Dovanų futbolo rinktinė dar nenusipelnė

Šią savaitę Lietuvos nacionalinė vyrų futbolo rinktinė sužais paskutines sezono rungtynes. Ketvirtadienį atrankos į 2020 m. Europos futbolo čempionatą rungtynėse lietuviai svečiuose susitiks su Portugalijos futbolininkais, o sekmadienį Vilniuje stos į kovą su Naujosios Zelandijos rinktine.

Šiomis kontrolinėmis rungtynėmis Valdo Urbono treniruojama Lietuvos komanda atsisveikins su futbolo mėgėjais iki kitų metų kovo.

Pajėgiausios sudėties dėlionė

Paskutinėms sezono rungtynėms Lietuvos rinktinės trenerių štabas subūrė bene pajėgiausią sudėtį. Po praleistų paskutinių dviejų rinktinės mačų su Ukraina ir Serbija į rikiuotę grįžta pagrindinis vartininkas Ernestas Šetkus, gynėjas Mindaugas Palionis, traumas išsigydę saugai Mantas Kuklys ir Vykintas Slivka bei puolėjas Fedoras Černychas. Rinktinės sudėtyje bus ir vartininkas Emilijus Zubas, rungtynėse su Ukraina traumą patyręs gynėjas Vytautas Andriuškevičius bei dėl diskvalifikacijos paskutinę akistatą su Serbija praleidęs Arvydas Novikovas.

"Noriu pasidžiaugti, kad bent jau šiuo metu neturime rimtesnių nuostolių, po traumų ir diskvalifikacijų grįžta rinktinės lyderiai – F.Černychas, A.Novikovas, E.Šetkus, M.Kuklys ir V.Slivka. Tai yra labai svarbūs rinktinei žaidėjai. Dėl jų noro padėti rinktinei niekada nekilo jokių abejonių, juos sustabdydavo tik traumos. Matome, kad paskutiniu metu jie visi reguliariai žaidžia savo klubuose, tad dėl jų galimybių padėti rinktinei abejonių nėra. Šiek tiek neramu dėl V.Slivkos. Jis beveik mėnesį nežaidė, o paskutinėse Škotijos čempionato rungtynėse su Glazgo "Celtic" ekipa aikštėje pasirodė po keitimo. Manau, kad reikės atidžiai įvertinti jo pasirengimą, sportinę formą, nes trauma buvo gan rimta. Visgi tikiu, kad jis irgi nuo pirmadienio galės visa jėga įsijungti į darbą rinktinės treniruočių stovykloje", – praėjusį ketvirtadienį konstatavo V.Urbonas.

Kvietimų į rinktinę nesulaukė spalio pradžioje iš rikiuotės iškritusius futbolininkus pakeitę vartininkai Džiugas Bartkus ir Marius Adamonis bei saugas Julius Kasparavičius. Šį kartą rinktinėje nebus ir paskutinėse rungtynėse su Serbija žaidusių Ovidijaus Verbicko ir Karolio Laukžemio. Pasak V.Urbono, sudėties pasikeitimus nulėmė žaidėjų sportinės formos svyravimai ir traumos. "O.Verbickas yra traumuotas, taip pat kaip ir Deimantas Petravičius. O sprendimą nekviesti K.Laukžemio priėmiau atsižvelgęs į kito panašaus profilio puolėjo – Deivydo Matulevičiaus žaidimą "Kauno Žalgirio" ekipoje. Tikiu, kad paskutiniu metu gerą sportinę formą demonstruojantis Deivydas sėkmingai pasirodys ir rinktinėje", – paaiškino V.Urbonas.

Portugalijos iššūkis

Po 7 sužaistų rungtynių 1 tašką turinti Lietuvos rinktinė atrankos į 2020 m. Europos čempionatą varžybų B grupėje užima paskutinę – šeštą vietą. Antrą vietą grupėje užimanti Portugalijos rinktinė per 6 rungtynes surinko 11 taškų ir tik tašku lenkia Serbijos ekipą. Atrankos ciklą portugalai užbaigs dvikovomis su Lietuva ir Liuksemburgu, o serbų laukia akistatos su Liuksemburgo ir Ukrainos rinktinėmis. Pirmoje vietoje įsitvirtinusi Ukrainos rinktinė jau iškovojo kelialapį į Europos čempionatą, o Portugalija ir Serbija tęsia kovą dėl antrojo kelialapio.

"Suprantame, kad mūsų laukia labai svarbios ir neeilinės rungtynės. Ką reiškia susitikimas su Europos čempionais, mes pajutome dar rugsėjį, per pirmą tarpusavio akistatą Vilniuje, kai pralaimėjome 1:5. Tai labai pajėgus, pasauliniam futbolo elitui priklausantis varžovas. Negali būti jokio atsipalaidavimo ir galvojimo, kad mums šios rungtynės jau nieko nereiškia. Taip, mūsų padėtis atrankos varžybose dėl šių rungtynių nepasikeis, bet ne tai svarbiausia. Turime visų pirma žiūrėti į save, galvoti, ką privalome nuveikti aikštėje, kad turėtume šansą pasipriešinti Portugalijos rinktinei, – kalbėjo Lietuvos rinktinės strategas. – Neabejoju, kad visiems labiausiai rūpi, ar mums šį kartą pavyks sustabdyti Portugalijos rinktinės lyderį Cristiano Ronaldo. Nors jis Vilniuje pelnė keturis įvarčius, manau, visi pamatėme, kad varžovų komandoje yra ne tik C.Ronaldo, bet ir daugiau aukščiausio lygio futbolininkų. Turime galvoti ne apie vieno žaidėjo stabdymą, o apie komandinę gynybą, drausmingą žaidimą. Mes nuosekliai dirbame šia linkme, žaidėjai vis geriau supranta, ko iš jų nori treneriai. Jei mums pavyktų išvengti klaidų, už kurias aukščiausio lygio varžovai negailestingai baudžia, vaizdas aikštėje ir švieslentėje būtų dar geresnis."

Kol kas tas mūsų augimas ir tobulėjimas neatsispindi rungtynių švieslentėje.

V.Urbonas, paklaustas apie Serbijos žiniasklaidoje paskleistą informaciją, esą Serbijos futbolo federacija įteiks Lietuvos futbolininkams 500 tūkst. eurų dydžio premiją, jei šie nepralaimės Portugalijos rinktinei, sakė, kad sudėtinga komentuoti gandus: "Tokių faktų aš nežinau. Vis dėlto, akivaizdu, kad šiandien mes tikrai nesame verti nei prabangių dovanų, nei šimtatūkstantinių premijų. Savo galimybes vertiname realistiškai, ruošiamės artimiausioms rungtynėms ir galvojame tik apie savo žaidimą, o ne apie kažkokius menamus prizus ar premijas."

Paskutinis šansas

Po ketvirtadienį vyksiančių rungtynių su Portugalija Lietuvos rinktinė grįš į Vilnių ir sekmadienį 16 val. LFF stadione išmėgins jėgas su Naujosios Zelandijos futbolininkais. Tai bus pirmoji Lietuvos ir Naujosios Zelandijos rinktinių akistata.

"Išsamios informacijos apie varžovus neturime, tačiau jų žaidėjų atstovaujamų klubų sąrašas tikrai nėra prastas. Tai ir Anglijos "Premier" lyga, MLS čempionatas, Miuncheno "Bayern" ir Eindhoveno PSV klubų jaunimo komandos. Taip kad varžovas rimtas. O apie jų žaidimo braižą daugiau žinosime po ketvirtadienį vyksiančių Naujosios Zelandijos rungtynių su Airija. Manau, kad gavę daugiau informacijos parengsime atitinkamą žaidimo planą. Kadangi tai mums bus paskutinės rungtynės šiais metais, po jų bus ilga pertrauka, tikrai nesinorėtų atsisveikinant su futbolininkais ir gerbėjais išsinešti neigiamas emocijas. Mes tikrai darysime viską, kad iškovotume pergalę", – teigė V.Urbonas.

Paskutinį kartą Lietuvos futbolininkai pergalės skoniu oficialiose rungtynėse mėgavosi 2016 m. spalio 11 d., kai Vilniuje 2:0 įveikė Maltos rinktinę, o draugiškame mače paskutinę pergalę iškovojo 2018 m. kovo 27 d., kai svečiuose 1:0 nugalėjo Armėnijos rinktinę. Per kitas 18 rungtynių lietuviai 3 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 15 pralaimėjimų. Šiais metais V.Urbono treniruojama Lietuvos rinktinė sužaidė 8 rungtynes, patyrė 6 nesėkmes ir du kartus sužaidė lygiosiomis.

"Pradėjęs darbą su rinktine aš norėjau surinkti kuo daugiau informacijos apie žaidėjus ir įvertinti jų galimybes rungtyniauti vienoje ar kitoje pozicijoje. Turėdamas šią informaciją ir vis geriau pažindamas žaidėjus, galiu parengti ir konkrečiose rungtynėse mums geriausiai tinkančią taktinę schemą. Visgi taktinė disciplina mums yra labai svarbi ir reikalinga, nes tik žaisdami drausmingai galime kovoti su aukštesnio lygio komandomis. Šiandien aš jau daug geriau įsivaizduoju žaidėjų galimybes ir mūsų poreikius geriausiai atitinkančią taktinę schemą, manau, kad tai matyti ir komandos žaidime. Deja, kol kas tas mūsų augimas ir tobulėjimas neatsispindi rungtynių švieslentėje. O kol nėra teigiamo rezultato, tol ir bendras rinktinės vertinimas negali būti pozityvus", – konstatavo nuo šių metų vasario prie Lietuvos rinktinės vairo stovintis V.Urbonas.

LENTELĖ

B grupė

1. Ukraina 7 6 1 0 19

2. Portugalija 6 3 2 1 11

3. Serbija 6 3 1 2 10

4. Liuksemburgas 6 1 1 4 4

5. Lietuva 7 0 1 6 1

(Vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, taškai)

Lietuvos rinktinė

Vartininkai:

Ernestas Šetkus ("Be‘er Sheva", Izraelis)

Emilijus Zubas ("Bnei Yehuda", Izraelis)

Vytautas Černiauskas ("CSKA Sofia", Bulgarija)

Gynėjai:

Rolandas Baravykas ("Žalgiris", Vilnius)

Mindaugas Palionis ("Regensburg", Vokietija)

Linas Klimavičius ("Dinamo", Rumunija)

Egidijus Vaitkūnas ("Kauno Žalgiris", Kaunas)

Vytautas Andriuškevičius ("Tobol", Kazachstanas)

Edvinas Girdvainis (RFS, Latvija)

Saulius Mikoliūnas ("Žalgiris", Vilnius)

Algis Jankauskas ("Sūduva", Marijampolė)

Saugai:

Domantas Šimkus ("Žalgiris", Vilnius)

Modestas Vorobjovas ("Žalgiris", Vilnius)

Artūras Žulpa ("Tobol", Kazachstanas)

Giedrius Matulevičius ("Sūduva", Marijampolė)

Donatas Kazlauskas ("Riteriai", Vilnius)

Paulius Golubickas ("Sūduva", Marijampolė)

Justas Lasickas ("Voždovac", Serbija)

Arvydas Novikovas ("Legia", Lenkija)

Vykintas Slivka ("Hibernian", Škotija)

Mantas Kuklys ("Žetysu", Kazachstanas)

Puolėjai:

Fedoras Černychas ("Orenburg", Rusija)

Deivydas Matulevičius ("Kauno Žalgiris", Kaunas)



NAUJAUSI KOMENTARAI

JKL

JKL portretas
Kai serbai pažadėjo premija tai visi rinktinės žaidėjai susirinko.. tuo viskas ir pasakyta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių