TVF: koronavirusas kelia grėsmę pasaulio ekonomikos atsigavimui

Mirtino koronaviruso epidemija kelia grėsmę jau ir taip trapiam pasaulio ekonomikos atsigavimui, įspėja Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Tuo tarpu Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių finansų ministrai išreiškė „tikrą nerimą“ dėl nuvilnijančių koronaviruso protrūkio padarinių ekonomikai.

Pasaulio ekonomika šiemet augs 3,3 proc. Palyginti, pernai viso pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) augo 2,9 proc., po dvi dienas trukusio G20 šalių finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimo Rijade sakė TVF vadovė Kristalina Georgieva.

Vis dėlto, prognozuojamas atsigavimas yra trapus, perspėjo ji, nes plintantis mirtinas COVID-19 koronavirusas jau daro didelį poveikį pasaulio ekonomikai.

„COVID-19 virusas – pasaulinė sveikatos nelaimė – sutrikdė ekonominį aktyvumą Kinijoje ir gali kelti grėsmę atsigavimui“, – pranešime teigė K. Georgieva.

Kinijoje virusas nusinešė jau beveik 2 600 žmonių gyvybes, dėl epidemijos kai kuriuose regionuose sustabdytas susisiekimas, ji sutrikdė prekių tiekimo grandines ir sustiprino investuotojų nerimą, nes, neatlaikiusios nuostolių, daug Kinijos įmonių tiesiog nutraukia veiklą.

Penktadienį Paryžius paskelbė apie priemonių paketą, skirtą padėti epidemijos paveiktoms prancūzų bendrovėms.

Virusas sutrikdė ekonominį aktyvumą Kinijoje ir gali kelti grėsmę atsigavimui.

„Esame pasirengę imtis visų reikalingų priemonių, kad susitvarkytume su galimai didėsiančiu viruso poveikiui pasaulio ekonomikai“, – sekmadienį Rijade tvirtino Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as.

„Rizika dabar jau patvirtinta, kaip ir poveikis pasaulio ekonomikai, todėl tai yra tikras visų G20 narių nerimas“, – teigė B. Le Maire'as.

Savo ruožtu ekonomikos reikalų eurokomisaras Paolo Gentiloni tikino, kad G20 šalys yra pasirengusios reaguoti į koronaviruso protrūkį „augimą skatinančiomis politikos priemonėmis“, kad sumažintų recesijos riziką.

„Pagrindinės šio koronaviruso protrūkio keliamos rizikos“ yra susijusios su epidemijos trukme, Rijade sakė P. Gentiloni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Farmacininkams šis virusas tai TIKRAS Eldoradas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių