Pasvalyje įkurtas vienintelis pasaulyje Smegduobių parkas

Pasvalyje įkurtas vienintelis pasaulyje Smegduobių parkas, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

„Smegduobių parko svečiai dažnai klausia, ar įžengę į jį neprasmegs. Aš atsakau, kad gali visko būti. Dar pasiūlau labai panorėti neprasmegti ir pereiti „bromą“. Mes, pasvaliečiai, esame įsitikinę, kad einant per šiuos parke esančius medinius vartus pildosi visi norai. Dar pasiūlau prisėsti ant Meilės suolelio. Įsitikinta, kad atsisėdusius ant jo šis geras jausmas būtinai užplūsta“, - pasakoja diplomuota geologė, Pasvalio krašto muziejininkė Gita Rachmančiukienė.

Perėjus „bromą“, pasėdėjus ant Meilės suolelio paprastai nebaisu atsistoti ir ant galinčios prasmegti žemės. Tuomet pasakojamos istorijos apie kelių dešimčių čia esančių smegduobių kilmę, patariama jose nesimaudyti, nes viena garsėja dėlėmis, o daugelis kitų turi ne vieną dugną.

„Anksčiau žmonėms, atkeliavusiems iš toliausių vietovių pažiūrėti retai kur pasaulyje pasitaikančių karstinių įgriuvų, neturėjome galimybės jų parodyti. Mat žemė Pasvalyje veriasi po gyvenamaisiais namais, gatvių asfalto dangomis, todėl netikėtai atsiradusias unikaliąsias smegduobes skubama kuo greičiau užpilti. Apie tai, ką reiškia gyventi ant griūvančios žemės, galėjome tik papasakoti. Laimei, karstines įgriuvas, „atradome“ čia pat, Pasvalio pašonėje. Per penkerius metus įkūrėme ir galbūt ir vienintelį pasaulyje Smegduobių parką“, - džiaugėsi G.Rachmančiukienė.

Pasak geologės, mokslininkai nustatė, kad dešimtadalis Žemės smenga. Lietuvoje maždaug septynių kilometrų pločio smengančios žemės ruožas driekiasi per Biržų, Pasvalio rajonus bei užgriebia dalį Panevėžio rajono. Suskaičiuota, kad daugiausia rajono įgriuvų būta pačiame Pasvalyje, apgyvendintose jo vietose. Todėl pasvaliečiai gali didžiuotis unikaliu palikimu - Smegduobių parku.

Parkas, kurio įkurtuvės ką tik atšvęstos, užima aštuonių hektarų plotą. Įkurtas jis sovietmečiu nacionalizuotose ūkininkų Avižonių žemėse. Tarpukariu iš lėktuvo nufotografuotas ūkininkų laukas, kurio nuotrauką akylai saugo Pasvalio krašto muziejus, atrodo tarsi būtų nusėtas Mėnulio kraterių.

Smegduobių parko kūrimą parėmė Vyriausybė. Tad už valstybės iždo pinigus nutiesti keliukai, pastatyti žibintai, įrengti žaidimų, sporto, treniruočių aikštynai. Vienoje iš didžiausių smegduobių, kurioje nėra vandens, įkurtas didžiulis amfiteatras. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių