Grybai iš miško - už delikatesų kainą

Nors tikrasis grybų sezonas dar neprasidėjo, pirmosios šios miško gėrybės jau pasirodė turguje. Tačiau jų kaina gali šokiruoti.

Teks pakloti dešimtis litų

Už nedidelę krūvelę peraugusių baravykų Klaipėdos turgaus prekeiviai prašo 15, o už mažesnius - 20-25 litų. Nedidelis penkių litrų kibirėlis mažų baravykų čia kainuoja 60 litų. Ir nors prie prekystalių būriuojasi minios potencialių pirkėjų, dažnas išgirdęs kainą nueina.

Prekybininkai tikino, kad aplinkiniuose miškuose šių gėrybių kol kas mažoka, todėl ir kaina tokia didelė.

„Kainas diktuoja grybų kiekis - jeigu jų daug, turguje pilna jais prekiaujančiųjų, o esant konkurencijai visi parduoda pigiau. Dabar grybais prekiaujame tik keli, todėl ir kaina tokia. Be to, tenka gerokai pavargti, kol prekybai tinkamų grybų surandame. Kas žino gerų grybingų vietų, tas jų šiek tiek atranda, tačiau tikrai dar labai mažai", - pasakojo baravykus pardavinėjantis ponas Jonas. Anot jo, geriausiai rinkti mažus baravykus, nes šie dažniausiai būna nesugedę.

Kita prekeivė pabrėžė, kad baravykus ir šilbaravykius reikia rinkti samanotose vietovėse.

„Jeigu kotas giliai samanose, vadinasi, jis bus sveikas ir nesukirmijęs, todėl tokius grybus drąsiai galima rinkti. Tad esu užtikrinta, kad pardavinėju gerus grybus. Žinoma, pirkėjai bijosi brangiai pirkti, nes nežino, sveiki jie ar sugedę, todėl prieš dedant į maišelį leidžiu perpjauti perpus ir pasižiūrėti", - tikino iš Tauragės ir Jurbarko miškų atvežtomis voveraitėmis ir baravykais prekiaujanti ponia Lina.

Abu pašnekovai tvirtino, kad daugiau grybų miškuose, jei bus šiltas ir lietingas oras, turėtų atsirasti jau po kelių savaičių.

Vaikams valgyti nepatartina

Didžiausią nerimą prasidėjęs grybų derlius kelia medikams. Nors šiemet uostamiestyje apsinuodijimo grybais atvejų dar neužfiksuota, jų nuolat padaugėja rugsėjo viduryje.

Vis dėlto Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistė Daiva Gutauskaitė patikino, kad jau dabar daugėja skambučių, kai nestipriai apsinuodiję gyventojai domisi, ką jiems daryti.

„Kiekvieną savaitę sulaukiame po maždaug penkis grybais apsinuodijusių gyventojų skambučius. Tiesa, šie apsinuodijimai nėra rimti, todėl dažnas pacientas į medikus nesikreipia. Tai tebūna laikinas virškinimo sutrikdymas. Tokiais atvejais patariame gerti daug arbatos ir vandens", - kalbėjo pašnekovė.

Pasak D.Gutauskaitės, nors grybuose apstu naudingų maistinių medžiagų, jie yra sunkiai virškinamas produktas, todėl valgyti patariama ne visiems. Anot jos, apskritai grybų valgyti vaikams iki septynerių metų nereikėtų.

Nuodai veikia ne iš karto

Pašnekovė pripažino, kad grybais dažniausiai apsinuodija jų nepažįstantys grybautojai.

„Daugelis žmonių mano, kad nuodingos tiktai musmirės, todėl dažnai kitus mirtinai nuodingus grybus supainioja su pievagrybiais arba raukšlėtaisiais gudukais, todėl nesant užtikrintam, kad grybas pažįstamas, jo dėtis į krepšį nevertėtų", - aiškino D.Gutauskaitė.

Specialistė pabrėžė, kad egzistuoja du apsinuodijimo grybais periodai - greitasis ir slaptasis. Jų simptomai tokie patys - pilvo spazmai, viduriavimas, pykinimas ir vėmimas.

Greitasis apsinuodijimas nėra labai pavojingas, dažniausiai tai tebūna laikinas virškinimo sutrikimas, pasireiškiantis praėjus pusvalandžiui ar dviem valandoms po valgymo.

Slaptasis - gerokai pavojingesnis ir sunkų apsinuodijimą sukeliantis periodas. Jis gali pasireikšti praėjus 6-36 valandoms po valgymo.

„Slaptasis periodas išties pavojingas, galintis sukelti net ir mirtį. Kadangi simptomai pasireiškia ne iš karto, dažnai žmogus būna užmiršęs, ką valgė, ir nenujaučia, kas galėjo sukelti jo negalavimą. Tikėdamasis, kad tai laikina, į gydytojus nesikreipia. Todėl sunegalavusiems reikėtų prisiminti, ką valgė prieš kelias dienas", - teigė specialistė.

D.Gutauskaitė apsinuodijusiems patarė vartoti daug skysčių ir virškinimą skatinančių vaistų, o jei negalavimas labai stiprus - nedelsiant kreiptis į medikus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių