Karas: Rusijos kariai perėmė Lymano kontrolę, V. Zelenskis – Donbasas bus ukrainietiškas

Penktadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelesnkis dviejose kalbose drąsiai  kalbėjo apie galutinę savo šalies pergalę prieš Rusijos pajėgas tiek šiuo metu įnirtingiausiame mūšyje Rytų Ukrainoje, tiek apskritai kare.

„Ukraina yra šalis, kuri sugriovė mitą apie nepaprastą Rusijos kariuomenės galią – kariuomenės, kuri neva per kelias dienas gali užkariauti ką tik nori, – sakė jis Stanfordo universiteto studentams vaizdo ryšiu. – Dabar Rusija bando okupuoti visą valstybę, bet mes jaučiamės pakankamai stiprūs, kad galėtume galvoti apie Ukrainos, kuri bus atvira pasauliui, ateitį.“

Vėliau savo naktiniame vaizdo kreipimesi V. Zelenskis reagavo į tai, kad rusai užėmė rytinį Lymano miestą, stambų Donecko srities geležinkelių mazgą, esantį į šiaurę nuo dar dviejų svarbių miestų, kuriuos vis dar kontroliuoja Ukraina, ir bandymą apsupti ir užimti Sjevjerodonecko miestą, vieną iš paskutinių Ukrainos kontroliuojamų rajonų Luhanske.

„Jei okupantai mano, kad Lymanas ar Sjevjerodoneckas priklausys jiems, jie klysta“, – sakė Ukrainos prezidentas.

„Donbasas bus Ukrainos“, – pabrėžė jis.

Gubernatorius: Ukrainos Luhansko srityje dislokuota maždaug 10 tūkst. Rusijos karių

Ukrainos Luhansko srityje šiuo metu dislokuota apie 10 tūkst. Rusijos karių, ankstų šeštadienį pareiškė šios srities gubernatorius Serhijus Gaidajus, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

„Šie daliniai nuolat dislokuoti Luhansko srityje, čia jie bando vykdyti puolimą ir daryti pažangą bet kuria kryptimi“, – ukrainiečių televizijai sakė S. Gaidajus.

„Reuters“ negalėjo nepriklausomai patvirtinti šių duomenų.

Karas Ukrainoje jau pražudė 242 vaikus

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje jau žuvo 242 vaikai, praneša portalas „Ukrinform“, remdamasis Ukrainos generaline prokuratūra.

Prokuratūros duomenimis, sužeista dar mažiausiai 440 vaikų.

Pažymima, kad šie duomenys nėra galutiniai.

Rusijos valstybinė žiniasklaida: uždarytos Chersono srities sienos su Ukrainos kontroliuojamomis teritorijomis

Rusijos kariuomenės okupuota Chersono sritis uždarė savo sienas su aplinkinėmis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontroliuojamomis teritorijomis, šeštadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida, kuria remiasi CNN.

„Siena uždaryta saugumo sumetimais... nerekomenduojame jokių kelionių į Ukrainą“, – Rusijos naujienų agentūra RIA cituoja apsišaukėliško šios srities gubernatoriaus pavaduotoją Kirilą Stremousovą. Pasak jo, nors uždarytos Chersono sienos su Mykolajivo ir Dnipro sritimis, vis dar galimos kelionės į Krymą arba į Rusijos kontroliuojamas Zaporižės srities teritorijas.

Rusijos kariai šiuo metu kontroliuoja praktiškai visą Chersono sritį.

TBT prokuroras ragina Rusiją bendradarbiauti tiriant karo nusikaltimus Ukrainoje

Rusija turėtų bendradarbiauti su Tarptautiniu Baudžiamuoju Teismu (TBT) tiriant įtariamus karo nusikaltimus, įvykdytus per Maskvos įsiveržimą į Ukrainą, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė teismo vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas).

K. Khanas sakė, kad Rusija, kuri nėra Hagoje įsikūrusio teismo narė, atsisakė bendradarbiauti su TBT dėl Ukrainos, tačiau pridūrė, kad jo „durys atviros“, jei Maskva norėtų padėti.

Jis taip pat tvirtino, kad karo nusikaltimų kaltininkai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nors nesutiko pasakyti, ar pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vieną dieną gali tapti įtariamuoju.

„Kvietimas yra. Mano durys yra atviros, ir aš taip pat toliau beldžiu į Rusijos Federacijos duris“, – interviu sakė K. Khanas.

„Jei Rusijos Federacija turi kaltinimų, jei turi informacijos, jei vykdo savo tyrimus ar baudžiamąjį persekiojimą arba turi svarbios informacijos – pasidalykite ja su mumis“, – ragino vyriausiasis prokuroras.

Ukraina, kaip ir Rusija, nėra TBT narė, tačiau ji pripažįsta teismo jurisdikciją ir bendradarbiauja su K. Khano biuru tiriant galimus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Rusija teigia, kad įtarimai dėl jos pajėgų karo nusikaltimų yra suklastoti, o V. Putinas vasario 24 dieną pradėtą invaziją motyvavo sakydamas, kad Ukraina šalies rytuose vykdo „genocidą“.

„Jei pateikiate tokius kaltinimus, bendradarbiaukite, dalinkitės informacija, bendradarbiaukite su mumis, – kalbėjo K. Khanas. – Jei buvo melagienų, mes demaskuosime tas melagienas.“

Ukrainos kariuomenė pripažįsta patyrusi nesėkmių Lymano mieste

Ukrainos kariuomenė pripažino patyrusi nesėkmių kovoje dėl strategiškai svarbaus Lymano miesto Donbaso srityje kontrolės.

Prorusiški separatistai penktadienį paskelbė, kad visiškai kontroliuoja Lymaną. Tačiau tą pačią dieną Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas savo ruožtu pranešė, kad mieste tęsiasi kovos, o Rusijos kariai bando išstumti ten vis dar esančius ukrainiečių gynėjus.

Šeštadienį generalinis štabas nurodė, kad rusai „bando įsitvirtinti Lymane“ ir šiuo metu granatomis ir raketsvaidžiais apšaudo į pietus nuo šio miesto esančius Ozernės ir Dibrovos kaimus. Štabo teigimu, tai reiškia, kad iš šiaurės pasislinko fronto linijos.

Lymanas yra išsidėstęs į vakarus nuo Severodonecko – labiausiai į rytus nutolusio miesto, kurį vis dar kontroliuoja Ukraina. Čia šiuo metu verda intensyvios kautynės. Pasak generalinio štabo, naktį į šeštadienį Severodonecke surengtos kelios Rusijos atakos, tačiau pavyko atremti rusų bandymus dar labiau priartėti prie miesto.

Netoliese esančiame Bachmute Rusijos kariai bandė apsupti ukrainiečių pajėgas ir užblokuoti jų atsargų tiekimą, tačiau ir šie bandymai žlugo, pridūrė generalinis štabas.

Rusijos gynybos ministerija patvirtino, kad šalies kariai perėmė Ukrainos Lymano miesto kontrolę

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį patvirtino, kad šalies kariuomenė perėmė Ukrainos Lymano miesto Donecko srityje kontrolę.

Anot ministerijos, šį tikslą Rusijos kariai įgyvendino kartu su vadinamąja Donecko milicija.

Per pastarąją parą Donecko sričiai smūgiuota 21 kartą, yra aukų

Per pastarąją parą Rusijos kariai 21 kartą smūgiavo Ukrainos Donecko sričiai, yra aukų, praneša agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos nacionaline policija.

„Per pastarąją parą rusai srityje surengė 21 smūgį. Policija užfiksavo karo nusikaltimų. Okupantai apšaudė 14 vietovių. Yra aukų ir sužeistųjų. Sunaikinti 32 civiliniai objektai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė policija.

Pasak pareigūnų, rusai atidengė ugnį pasitelkdami lėktuvus, raketsvaidžius, sistemas „Uragan“ ir „Grad“, sunkiąją artileriją, tankus ir lengvuosius ginklus.

Ukraina paskelbė apie Rusijos nuostolius

 

 

Ukrainos kariuomenės ginkluotosios pajėgos pranešė apie  Rusijos kariuomenės nuostolius. Teigiama,  kad Ukrainos pajėgos nuo karo pradžios nukovė 30 tūkst. Rusijos karių, sunaikino 1330 tankų, 3258 šarvuotąsias pėstininkų mašinas, 628 artilerijos sistemas, 203 salvinės ugnies sistemas, 93 priešlėktuvinės gynybos sistemas, 207 lėktuvus, 174 sraigtasparnius, 503 bepiločius orlaivius, 116 sparnuotųjų raketų, 2226 kitas mašinas ir kuro talpyklas, 13 karo laivų ir 48 specialios karinės technikos vienetus.

V. Zelenskis pasikalbėjo su B. Johnsonu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pranešė, kad telefonu pasikalbėjo su Jungtinės Karalystės (JK) premjeru Borisu Johnsonu, informuoja BBC.

V. Zelenskis tviteryje parašė, kad pokalbio metu su B. Johnsonu aptarė karinės paramos Ukrainai stiprinimą, darbo siekiant saugumo garantijų Ukrainai intensyvinimą ir degalų tiekimą šaliai.

„Turime bendradarbiauti, siekdami užkirsti kelią maisto krizei ir atblokuoti Ukrainos uostus“,  – pridūrė V. Zelenskis.

O. Scholzas ir E. Macronas paragino V. Putiną pradėti „rimtas tiesiogines derybas“ su V. Zelenskiu

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pradėti „rimtas tiesiogines derybas“ su savo kolega iš Ukrainos Volodymyru Zelenskiu.

Pasak Vokietijos kanclerio biuro, O. Scholzas ir E. Macronas per 80 minučių trukmės pokalbį su V. Putinu metu taip pat „paragino paskelbti neatidėliotinas paliaubas ir išvesti Rusijos karius“. Negana to, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai paragino V. Putiną pradėti „rimtas tiesiogines derybas su Ukrainos prezidentu ir rasti diplomatinį sprendimą konfliktui“.

Į Sumų sritį paleistos šešios nevaldomo kurso raketos

Šeštadienį Rusijos pajėgos į Ukrainos Sumų srities pasienio zoną paleido šešias nevaldomo kurso raketas, pranešė agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos sienos apsaugos tarnyba.

„Šiandien po 16 val. priešo lėktuvas į Sumų srities pasienio teritorijas paleido šešias nevaldomo kurso raketas. Jos nusileido vietovėse už gyvenviečių ribų“, – sakoma sienos apsaugos tarnybos pranešime.

Negana to, šeštadienį po vidurdienio į šią Ukrainos sritį iš Rusijos teritorijos buvo paleistos penkios minosvaidžio minos.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai paragino Rusijos prezidentą paleisti į nelaisvę paimtus „Azovstal“ gynėjus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas šeštadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną paleisti į nelaisvę paimtus Ukrainos Mariupolio uostamiesčio „Azovstal“ gynėjus.

„Respublikos prezidentas ir Vokietijos kancleris paprašė paleisti 2,5 tūkst. „Azovstal“ gynėjų, kuriuos Rusijos pajėgos pavertė karo belaisviais“, – po bendro visų trijų šalių lyderių pokalbio pranešė Eliziejaus rūmai.

Ukraina 15-ai metų kalėjimo nuteisė vyrą už kolaboravimą su Rusijos kariuomene

Ukrainos teismas 15-ai metų kalėjimo nuteisė vyrą, talkinusį Rusijos kariuomenei Donecko srityje, praneša BBC.

40-metis buvo pripažintas kaltu suteikus rusų kariams informacijos apie Ukrainos karinius objektus Charkivo mieste. Šie objektai vėliau buvo apšaudyti.

Nuteistasis buvo sulaikytas Užhorode, netoli Slovakijos sienos. Pasak prokurorų, ten jis planavo tolesnę ardomąją veiklą.

 

 

 

Ukrainos kariuomenės ginkluotosios pajėgos skelbia apie naujausius Rusijos kariuomenės nuostolius. Pasak pranešimo, šalies pajėgos nuo karo pradžios nukovė 30 000 Rusijos karių, sunaikino 1330 tankų, 3258 šarvuotąsias pėstininkų mašinas, 628 artilerijos sistemas, 203 salvinės ugnies sistemas, 93 priešlėktuvinės gynybos sistemas, 207 lėktuvus, 174 sraigtasparnius, 503 bepiločius orlaivius, 116 sparnuotųjų raketų, 2226 kitas mašinas ir kuro talpyklas, 13 karo laivų, 48 specialios karinės technikos vienetus.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/ukraina-live-57-1686196?copied

 

 

 

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDonbasasVolodymyras ZelenskisRusijos pajėgosSeverodoneckas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių