EP pasmerkė Baltarusijos režimo susidorojimą su opozicija

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria smerkiamos nesiliaujančios represijos prieš demokratinę opoziciją Baltarusijoje.

EP griežtai smerkia nepagrįstus ir politiškai motyvuotus nuosprendžius daugiau kaip 1 400 politinių kalinių Baltarusijoje, tarp jų vadinamojo Autuchovičiaus dvyliktuko nariams, sakoma rezoliucijoje, paskelbtoje EP interneto svetainėje.

Baltarusijos Gardino miesto teismas spalį skyrė nuo 2,5 iki 25 metų laisvės atėmimo bausmes 12 opozicijos aktyvistų, apkaltintų terorizmu ir išdavyste, pranešė teisių gynimo grupė „Viasna“. Šios grupės lyderis Mikalajus Autuchovičius, kuris padėjo opozicijai rinkti lėšas, kad ši galėtų pasipriešinti Aliaksandrui Lukašenkai, buvo nuteistas kalėti 25 metus.

EP rezoliucijoje taip pat pasmerktas tęsiamas 2022 metų Nobelio taikos premijos laureato Alesio Bialiackio kalinimas. Baltarusijos diktatoriaus A. Lukašenkos režimas raginamas užtikrinti, kad žmogaus teisių gynėjas būtų paleistas prieš gruodžio 10 dieną Osle įvyksiančią premijos įteikimo ceremoniją.

Pritardamas Baltarusijos demokratinių jėgų pozicijai, kad Baltarusija turėtų būti pripažinta okupuota teritorija, iš kurios nedelsiant turėtų pasitraukti Rusijos kariuomenė, EP griežtai pasmerkė A. Lukašenkos vyriausybės dalyvavimą Rusijos kare prieš Ukrainą.

Rezoliucijoje pažymima, kad Baltarusijos režimas kartu su Rusija yra atsakingas už karo nusikaltimus Ukrainoje ir kad už juos turėtų atsakyti tarptautiniame tribunole ir Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT).

Be to, EP nariai dar kartą paragino Europos Sąjungos šalis ir Europos Komisiją griežtai taikyti Baltarusijai tokias pačias sankcijas, kokios yra taikomos Rusijai. Jie taip pat ragina ES institucijas remti Baltarusijos nepriklausomas naujienų tarnybas, tokias kaip „Nexta“, sistemingiau bendradarbiauti su Baltarusijos demokratinių jėgų atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Išvada

to Išvada   portretas
Izoliuok tik neapsišik rudnosiuk Parašei gaidy ir palengvėjo

To Kremliaus kaZapai

To  Kremliaus  kaZapai  portretas
Apie kokia ukraina kalbi kur tu ja matai durneli buvo prieš metus o dabar nėra išgaravo su visais banderom ir nacikais pasitrešė žemele ir išskrido i dausas Dabar ten rusija šeimininkauja nesten ju žemės per amžius buvo o jankiai tai neaiška ka ten pametė išnaikino ukrus ir tokios tokelės gaidy

PENSININKĖ

PENSININKĖ portretas
DIDELĖ PAGARBA PREZIDENTUI LUKAŠENKAI JI VISUR LABAI GARBINGAI PRIIMA PROTINGAS ŽMOGUS TIKRAS PREZIDENTAS
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių