Vengrijoje aptiktas „britaniškosios“ atmainos koronavirusas

Vengrijoje trims pacientams nustatytas naujos atmainos koronavirusas, kuris pirmiausia buvo aptiktas Didžiojoje Britanijoje. Tai trečiadienį pranešė Vengrijos vyriausioji sanitarijos gydytoja Cecilia Müller.

„Mano kolegos diagnozavo Jungtinėje Karalystėje ir kaimyninėse šalyse aptikto varianto virusą trims pacientams, - sakė ji. - Buvo akivaizdu, kad Vengrija taip pat negalės išvengti šios atmainos“.

Gruodžio 14 d. Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas pranešė, kad šalies mokslininkai aptiko naujos atmainos koronavirusą, kuris gali būti susijęs su sparčiu Covid-19 plitimu Anglijos pietryčiuose. Pasak jo, preliminari analizė rodo, kad šios atmainos koronavirusas plinta greičiau nei žinomų iki šiol.

Jungtinėje Karalystėje (JK) užfiksuotas naujos atmainos koronavirusas jau išplito į 50 teritorijų, skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Panašios atmainos koronavirusas, pirmą kartą aptiktas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), savo ruožtu išplito į 20 teritorijų.

PSO taip pat pranešė, kad trečios „nerimą keliančios“ atmainos koronavirusą, aptiktą Japonijoje, reikėtų kruopščiai ištirti, nes dar nėra aišku, ar jis nesužadina kitokio imuniteto atsako nei kitų atmainų koronavirusai.

„Kuo sparčiau SARS-CoV-2 virusas plinta, tuo daugiau tikimybės, kad jis keisis. Didelis perdavimo tempas reiškia, kad ateityje galimai aptiksime dar daugiau naujų atmainų“, – skelbė PSO.

Nuo gruodžio 14 d., kai apie naujosios Didžiojoje Britanijoje užfiksuotos atmainos VOC 202012/01 koronavirusą buvo pranešta PSO, šios atmainos koronavirusas buvo aptiktas 50 valstybių, teritorijų ir regionų, pranešė agentūra.

Testų rezultatai rodo, kad užsikrėtimų naujosios atmainos koronavirusu pasiskirstymas pagal amžių ir lytį yra panašus į kitų plintančių atmainų, o kontaktų sekimo duomenys atskleidė „didesnį užkrečiamumą ten, kur pirminis atvejis buvo užsikrėtęs naujosios atmainos koronavirusu“, teigia PSO.

PAR aptikta 501Y.V2 atmaina, apie kurią pirmą kartą pranešta gruodžio 18 d., jau buvo nustatyta 20-yje šalių, teritorijų ir vietovių.

„Remiantis preliminariais ir šiuo metu atliekamais tyrimais PAR, galima daryti prielaidą, kad 501Y.V2 atmaina yra labiau užkrečiama nei anksčiau PAR plitusios atmainos“, – sakoma PSO savaitinėje ataskaitoje.

„Nors ši nauja atmaina nesukelia sunkesnės ligos, staigus atvejų skaičius augimas didina spaudimą sveikatos sistemoms“, – tikino PSO.

Pasak organizacijos, kol kas abiejų atmainų geografinis išplitimas nėra tinkamai įvertintas, nes jas aptikti geriau gali tos šalys, kurios atlieka viruso genomo sekoskaitos tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių