T.Venclova: Seimas padarė gėdą Lietuvai

Žmogaus teises ginančias organizacijas papiktinusį Nepilnamečių apsaugos įstatymą priėmęs Seimas padarė Lietuvai gėdą, sako poetas ir publicistas, Jeilio universiteto (JAV) profesorius Tomas Venclova.

"Manau, kad Seimo polinkis įvesti cenzūrą liudija grynai sovietinį mentalitetą. Tai, kad atsirado vos šeši parlamentarai, balsavę prieš cenzūrą - didelė gėda Lietuvai. Konkrečiai dėl "nepilnamečių tvirkinimo" tegaliu pakartoti tai, ką jau esu sakęs kita proga: kad ir kiek cenzūruotum, nepilnamečiai vis tiek viską sužinos iš bendraamžių, kaip buvo sovietiniais laikais, tik šiurkštesne, ne visada teisinga, traumuojančia forma. Tad geriau, kai jie tai sužino iš viešosios informacijos", - interviu dienraščiui "Lietuvos žinios" sakė T.Venclova.

Dėl įstatymo, kuris priimtas Seime atmetus kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus veto, Europos Parlamentas (EP) ketina kreiptis į Europos Komisiją (EK).

Manoma, kad EK turės įvertinti, ar Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo informacijos poveikio įstatymas atitinka Europos Sąjungos (ES) pamatines vertybes, tačiau gali būti keliami ir kiti klausimai.

Seimas, įveikęs prezidento veto, priėmė įstatymą, kuriuo, be kito ko, draudžiama tokia nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės. Homoseksualų teises ginančios organizacijos įstatymą vadina homofobišku.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia nepritarianti kitąmet turinčiam įsigalioti įstatymui ir ketina teikti jo pataisas.

Įstatymo rėmėjai tvirtina, kad jis gina šeimos ir krikščioniškąsias vertybes.


Šiame straipsnyje: Tomas Venclova

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių