Ukrainoje verčiamos komunistinių lyderių statulos

  • Teksto dydis:

Ukrainos šiaurės rytiniame Charkovo mieste kaukėti vyrai naktį iš penktadienio į šeštadienį nuvertė tris komunistinių lyderių statulas, praėjus porai dienų po to, kai parlamentas atvėrė kelią šalyje išlikusių sovietinių simbolių pašalinimui.

Portale „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše, paskelbtame karingos antirusiškos grupės „Nakipelo“ („Užkniso“), matoma, kaip aktyvistai antrajame didžiausiame Ukrainos mieste nuverčia tris didelius paminklus, šlovinančius bolševikų lyderius: Sergo Ordžonikidzę, Jakovą Sverdlovą, ir Nikolajų Rudnevą.

Įrašą lydėjo komentaras: „Charkovo Hromada įgyvendino įstatymą dėl komunistinio režimo pasmerkimo“. Minėti trys sovietiniai veikėjai pavadinti „totalitarinės praeities atstovais“, kuriems „padėjo nusileisti ant žemės“.

1,4 mln. gyventojų, daugiausiai rusakalbių, turintis miestas yra netoli šiaurės rytinės sienos su Rusija, maždaug už 200 km nuo rytinių Donecko ir Luhansko regionų, kuriuose vyksta konfliktas su prorusiškais separatistais, nusinešęs jau daugiau negu 6 tūkst. žmonių gyvybių.

Vaizdo įrašuose matoma, kaip tie vyrai pastato prie statulų metalines kopėčias, užmauna kilpas joms ant galvų ir, pritvirtinę lyną prie balto mikroautobuso, nuverčia paminklus nuo postamentų. Į vieno incidento vietą atvykę policijos pareigūnai stebėjo iš toli ir nemėgino įsikišti.

Valdžia kol kas nekomentavo šio incidento, įvykusio praėjus mažiau negu dviem paroms po Aukščiausiosios Rados prieštaringai vertinamo nutarimo, kuris turėtų padėti Ukrainai atsikratyti sovietinės praeities simbolių.

Aukščiausioji Rada balandžio 9 dieną priėmė įstatymų pluoštą „dėl Ukrainos dekomunizavimo“; juose smerkiamas nacizmas ir komunizmas, už įstatymo ribų skelbiama ir komunistiniai simboliai.

Didelės daugumos įstatymų leidėjų balsais priimtas teisės aktas, kurį dar turi pasirašyti prezidentas Petro Porošenka, padidino įtampą kariaujančioje šalyje, taip pat sulaukė tūžmingos Rusijos reakcijos.

„Kijevas naudojo išties totalitarinius metodus, likviduodamas nepageidaujamas partijas, pilietines organizacijas ir judėjimus“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame Ukraina taip pat kaltinama „perrašinėjanti istoriją“.

Naujasis teisės aktas draudžia komunistinės epochos ir nacių simbolius, o jo šalininkai sako, kad tai turėtų padėti šaliai atitolti nuo tragiškos Antrojo pasaulinio karo praeities ir Maskvos dominavimo didžiąją XX šimtmečio dalį.

Prorusiški separatistai, kurie, pasak Kijevo ir Vakarų šalių, gauna karinę pagalbą iš Rusijos, pabrėžia savo prisirišimą prie sovietinės epochos.

Rusija pažymėjo, kad naujasis įstatymas „kurstys susipriešinimą“ visuomenėje ir propaguos „nacionalistinę ideologiją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
jeigu lietuvoj taip gerai,kodel per 10 metu pasikore 12,5 tukst.lietuviu? Gerai gyvena Bulgarijoi,Vengrijoi,Rumunijoi,Graikijoi ir kitur?Pirmos ES valstybes gyvena o kiti pigi darbo jiega,ponas ubage.Patys protingiausi lietuviai senai anglijoi sudus valo,kiek europos kalejimuose sedi lietuviu us vagystes ir plesykavimus.Ziurek statistikos duomenis.Lietuva septinta nuo galo ES ubagyno.Tu niekur nebuvai ir nieko nematei ir skaityti matyt nemoki.Daugiau kaip pusei ES toli iki pragyvenimo lygio Rusijoi.Pripratot debilai keikti Rusija,o patys,jei ivaziavimas butu be vizu,vaziuotumet uzdarbiauti i Rusija.

to kvailiam runkeliam

to kvailiam runkeliam portretas
ismok lietuviskai normaliai rasyti visu pirma kacape,o visu antra nuo kada Europa yra ubagynas?tai kas tada rusynas pagal tave?siknos skyle ,pamazgu duobe ar kas dar?

arvys

arvys portretas
pagaliau ir jie atsikratys to sovietinio meslo...daug metu reikejo laukti to ir tie metai buvo issvaistyti veltui.Tikiuosi Ukraina atsistos ant koju ir taps Europos dalimi.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių