Rusijoje – botulizmo protrūkis

  • Teksto dydis:

Rusijos policija sulaikė du gatavo maisto pristatymo įmonių vadovus bei jiems konservuotas pupeles pagaminusios ir pateikusios bendrovės vadovą. Įtariama, kad būtent konservuotose pupelėse buvo botulinum clostridium bakterijų sporų, kurios besidaugindamos beorėje terpėje, kur per mažai druskos ar rūgšties, pagamina botulizmo toksiną – itin stiprius nuodus, praneša LNK.

„Jai pradėjo stipriai svaigti galva ir dvejintis akyse, smarkiai skaudėjo galvą. Dvi dienas negalėjome nustatyti, kas tai buvo. O paskui, antrą dieną, ji pradėjo dusti“, – pasakojo nukentėjusios motina Diana Artiuchina.

Botulizmo toksinas sutrikdo nervų veiklą ir žmogus gali mirti nuo kvėpavimo raumenų paralyžiaus, todėl nedelsiant reikia antitoksino ir intensyvios priežiūros.

„Pacientų būklė skirtinga, tačiau daugelio jų būklė sunki, įskaitant keturis žmones, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Pacientai daugiausiai jauni, nes būtent jie naudojasi maisto pristatymu. Dabar visų pacientų būklė stabili“, – kalbėjo infekcinių ligų vyr. gydytojo pavaduotoja Jelena Tichomolova.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pagal kitus rusų medikų duomenis, dirbtinė plaučių ventiliacija, kurią kartais reikia naudoti iki aštuonių savaičių, yra taikoma 50-čiai labiausiai apnuodytų žmonių. Botulizmo protrūkiai dėl konservuoto maisto yra labai reti, nes visame pasaulyje galioja taisyklės, kad maisto konservai privalo būti pakaitinti autoklave bent tris minutes 120 laipsnių temperatūroje. Tai užmuša ir bakterijas, ir jų sporas.

„Nesilaikant terminio apdorojimo taisyklių buvo pažeistas technologinis procesas. Nepakankamai virino, neišlaikė temperatūros, taigi bakterijos nebuvo nebuvo užmuštos“, – teigė RF federalinės medicinos ir biologijos agentūros atstovė Natalija Machula.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių