Siūloma apmokestinti televizorius, mobiliuosius telefonus, kompiuterius

Parlamentaras konservatorius Julius Dautartas siūlo iš dalies keisti kompensacinio atlyginimo už audiovizualinių kūrinių ir fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais surinkimo sistemą.

Kompensacinį atlyginimą taip pat siūloma mokėti ne tik nuo tuščių laikmenų, bet ir nuo atgaminimui skirtų įrenginių. Jį turėtų mokėti įmonės, pirmą kartą parduodančios Lietuvoje pagamintus ar iš kitų valstybių į šalį atvežtus įrenginius ir tuščias laikmenas.

Kompensacinį atlyginimą siūloma numatyti ir už atgaminimo įrenginius. Į tokių įrenginių sąrašą siūloma įtraukti tik atminties įtaisą bei garso ir vaizdo įrašymo funkciją turinčius garso ir vaizdo leistuvus, televizorius ir imtuvus (priedelius), mobiliuosius telefonus su atminties įtaisu bei garso ir vaizdo įrašymo funkcija, taip pat asmeninius kompiuterius, už kuriuos mokestis siektų 20 litų.

Įrenginiams siūloma taikyti fiksuotą tarifą (nuo 1,5 lito iki 40 litų), kuris būtų tiesiogiai susietas su įrenginio talpa.

Kompensacinį atlyginimą (nuo 5 iki 15 litų) siūloma numatyti ir už tuos kompiuterių pastoviosios būsenos diskus ir standžiuosius diskus, kurie paprastai naudojami asmeniniuose kompiuteriuose.

Kuopijuokliams taikomas mokestis priklausytų nuo jų kainos. Nespalviniams kopijuokliams siūloma taikyti 1,8-2 proc. mokestį, spalviniams - 2,7-3 proc., nespalviniams daugiafunkciniams - 0,6-0,7 proc. , o spalviniams daugiafunkcinims kopijuokliams - 0,9-1 proc.

Tuščių laikmenų bei įrenginių sąrašą ir kompensacinio atlyginimo tarifus siūloma peržiūrėti ne rečiau kaip kas dvejus metus.

Manoma, kad kompiuterių kietuosius diskus būtų surinkta 1,7 mln. litų, o už atminties korteles, USB atmintines ir leistuvus su atminties įtaisu bei garso ir vaizdo funkcija - dar apie 1 mln. litų.

Šiuo metu 6 proc. atlyginimas autoriams renkamas tik nuo tuščių laikmenų - garsajuosčių, vaizdajuosčių, mini diskų, CD, DVD, "Blu-ray" diskų - pardavimo kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių