Dzūkai jau ragauja nuodingais laikomus grybus - bobausius

Dzūkai jau ragauja pirmuosius pavarinius grybus – bobausius. Nors mikologai perspėja, kad grybai nuodingi, dzūkai sako juos valgantys daugelį metų.

Tereikia mokėti juos tinkamai paruošti. Šiuos grybus itin vertina skandinavai ir italai bei ruošia iš jų gurmaniškus patiekalus, praneša LTV „Panorama“.

Pirmuosius bobausius vietiniai dzūkai skanavo jau per Velykas, dabar atšilus renka kilogramais.

Ankstyvųjų pavasarinių grybų rasti nėra lengva. Pasak vietinių, reikia pažinti mišką ir mokėti ieškoti.

„Bobausiai mėgsta truputį tokią praardytą paklotę, normaliame, neliestame miške nelabai jų rasime. Tai kelių metų senumo kirtavietės, priešgaisrinės linijos ar netgi pakelės“, – kur ieškoti bobausių pasakojo gamtininkas Mindaugas Lapelė.

„Maždaug porą savaičių auga, paskui pradeda apačia baltuoti, supelija ir jie niekam netinkami – nei jų perka, nei kas valgo. Jie geriausi dvi savaites, geriausiu atveju – tris savaites“, – tvirtino Varėnos rajono gyventojas Algimantas Daškevičius.

Tačiau šiuos grybus valgo ne visi. Nuodingų bobausių kai kurie mikologai pataria visai nevalgyti. Jų nerenka lenkai, čekai,vokiečiai, tačiau juos mėgsta skandinavai, italai, prancūzai, estai ar net kanadiečiai.

Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems žmonėms pavojingas. Giromitrinas verdant vandenyje skyla ir jame lieka.

„Jautriems žmonėms patartina paimti pusę galvutės ir suvalgyti, pažiūrėti, ar nieko nebus, ar nebus lengvo apsinuodijimo. Nuo pusė galvutės net ir jautrūs žmonės nenumirs. Giromitrinas sukelia kai kuriuos virškinimo, nervų sistemos sutrikimus“, – sakė mikologė dr. Jurga Motiejūnaitė.

„Nuverdu tris kartus po 10 minučių. Bet nuplauti, kai nuverdi, nereikia. Kiek jau valgau ir dar gyvas“, – tvirtino A. Daškevičius.

Grybų supirkėjai jau irgi sukruto – grybus superka po 2 litus už kilogramą. Pramoniniu būdu juos išdžiovina ir parduoda į užsienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

foto

foto portretas
foto tai ne i tema, cia makavykai, voveruska dar matyt, ne tie grybai

juozas

juozas portretas
Nežinau nuo kada ir kas laiko bobausius nuodingais. Vėl išryškėja straipsnio autoriaus nekompentingumas

bobausis

bobausis portretas
"rasytoja" galejo pasiskaityti primytiviausia zinyna: As nesu nuodingas! Be to kodel nera mano nuotraukos?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių