FIFA Apeliacinis komitetas sušvelnino sankcijas S. Blatteriui ir M. Platini

  • Teksto dydis:

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) apeliacijų komitetas trečiadienį sušvelnino sankcijas susikompromitavusiems pasaulio ir Europos futbolo vadovams – Seppui Blatteriui (Zepui Blateriui) ir Micheliui Platini (Mišeliui Platini), nutaręs, kad jiems bus draudžiama dalyvauti bet kokioje su šia sporto šaka susijusioje veikloje ne aštuonerius, o šešerius metus.

Tačiau komitetas paliko galioti ankstesnę nutartį, kad abu pareigūnai pažeidė organizacijos etikos normas.

„FIFA Apeliacinis komitetas ... iš dalies patvirtino sprendimą, priimtą nepriklausomo Etikos komiteto arbitražo kolegijos“, diskvalifikuojantį S.Blatterį, nušalintą FIFA prezidentą, ir M.Platini – nušalintą Europos futbolo federacijos (UEFA) vadovą, sakoma FIFA pranešime.

„Nors ir sutinka su principais ir argumentais, išdėstytais arbitražo kolegijos pagrindžiant sankcijas, Apeliacinis komitetas nutarė, kad skiriant sankcijas ponui Platini ir ponui Blatteriui nebuvo atsižvelgta į kai kuriuos svarbius švelninančius veiksnius“, – pažymėjo FIFA, pridūrusi, kad sankcijų laikotarpis buvo sutrumpintas nuo aštuonerių iki šešerių metų.

S.Blatteris ir M.Platini dar gali pateikti apeliacijas Sporto arbitražo teismui, kai jiems bus pateiktos išsamios rašytinės FIFA Apeliacinio komiteto nutartys.

Piktnaudžiavimas pareigomis

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) etikos tribunolas gruodį uždraudė S.Blatteriui ir M.Platini aštuonerius metus dalyvauti bet kokioje futbolo veikloje, pripažinęs juos kaltais dėl piktnaudžiavimo pareigomis, susijusiu su 2 mln. Šveicarijos frankų pervedimu susikompromitavusiam UEFA vadovui.

79 metų S.Blatteriui, kuris buvo FIFA prezidentas nuo 1998 metų, taip pat buvo skirta 50 tūkst. Šveicarijos frankų (46,3 tūkst. eurų), o 60 metų M.Platini – 80 tūkst. frankų (74,3 tūkst. eurų) bauda.

Teismo pranešime sakoma, kad abu veikėjai piktnaudžiavo savo užimamomis pareigomis.

FIFA aiškinosi aplinkybes, susijusias su 2 mln. Šveicarijos frankų mokėjimu, skirtu M.Platini, kurį S.Blatteris leido atlikti 2011 metais. Abu kaltinamieji sakė, kad tie pinigai buvo atlyginimas už M.Platini konsultacinį darbą, atliktą 1999–2002 metais.

Nors FIFA teismas panaikino abiem nušalintiems lyderiams iškeltus kaltinimus dėl korupcijos, jie buvo pripažinti kaltais dėl privačių ir viešų interesų supainiojimo.

Teismas pripažino, kad „nebuvo teisinio pagrindo“ atlikti tą mokėjimą pagal žodinę sutartį tarp abiejų pareigūnų, sudarytą 1999 metų rugpjūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių