JT prašo JAE pateikti įrodymų, kad princesė Latifa tebėra gyva

JT Žmogaus teisių biuras penktadienį pranešė, jog paprašė Jungtinių Arabų Emyratų pateikti įrodymų, kad Dubajaus princesė Latifa tebėra gyva, anksčiau šią savaitę pasirodžius „nerimą keliančiam“ vaizdo įrašui.

Prašymas buvo pateiktas britų visuomeniniam transliuotojui BBC paskelbus vaizdo įrašą, kuriame pati jį padariusi Dubajaus emyro šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo (Mohamedo bin Rašido Maktumo) duktė sako, kad yra laikoma nelaisvėje ir baiminasi dėl savo gyvybės.

35 metų Latifos tėvas yra JAE viceprezidentas ir ministras pirmininkas. Dubajus yra vienas iš septynių JAE emyratų.

Princesės Latifos viešumoje nesimatė nuo 2018 metų, kai ji bandė pabėgti iš emyrato jūra.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vyriausiojo komisaro (JTPVK) biuras pranešė, kad ketvirtadienį kalbėjosi su JAE diplomatine misija Ženevoje.

„Mes tikrai vakar iškėlėme šį klausimą nuolatinei misijai čia, Ženevoje, – sakė JT biuro atstovė Liz Thorssell (Liz Trosel) žurnalistams. – Taip, mes paprašėme įrodymų, kad ji tebėra gyva.“

Remiantis BBC, antradienį parodyti vaizdo įrašai buvo nufilmuoti praėjus beveik metams po to, kai Latifa buvo sučiupta ir sugrąžinta į Dubajų. Įraše moteris sėdi susigūžusi, kaip ji sakė, vonios kambario kampe.

Nedatuoti vaizdo įrašai buvo parodyti Latifos draugams išreiškus susirūpinimą, kad jie iš jos nebegauna slaptų žinučių, pranešė BBC.

Rimtas susirūpinimas

„Išreiškėme susirūpinimą dėl tokios padėties po nerimą keliančio įrašo pasirodymo šią savaitę“, – sakė L. Throssell.

„Paprašėme daugiau informacijos ir paaiškinimų apie dabartinę princesės Latifos padėtį, – nurodė ji. – Kilus rimtam susirūpinimui dėl princesės Latifos paprašėme, kad atsakymas būtų vyriausybės prioritetas.“

„Laukiame šio atsakymo ir, žinoma, toliau atidžiai stebėsime ir vertinsime situaciją“, – kalbėjo biuro atstovė.

2018 metais Latifa mėgino pabėgti iš JAE laivu, bet buvo sulaikyta specialiųjų pajėgų prie Indijos krantų, skelbia  Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi grupė „Sulaikytieji Dubauje“ (Detained in Dubai).

Vaizdo įrašuose Latifa sakė, kad persekiotojai iš JAE ant jos atsisėdo, ją surišo ir suleido migdomųjų vaistų.

Šaltinis Dubajaus vyriausybėje vėliau pranešė, kad princesė buvo „sugrąžinta atgal“, o JAE paskelbė jos nuotraukų bei pranešė, kad Latifai suteikta „būtina priežiūra ir pagalba“.

Pasak Latifos, maždaug tris mėnesius ji buvo laikoma viename Dubajaus kalėjime, o 2018 metų gegužę perkelta į vilą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Prieš paleidžiant dar bizūnų duoti per minkštą vietą būtų sveika.

Piktas

Piktas portretas
Paleisti tokia be cento kiseneje ir tegul gyvena.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių