E.Žiobienė: vykti į Garliavą neturėjau teisės

Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse į portalo 1diena.lt skaitytojų klausimus atsakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Neturėjo teisės vykti į Garliavą

Kontrolierė teigia, kad priekaištai esą ji turėjusi vykti į Garliavą susitikti su protestuojančiais žmonėmis, ar mergaitės globėjais yra nepagrįsti.

"Iš esmės aš nemanau, kad aš turėjau atvykti į Garliavą, nes ten turėjo būti vykdomas teismo sprendimas, kur kontrolierius neturi teisės dalyvauti. Sprendimą vykdo antstolis su kitomis tarnybomis. Visiems žmonėms ir institucijoms teismų sprendimai yra privalomi, abejojantys jais gali juos skųsti. Kontrolieriaus įstaiga šioje bylloje nedalyvavo, todėl negalėjo nei skųsti, nei kitaip dalyvauti", - sakė E.Žiobienė.

Pasak jos, į Kauno istoriją kontrolierei galima įsikišti tik tuomet, kai vaiko teisių tarnybos arba skyriai savivaldybėse, valstybinė vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba netinkamai atlieka savo funkcijas.

"Vaiko teisių kontrolierius gali tirti jų veiklą. Bet ne už juos priimti sprendimus. Vadinasi, aš kaip kontrolierė negalėjau tiesiogiai spręsti mergaitės globos, gyvenamos vietos ir kitų  klausimų, o tuo labiau atvažiuoti ir stebėti, kaip antstolis vykdo sprendimą", - pabrėžia E.Žiobienė.

Prašė Kedžių mergaitės nenuteikti prieš mamą

Anot jos, mergaitės globėjai Neringai Venckienei, nepaisant jos ligos, gali būti taikoma atsakomybė už tai, kad nevykdė savo pareigų.

"Šį pirmadienį , kai mergaitė nebuvo vežama į susitikimą, aš bendravau su mergaitės močiute, kuri sakė, jog Venckienė yra ligoninėje. Bet kuriuo atveju artimieji giminaičiai, t.y. seneliai, turėtų vykdyti laikinosios globėjos prisiimtus įsipareigojimus. Aš pati prašiau Kedienės nenuteikinėti mergaitės prieš mamą, vežti mergaitę  į susitikimus su mama ir jokiu būdu neleisti žurnalistams filmuoti, fotografuoti ir klausinėti mergaitę", - tvirtino kontrolierė.

Kontrolierė pasidžiaugė, kad pastarosiomis dienomis vykę pokalbiai su D.Kedžio tėvais davė rezultatų.

"Šiomis dienomis ėmėmės visų įmanomų priemonių, kad mergaitės susitikimas su mama šiandien įvyktų. Mano žiniomis, jis įvyko. Manau, kad vakarykštis psichologių bendravimas su mergaite tam turėjo didelę įtaką", - teigė E.Žiobienė.

Vaiko teisių kontrolierė pripažįsta, kad visos tarnybos į situaciją vadinamoje pedofilijos byloje reagavo pavėluotai.

"Reikia pripažinti, kad visos tarnybos reagavo gana pavėluotai. Aišku, man lengva kritikuoti, nes kontroliere esu paskirta tik nuo šių metų balandžio mėnesio. Manau, kad jeigu būtų rimtai ir atsakingai vertinti Kedžio pareiškimai, galbūt šiandien nebūtų tiek paaukota gyvybių, atleista iš darbo pareigūnų ir nekiltų tiek aistrų. Šiandien mums visiems tenka tik gaisrininko vaidmuo. Man taip pat tenka atsakyti už tai, ko negalėjau padaryti, nes nebuvau net paskirta, o ir dabar tenka aiškinti, kad man teismai nėra pavaldūs", - apgailestavo E.Žiobienė.

Viliasi teismo nutarties, paremtos dokumentais

Vaiko teisių kontrolierė viliasi, kad priimdamas galutinį sprendimą dėl mergaitės globos bus paremtas dokumentais, kurių byloje yra 14 tomų, psichologės išvada, ir nenulemtas visuomenės spaudimo.

"Visai atvejais, norint apriboti mamos teises, turi būti labai rimtas pagrindas ir, tik apribojus mamos teises, galima būtų steigti laikiną arba nuolatinę globą. Vadinasi, jeigu būtų rimtas pagrindas riboti Stankūnaitei teises, tada mergaitei būtų galima steigti globą. O kitu atveju nėra galimybės tiesiog atimti iš mamos vaiką", - kalbėjo E.Žiobienė.

Anot jos, Kėdainių teismas, priimdamas sprendimą dėl D.Kedžio dukros perdavimo auginti mamai Laimutei Stankūnaitei nesprendė mergaitės gyvenimo sąlygų klausimo, todėl, natūralu, kad nesidomėjo, kaip ir kur gyventų mergaitė.

"Šiuo atveju teisme buvo sprendžiama byla dėl motinos teisių ribojimo, o ne gyvenimo sąlygų. Jeigu galutiniu teismo sprendimu visgi būtų nuspręsta neriboti motinos teisių, motinos pareiga būtų užtikrinti mergaitei normalias gyvenimo sąlygas, o vaiko teisių  tarnyba privalėtų patikrinti tas gyvenimo sąlygas", - teigė E.Žiobienė.

Kontrolierė užtikrina, kad sprendimų dėl vaiko globos taikymas gali būti skubus, tačiau, ar tai buvo būtina konkrečiu D.Kedžio dukros klausimu - abejoja.

"Ar šiuo atveju Kėdainių teismo nustartį reikėjo vykdyti tą pačią dieną, negalėčiau atsakyti. Galbūt teisėjas psichologės išvadoje rado svarbias priežastis, kodėl tai reikėjo vykdyti skubiai. Aiškumo dėlei pasakysiu, kad ši psichologės išvada yra byloje įslaptinta, todėl nėra galimybės su ja susipažinti", - sakė E.Žiobienė.

Kaip užsienyje sekasi kitai mergaitei - nežinia

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė tikina, kad jos žiniomis, antroji pedofilijos bylos dalyvė gyvena ne Lietuvoje, tačiau kitų šalių atrnybos, kol kas neatsakė, kaip jai ten sekasi.

"Mums yra žinoma, kad mergaitė šiuo metu yra ne Lietuvoje, nuotoliniu būdu baigė mokslo metus, šiuo metu per valstybinę vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybą yra užklausta informacijos iš kitos šalies apie mergaitės padėtį. Atsakymas kol kas negautas", - sakė E.Žiobienė.

Visus atsakymus skaitykite ČIA.


Šiame straipsnyje: Žiobienėportalo svečias

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių