Trys aukšto rango talibai atskraidinti į Katarą apsikeitimui kaliniais

Trys Kabulo vyriausybės paleisti aukšto rango Talibano nariai buvo nuskraidinti į Katarą planuojamam iškeitimui į du įkaitus, amerikietį ir australą, kuriuos sukilėliai pagrobė 2016 metais, antradienį pranešė Talibano pareigūnai.

Amerikiečio Kevino Kingo ir australo Timothy Weekso (Timočio Vikso) buvimo vieta kol kas nežinoma.

Talibano pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad apsikeitimas tikriausiai įvyks antradienį. Pasak jų, trys Talibano nariai į Katarą Persijos įlankos regione atvyko pirmadienį.

Tarp minimų trijų talibų yra Talibano lyderio pavaduotojo Sirajuddino Haqqani (Siradžudino Hakano), vadovaujančio su islamistais glaudžius ryšius palaikančiai grėsmingai Haqqani kovotojų grupuotei, jaunesnysis brolis Anasas Haqqani (Anasas Hakanis).

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) prieš savaitę paskelbė apie Talibano veikėjų „sąlyginį paleidimą“ ir per tiesioginę televizijos transliaciją sakė, kad tai buvo labai sunkus sprendimas, kurį jis jautė turintis padaryti Afganistano žmonių labui.

Talibano belaisviai K. Kingas ir T. Weeksas 2016-aisiais buvo pagrobti prie Amerikos universiteto Kabule, kur abu dėstė.

Kitais metais Talibanas paskelbė du vaizdo įrašus, kuriuose buvo matomi belaisviai. 2017-ųjų sausį paskelbtame įraše vyrai atrodė išblyškę ir sulysę. Vėliau paskelbtame įraše K. Kingas ir T. Weeksas atrodė sveikesni ir sakė, kad jų paleidimo terminas yra tų metų birželio 16 diena.

Abu įkaitai teigė, kad Talibanas su jais elgiasi gerai, bet jie vis tiek yra kaliniai, ir prašė savo vyriausybių padėti juos išlaisvinti. Patikrinti, ar jie kalbėjo verčiami, neįmanoma.

Vėliau JAV pareigūnai sakė, kad amerikiečių pajėgos pradėjo abiejų įkaitų gelbėjimo misiją, bet toje vietoje, kur buvo surengtas reidas, K. Kingas ir T. Weeksas nebuvo surasti.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ir JAV nacionalinio saugumo patarėjas Robertas O'Brienas (Robertas O'Brajenas) pirmadienį atskirai paskambino A. Ghani aptarti kalinių paleidimo, sakė Afganistano prezidento atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis).

Kalinių paleidimu ir apsikeitimu bandoma atnaujinti derybas, kuriomis siekiama užbaigti 18 metų trunkantį Afganistano karą ir sudaryti sąlygas išvesti JAV pajėgas iš šios šalies.

Rugsėjį JAV buvo priartėjusios prie susitarimo su Talibanu, bet dėl naujos smurto bangos Afganistano sostinėje, per kurią žuvo JAV karys, derybos sustojo.

Susitarimu, kurį siekta sudaryti, buvo raginama surengti tiesiogines Talibano ir Afganistano vyriausybės bei kitų įtakingų afganų derybas dėl karo užbaigimo ir gairių Afganistano ateičiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių