Klaipėdos veidą darko terlionės

Uostamiestyje nepavyksta sutramdyti namų sienas ir tvoras įvairiomis keverzonėmis terliojančių jaunuolių. Miestą „papuošia" vis nauji piešiniai.

Išsilieja ant sienų

Daugiausiai keverzonių, kurias jų autoriai vadina grafitu, ant pastatų sienų, tvorų galima išvysti uostamiesčio centre. Čia įvairiaspalviais dažais išteptas kas antras namas.

Švarūs išlieka tie, prie kurių sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros. Savo meną chuliganai demonstruoja ir ant šiukšlių konteinerių, pašto dėžučių, daugiabučių namų laiptinėse, požeminėse perėjose.

„Keverzones ant pastatų sunku pavadinti grafitu. Tai piktybinis pastatų terliojimas. Tik pastatomas naujas pastatas, atsiranda vandalų, kurie jį iš karto aprašinėja", - tvirtino uostamiesčio Viešosios policijos Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė Violeta Lideikytė.

Jos teigimu, dažniausiai pastatų sienas ir tvoras piktybiškai terlioja 13-14 metų paaugliai, besimokantys grafito. Grafito profesionalai dirba apleistose vietose.

Turi atlyginti žalą

Per metus uostamiesčio policija sulaiko 2-3 pastatus išterliojusius asmenis. O skundų dėl subjaurotų sienų, tvorų iš gyventojų ir įmonių gauna kur kas daugiau. Didžioji dalis vandalizmo atvejų lieka neišaiškinti.

V.Lideikytė teigė, kad tokie nusikaltimai sunkiai įrodomi. Nebent asmuo, kuris darko pastatą dažais, nutveriamas už rankos.

Šis pažeidimas traktuojamas kaip tyčinis svetimo turto sugadinimas. Už jį gresia bauda nuo 100 iki 300 litų. Jei nukentėjusysis kreiptųsi į teismą, šis gali įpareigoti pažeidėją atlyginti nuostolius.

V.Lideikytė tvirtino negirdėjusi apie tokius atvejus. Tačiau pasitaikė, kad nukentėjusi įmonė susitarė su pažeidėjo tėvais ir šie jai atlygino vaiko padarytus nuostolius be pareigūnų įsikišimo. Dauguma įmonių nesulaukia, kol bus išaiškintas pažeidėjas ir pačios nuvalo ar perdažo fasadą.

Klaipėdos policijos Viešųjų ryšių grupės vyresnioji specialistė Jūratė Albrektienė teigė, jog svarbu iš karto nuvalyti piešinį ant pastato. Anot jos, tai didina tikimybę, kad jis ir vėl neatsiras toje pačioje vietoje.

Policija perauklėti nesitiki

V.Lideikytė pasakojo, kad, siekiant išvengti tokių pažeidimų, pareigūnai susitikimų su paaugliais metu kalba apie miesto įvaizdį ir jo puoselėjimą.

„Reikia, kad jaunimas suvoktų kad tokie piešiniai darko miesto įvaizdį. Tačiau apie tai turi būti kalbama ir šeimoje. Vaikų auklėjimas turi vykti joje, o ne mokykloje ar policijoje", - dėstė pareigūnė.

J.Albrektienė tvirtino, jog su tokiais paauglių veiksmais neturėtų taikstytis visuomenė. Gyventojai, pamatę, kad darkomas pastatas ar tvora, turėtų iš karto pranešti policijai, perspėti ir sudrausminti jaunuolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių