Taikaus admirolo nebereikia

JAV pajėgų Artimuosiuose Rytuose vadas admirolas Williamas Fallonas pasitraukė iš posto. Apžvalgininkai spėja, kad tai gali reikšti rengimąsi karui su Iranu.

JAV pajėgų Artimuosiuose Rytuose vadas admirolas Williamas Fallonas pasitraukė iš posto. Apžvalgininkai spėja, kad tai gali reikšti rengimąsi karui su Iranu.

Oficialiai admirolas atsistatydino pats. W.Fallonas paaiškino žengęs šį žingsnį todėl, kad pranešimai apie jo nesutarimus su prezidentu George’u W.Bushu dėl Irano ėmė blaškyti jo dėmesį.

Tačiau sulaikyti jo poste nebandė nei gynybos sekretorius Robertas Gatesas, nei pats prezidentas G.W.Bushas. R.Gatesas paskelbė, kad „nenoromis ir apgailestaudamas“ priėmė W.Fallono atsistatydinimą. Savo pareiškime G.W.Bushas dėkojo admirolui už daugiau kaip 40 tarnybos metų. „W.Fallonas garbingai, ryžtingai ir su atsidavimu tarnavo šiai šaliai“, – sakė G.W.Bushas.

Toks staigus JAV centrinės vadovybės vado pasitraukimas išprovokavo įtakingų demokratų kritikos laviną. Manoma, kad W.Fallonas buvo priverstas pasitraukti dėl savo sąžiningumo. „Esquire“ straipsnio autorius Thomas Barnettas W.Fallonui priskyrė nuopelnus dėl įtampos su Iranu sumažinimo praėjusiais metais. Leidinys spėja, kad W.Fallono nušalinimas reiškia JAV rengimąsi karui su Iranu. Gynybos sekretorius tokią galimybę atmeta. „Na, tai tiesiog absurdiška“, – sakė R.Gatesas.

W.Fallonas, per Vietnamo karą pilotavęs naikintuvą, į JAV centrinę vadovybę atėjo po vadovavimo JAV pajėgoms Ramiojo vandenyno regione. Dirbdamas šiame poste jis daugiausia dėmesio skyrė kariniams santykiams su Kinija gerinti.

BNS inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių