Mirtinas virusas grėsmingai plinta: aukų skaičius viršijo tūkstantį

Žmonių, mirusių nuo naujojo koronaviruso infekcijos, skaičius antradienį peržengė tūkstantį, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo, kad atvejai, kai šia liga užsikrečia Kinijoje nesilankę žmonės gali tapti kibirkštimi „didesniam gaisrui“.

PSO vadovaujama tarptautinių ekspertų misija atvyko į Kiniją, šaliai stengiantis suvaldyti viruso epidemiją, per kurią užsikrėtė daugiau kaip 42 tūkst. žmonių maždaug 25 šalyse.

Antradienį buvo pranešta apie 108 pacientų mirtis. Šis pranešimas žymi pirmąjį kartą nuo protrūkio pradžios gruodį, kai vienos paros koronaviruso aukų skaičius buvo triženklis.

Apie pirmąją mirtį nuo naujojo viruso buvo pranešta sausio 11 dieną. Per mėnesį bendras aukų skaičius išaugo iki 1 016, nors apskritai šios epidemijos mirtingumas išlieka gana mažas – 2,4 procento.

Kinijos tarnybos taiko karantiną milijonams gyventojų virtinėje miestų. Be to, kelių šalių vyriausybės uždraudė atvykti žmonėms iš Kinijos, o didžiosios oro bendrovės įšaldė skrydžius, kad liga neišplistų.

Tačiau atvejis, kai vienas britas užkrėtė koronavirusu dar mažiausiai 11 kitų žmonių, nors nesilankė Kinijoje, pakurstė nuogąstavimus, jog prasideda nauja ligos plitimo užsienyje fazė.

Dauguma užsienyje susirgusių žmonių lankėsi Kinijos vidurio regiono mieste Uhane, kur naujasis koronovirusas 2019-nCoV praeitų metų pabaigoje buvo pirmąkart aptiktas. Taip pat buvo atvejų, kai žmonės užsikrėsdavo nuo kitų asmenų, pabuvojusių protrūkio epicentre.

Viena suaugęs Jungtinės Karalystės pilietis, kurio vardas nebuvo atskleistas, užkratą pasigavo dalyvaudamas vienoje konferencijoje Singapūre ir vėliau perdavė keliems kitiems britams per atostogas Prancūzijos Alpėse, kol galiausiai sugrįžus į Britaniją jam buvo diagnozuota koronaviruso infekcija.

Penki iš šio vyro užkrėstų žmonių buvo hospitalizuoti Prancūzijoje, kiti penki – Britanijoje, o dar vienas vyras – Ispanijos Maljorkos saloje.

„Šių negausių atvejų aptikimas gali būti kibirkštis, tapsianti didesniu gaisru“, – pirmadienį perspėjo PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adanomas Gebrajesusas).

„Tačiau kol kas yra tik kibirkštis. Mūsų uždavinys išlieka sulaikymas. Raginame visas šalis pasinaudoti šiuo galimybių langu, kad būtų išvengta didesnio gaisro“, – pridūrė jis.

Tačiau PSO Sveikatos krizių programos vadovas Michaelas Ryanas (Maiklas Rajenas) sakė, kad kol kas „pernelyg anksti“ vadinti Singapūre įvykusią konferenciją staigaus viruso išplitimo užsienyje įvykiu.

„Visuomet kyla rūpesčių, kai žmonės susitinka, o vėliau išsisklaido. Turime atitinkamų rizikos valdymo procedūrų, bet taip pat neįmanoma uždaryti viso pasaulio“, – aiškino jis.

„Neišvengiama grėsmė“

Britų vyriausybė naująjį koronavirusą pavadino „rimta ir neišvengiama grėsme“ ir pranešė, kad visiems šia liga sergantiems žmonėms gali būti taikomas priverstinis karantinas, jei bus nustatyta, kad jie kelia pavojų visuomenės sveikatai. Tokia žinia nuskambėjo Didžiojoje Britanijoje užsikrėtimo atvejų skaičiui padvigubėjus iki aštuonių.

Japonijoje prisišvartavusiame kruiziniame laive taip pat padaugėjo pacientų – dabar virusas diagnozuotas 135 „Diamond Princess“ keleiviams.

Karantinas laive buvo paskelbtas praėjusios savaitės pradžioje, kai jis priplaukė prie Japonijos krantų. Virusas buvo diagnozuotas vienam praėjusį mėnesį Honkonge išlipusiam buvusiam keleiviui.

Pirmadienį į Kiniją atvykusiai PSO parengiamajai grupei vadovauja Bruce'as Aylwardas (Briusas Eilvordas), 2014–2016 metais taip pat vadovavęs PSO atsakui į Ebolos karštligės epidemiją Vakarų Afrikoje.

Pasak M. Ryano, ši grupė paruoš dirvą platesnės tarptautinės misijos darbui, sieks surinkti daugiau informacijos apie „su viruso kilme ir šaltiniu susijusius klausimus ir klausimus, susijusius su ligos sunkumu“.

Nubausti pareigūnai

Tuo metu Kinijos valdžia atleido du aukštus pareigūnus Hubėjuje – 56 mln. gyventojų turinčioje centrinėje provincijoje, kur praėjusio mėnesio pabaigoje buvo paskelbtas karantinas, taikomas ir regiono sostinėje Uhane.

Provincijoje buvo atleisti sveikatos priežiūros komisijos viršininkas ir Komunistų partijos narys bei šios institucijos direktorė.

Vietos valdžios institucijos Uhane ir Hubėjuje sulaukė lavinos kritikos dėl to, kad sausio pradžioje menkino protrūkio mastą. Dauguma užsikrėtimo ir mirties atvejų užfiksuoti būtent Hubėjuje.

Uhane neseniai mirus vienam gydytojui, perspėjusiam žmones apie naujojo viruso keliamą pavojų, nuskambėjo raginimų pertvarkyti Kinijos politinę sistemą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), pavadinęs kovą su virusu "liaudies karu", beveik nesirodydavo viešumoje nuo to laiko, kai infekcija pradėjo plisti iš Hubėjaus po visą šalį.

Tačiau pirmadienį jis pasirodė dėvėdamas medicininę kaukę vienoje Pekino ligoninėje, kur, remiantis paskelbtomis nuotraukomis, jam buvo matuojama temperatūra.

Padėtį Hubėjuje jis pavadino „liekančia labai rimta“, ir paragino imtis „ryžtingesnių priemonių“ siekiant užkirsti kelią viruso plitimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių