Šylantis klimatas kelia grėsmę šampano gamybai

  • Teksto dydis:

Prancūzijos Šampanės regionas nelabai turi, dėl ko džiaugtis: šylantis klimatas kelia grėsmę šampano gamybai ir vynuogių augintojus verčia visiškai blaiviai žvelgti į ateitį.

„Rengiame ilgalaikę strategiją“, – sakė Šampano komiteto – nepriklausomų vynuogių augintojų ir prekeivių asociacijos – atstovas Thibaut Le Mailloux (Tibo Le Meliu).

Klimato kaita jau daro poveikį šampano gamyklos ciklui: per pastaruosius 20 metų vynuogių derlius paankstėjo maždaug dviem savaitėmis. Be to, vynuogės užauga didesnės, o alkoholio koncentracija padidėjo maždaug vienu laipsniu.

Kol kas šie pokyčiai gamybai yra naudingi. Tačiau gali kilti katastrofiškų padarinių, jeigu, kaip prognozuoja ekspertai, vidutinė pasaulinė temperatūra iki šio amžiaus pabaigos padidės iki penkių laipsnių.

„Mes tikrai turime imtis priemonių dabar, nes po 25 metų bus per vėlu“, – pabrėžė T. Le Mailloux.

Šampano komitetas dabar siekia išvesti naujų ir atsparesnių vynuogių rūšių, kurios leistų išsaugoti visas „vynų karaliaus“ savybes.

Komitetas bendradarbiauja su Nacionaliniu žemės ūkio tyrimų institutu (INRA) ir vynuogių augintojų institutu iš pietinio Montpeljė regiono. Jie įgyvendina 15 metų trukmės programą, kurios tikslas – išvesti vynuogių rūšis, kurios būtų atsparios klimato kaitai.

Didžiausias iššūkis – sukryžminti vynuogių rūšis, kurios tradiciškai naudojamos šampanui gaminti – juodąsias „Pinot Noir“, „Pinot Meunier“ ir baltąsias „Chardonnay“, – su natūraliai tam tikroms ligoms, kaip antai miltligei, atspariomis rūšimis.

Taip pat mokslininkai ieško genų, kurie skatina vėlyvą vynuogių subrendimą, kas užtikrina natūralų atsparumą.

Aplinkos pokyčiai gali ne tik pakenkti derliui ir suprastinti kokybę, bet ir sukurti mikroklimatą, kuris skatintų vynogienojų ligas. Kita vertus, šylantis klimatas mažina vynuogių rūgštingumą, o tai yra geras dalykas.

Mokslininkai tikisi užbaigti savo tyrimus ir paragauti pasiektų rezultatų iki 2030 metų, kuomet bus galima pristatyti naujų atsparesnių vynuogių rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vau .... tai kas dabar bus !!!???

vau  .... tai  kas  dabar  bus  !!!??? portretas
o ydomu degtines gamybai gresmes nebus ???? na jei nebus tuomet susikiskit y subine ta savo sampan. ir kamsciu nuo jo uzsikiskit siknaskyle.

DJ

DJ  portretas
Dėl klimato atšilimo, tai yra lempų lempa, nes kitais metais gali būti atvirkščiai kada vynuogės subres, be to ateinanti žiema bus labai šalta ir joks atmosferos atšilimas negresia !. Tokią lempų lempa skleidžia kompanijos kurios nori turėti daugiau užsakymų klimato atšilimo rezultatų infrastruktūrai plėsti, tai visokio krantinės siurbliai ir taip toliau, bet tam reikės daug naujų darbo vietų, tai yra gerai, bet klimato atšilimas yra feikas !.

DJ

DJ  portretas
Fracūzai žaurai užknisa su savo sausu šampūnu, nes daug žmogų mėgsta pusiau saldų arba saldų šampūną, bet dažnai sunku tokį surasti nes nieko nerašo apie sadumą visokie rūgštus briutai kišami pirkti nuo kurių ant ciongo rėmuo atsiranda !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių