Ar teisingumas pasieks V. Putiną?

  • Teksto dydis:

Nerimaujama, kad teisingumas V. Putiną pasieks negreit, jeigu išvis pasieks. Tačiau įrodymų dėl V. Putino režimo nusikaltimų vis daugėja. Ar nusikaltimų mastas galėtų pakeisti demokratiško pasaulio galiūnių poziciją dėl Kremliaus režimo patraukimo atsakomybėn, LNK laidoje aiškino teisingumo viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė.

„Labai svarbu susikoncentruoti į tai, kad tas teisingumas įvyktų. Lietuva buvo pirmoji, kuri įvertino Romos statuto galimybes ir kreipėsi į Tarptautinį baudžiamąjį teismą, prašydama prokuroro pradėti tyrimą. Tarptautiniam baudžiamajam teismui tyrimas gali būti vykdomas tiek dėl nusikaltimų žmoniškumui, tiek dėl karo nusikaltimų, tiek ir dėl genocido. Labai svarbu susikoncentruoti į įrodymų rinkimą tam, kad tie įrodymai būtų surinkti, nes įrodymų kokybė ir visapusiškumas bus pagrindinė teisingumo prielaida Tarptautiniame baudžiamajame teisme“, – aiškino G. Grigaitė-Daugirdė.

Vis dėlto esą sunku padaryti, kad tas teisingumas ateitų greičiau.

Lietuva buvo pirmoji, kuri įvertino Romos statuto galimybes ir kreipėsi į Tarptautinį baudžiamąjį teismą, prašydama prokuroro pradėti tyrimą.

„Reikia nepamiršti, kad Tarptautinis baudžiamasis teismas turi nemažai darbo. Šiuo metu jis nagrinėja apie 30 situacijų, kurios paprastai apibūdinamos kaip karo konflikto teritorijos, kuriose yra politiškai nestabili aplinka. Visa tai suponuoja tam tikrus sunkumus ir tie sunkumai yra akivaizdūs, kai mes kalbame apie karą Ukrainoje. Reikia suprasti, kad turi būti susitelkiama įrodymų suradimo kontekste, asmenų identifikavimo, įrodymų saugojimo kontekste. Turime susikoncentruoti į labai didelį skaičių epizodų tyrimo, į labai didelį poreikį identifikuoti asmenis. Kaip žinia, jau nuskambėjo informacija, kad dalis jų yra netgi be asmens tapatybės dokumentų, kas irgi yra pažeidimas, jei mes šnekame apie tarptautinės humanitarinės teisės taisykles“, – sakė teisingumo viceministrė.

„Visa tai daroma sąmoningai, visa tai apsunkina įrodymų rinkimą, būtent todėl telkiamos valstybių pastangos tam, kad maksimaliai būtų galima ištirti galimus karo nusikaltimus ir patraukti atsakingus asmenis atsakomybėn“, – pridūrė ji.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Į Ukrainą įrodymų rinkti vyks į Lietuvos šalies pareigūnai, prokurorai. G. Grigaitė-Daugirdė paaiškino, kiek svarbus šis įsitraukimas.

„Mūsų pareigūnų įsitraukimas labai svarbus dėl to, kad, kaip žinia, po teisingumo ministrės kreipimosi, mūsų prokuratūra taip pat yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, remiantis universalia jurisdikcija dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje. Kadangi nuo karo bėgančių ukrainiečių srautai auga, tų įrodymų rinkimas labai svarbus ir Lietuvos teritorijoje. Tam, kad prokuratūra galėtų tą daryti, labai svarbu kitų valstybių parama tam, kad būtų identifikuotos sąsajos“, – kalbėjo G. Grigaitė-Daugirdė.

Teisingumo viceimistrė aptarė ir teisinę kovą Lietuvos viduje. Čia kartas nuo karto pasirodo Rusijos agresijos prieš Ukrainą palaikytojų.

„Lietuvoje bus draudžiama Rusijos kare naudojamų simbolių naudojimas ir propagavimas. Tokių simbolių naudojimas neatsiejamas nuo karo palaikymo išsakymo“, – sakė G. Grigaitė-Daugirdė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių