L.Pociūnienė teismui apskundė VSD išvadas

2006 metais Baltarusijoje mįslingomis aplinkybėmis žuvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė Vilniaus apygardos administraciniams teismui (VAAT) apskundė VSD tarnybino tyrimo išvadas.

Šiose išvadose, apie kurias viešai pranešta liepos pabaigoje, VSD sudaryta komisija pranešė negalinti nustatyti, ar yra priežastinis ryšys tarp V.Pociūno žūties ir pareigų, susijusių su VSD veikla, nes Generalinė prokuratūra dar nebuvo pateikusi vertinimo, ar buvęs saugumo karininkas žuvo dėl nusikaltimo. Tuo pačiu tarnybinio patikrinimo išvadose kartojama, kad V.Pociūnas kaimyninėje šalyje viešėjo kaip Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas ir jokių VSD užduočių nevykdė.

Ši byla trečiadienį buvo atversta, tačiau tame pačiame posėdyje ir sustabdyta. Tokį sprendimą VAAT teisėjų kolegija priėmė, nes Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) yra pareiškėjos apskųsta birželį priimta VAAT nutartis, kuria VSD buvo iš naujo įpareigota išnagrinėti L.Pociūnienės prašymą išmokėti kompensaciją už žuvusįjį.

Trečiadienį L.Pociūnienės advokatas Jonas Butkus teigė, kad apeliacinės instancijos teismui buvo apskųsta dėl to, nes esą VAAT susiaurino tarnybinio tyrimo ribas, o VSD įpareigota tirti ne V.Pociūno tarnybos metu atsitikusį įvykį, bet įvykį, kuris atsitiko jam vykdant užduotį.

Tiek J.Butkus, tiek VSD atstovas Ramūnas Ramanauskas pritarė, kad LVAT verdiktas turėtų įtakos dabar VAAT nagrinėjamam skundui.

"Be jokios abejonės (LAVT nutartis įtaką) daro, bet mes buvome priversti skųsti tarnybinio tyrimo išvadą, nes VSD, nesulaukęs LVAT nutarties įsiteisėjimo, atliko tyrimą ir dar labiau apribojo (tyrimo ribas)", - kalbėjo L.Pociūnienės advokatas. Be to, jo teigimu, VSD tyrimo metu komisija išanalizavo tik dviejų dienų įvykius.
VAAT sprendimas sustabdyti bylos nagrinėjimą per septynias dienas gali būti apskųsta aukštesnės instancijos teismui.

V.Pociūno našlė yra įsitikinusi, kad prieš penkerius metus Breste žuvęs V. Pociūnas buvo VSD pareigūnas, kuris po Užsienio reikalų ministerijos priedanga Baltarusijoje vykdė užduotis, todėl VSD turi išmokėti kompensaciją.

Pareigūno našlei URM jau yra išmokėjusi 2,5 metų paskutinio tarnybinio atlyginimo dydžio kompensaciją. Bet, kaip posėdyje  yra teigęs advokatas, įstatymai leidžia L.Pociūnienei pasirinkti kompensaciją ir ją gavusi iš VSD, ministerijos skirtus pinigus moteris grąžintų.

V.Pociūnas mirė 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį, iškritęs iš devinto aukšto viešbutyje Breste. Generalinė prokuratūra dukart buvo pripažinusi, kad ši mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau teismo nurodymu ikiteisminis tyrimas vėl atnaujintas. Dabar tarp kitų versijų tiriama ir nužudymo versija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

romena

romena portretas
Stiprybės Jums, p. Liudvika.

juk

juk portretas
padorus žmogus neiškristų tokiomis aplinkybėmis, kurias nurodė mūsų žurnaliūgos, pro kambario langą. Aišku, kad jam kažkas padėjo iškristi, bet mūsų teisėsauga arba bijo kažko, arba jos viduje kažkas kažkam atidirba

mikalda

mikalda portretas
na ką,baudžiaunikai,pradėkite pulti Puociūnienę ir a.a.Pociūną.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių