnius" sporto direktorius.


Šiame straipsnyje: Vilniusfutbolasfutbolo klubas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Bendruomenė jus palaikys tik tuomet jei žaisit kokybišką futbolą. Visą kitą yra tik pezalai.

r0masius

r0masius portretas
spardyt is22 metru I devetkes ir maza futba maz0j aikstej , tai sauniai pr0gresu0si

Futbolas

Futbolas portretas
gerai,bet,vienas jo nepazaisi,va kur beda,o i lanka gali metyti vienas,todel krepsininku geru yra,o futbolistu ne.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių