Tytuvėnų tragedija: kunigų laukia baudos

Kunigų, leidusių į Tytuvėnų muziejų išvežti retas sakralines relikvijas, kurios sudegė gaisre, gali laukti baudos, nes anot paveldosaugininkų, šventikai apie meno kūrinių pergabenimą turėjo pranešti. Taip pat šiose bažnyčiose atliekami patikrinimai, norima įsitikinti, ar tikrai vertybės buvo išvežtos, praneša LTV naujienų tarnyba.

Tytuvėnų vienuolyno gaisras sunaikino retus auksakalių dirbinius – gotikines taures, kryžiaus formų monstrancijas, relikvijorius, komunines. Sidabrinės ir auksinės vertybės buvo puoštos brangakmeniais, jų amžius siekia XVI–XIX amžius, vertė skaičiuojama milijonais, tad gaisras apaugo įvairiais gandais.

Jų išsklaidyti nepadėjo ir Tytuvėnų piligrimų centro vadovai, kurie paveldosaugininkams nepateikė tikslaus sunaikintų meno kūrinių sąrašo. Porą savaičių tikinę, kad jis yra, vėliau pripažino niekada sąrašo neturėję, tik vertybių paėmimo aktus.

Tytuvėnų gaisre galimai sudegė vertybės suvežtos iš 13 Šiaulių apskrities bažnyčių. Juose šią savaitę pradėjo lankytis paveldo specialistai. Norima įsitikinti, ar tikrai sakralinės relikvijos buvo perduotos vienuolyne buvusiam muziejui.

„Dabar esame atlikę apie trečdalį patikrinimų ir viskas atitinka. Tie dokumentai, kurie buvo pateikti, aktai, kuriuos klebonai pateikė, jie ir vietoje paaiškėjo, kad tos vertybės buvo išvežtos į vienuolyną“, – sako Kultūros paveldo departamento Šiaulių padalinio vedėjas Rytis Budrys.

Paveldosaugininkai tikrinimus ketina užbaigti artimiausią savaitę. Tačiau nurimti nežada ir tikina, kad jų vizito vėliau sulauks visos Šiaulių apskrities bažnyčios, nes norima įsitikinti, ar šventovėse vertybės saugomos tinkamai.

Baudos galimai laukia ir kunigų, leidusių į Tytuvėnus išvežti meno kūrinius. Anot paveldosaugininkų, tai buvo padaryta be jų žinios, be to, vertybės eksponuotos muziejuje, kurio net neturėjo būti, nes vienuolyne nebuvo tinkamos signalizacijos, saugyklų.

Už nekilnojamojo kultūros vertybių apsaugos įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims gali grėsti įspėjimas arba bauda iki trijų tūkstančių litų, o pareigūnams – nuo trijų iki penkių tūkstančių litų. Tiesa, specialistams dar teks pasukti galvas dėl kunigų statuso.

Gaisro likučiuose iki šiol atrasta apie trečdalis čia buvusių vertybių. Policija jas atidavė ekspertams, kurie turės įvertinti jų autentiškumą. Artimiausiu metu gaisravietėje pradės dirbti ir archeologai, kurie išsijos kiekvieną muziejaus centimetrą, nes tikimasi surasti daugiau sunaikintų meno kūrinių.

Šiuo metu gaisravietėje vykdomi valymo darbai, džiovinamos patalpos. Vietoje nudegusio vienuolyno stogo artimiausiu metu bus uždėtas laikinasis, o jau gegužę pradėtos ir nuolatinio stogo statybos.


Šiame straipsnyje: TytuvėnaiTytuvėnų bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

muziejines vertybes

muziejines  vertybes portretas
jau senai vatikane ,privaciose kolekcijose , dabar kunigeliams reikia tik pasiimt draudima [ gana daug milijonu] ir paprasyt vyriausybes [ kuri labai uoliai selpia baznycia] pagalbos , baznycios atstatymui ir nauju muziejiniu vertybiu isigijimui , visos sios aferos laimikis bus parduoti paveikslai irk.t vertybes , gautas, daugmilijoninis draudimas , atstayta baznycia ir dar simtamilijonine parama is valstybes baznyciai , y kuria lietuvoj renkasi keli simtai davatku.

Angel

Angel portretas
Baudos? Tik baudos? Gal bausmės? Čia gi nusikaltimas, o ne nusižengimas. Tikrai Lietuvoj teisėsauga iškreipta... Trūksta žodžių. Teisti reikia rimtai, o ne žaisti...

LUCIFERIS

LUCIFERIS portretas
KAS PER URODU SALIS, NE TIK POLITIKAI,BET JAU IR KUNIGAI BIZNI SUKA SU MENO VERTYBEM,JEI NET NEGALI ATSAKYTI KIEK VERTYBIU BUVO. PRIKALTI ANT KRYZIAUS TUOS VELNIO ISPERAS !!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių