Švedija stoja prie ES vairo

Švedija trečiadienį pusmečiui stojo prie ES vairo, žadėdama daug dėmesio skirti kovai su klimato kaita ir pastangoms sumažinti nedarbą Europoje, kurio spartų augimą išprovokavo pasaulinė ekonomikos krizė.

„Finansų krizė ir klimato kaita bei pasirengimas Kopenhagos konferencijai bus mūsų pagrindiniai prioritetai“, - išvakarėse žurnalistams sakė Švedijos ministras pirmininkas Fredrikas Reinfeldtas.

Stokholmas tikisi pasiekti, kad Bendrija pasirašytų naują Jungtinių Tautų (JT) susitarimą dėl pasaulinio atšilimo, dėl kurio tikimasi susitarti gruodį Kopenhagoje vyksiančioje konferencijoje. Šis susitarimas turėtų pakeisti Kioto protokolą dėl atmosferos taršos „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis mažinimo, kuris baigs galioti 2012 m.

Tačiau F.Reinfeldto ir jo centro dešinės pakraipos vyriausybės, kurie prie ES vairo stoja po audringo Čekijos pirmininkavimo, laukia sunki užduotis, nes 27 valstybes vienijančiai Bendrijai teks vadovauti tvyrant nežinomybei.

Visai neseniai buvo išrinktas naujasis Europos Parlamentas, kuris tik pradeda dirbti, greitai bus paskirta nauja Europos Komisija ir dar tiksliai neaišku, kas taps naujuoju jos vadovu, o bloko institucinė sandara gali būti pakeista priklausomai nuo spalį Airijoje numatyto referendumo dėl Lisabonos sutarties rezultatų.

Švedija, kuri kaip ir Čekija nepriklauso euro zonos šalių grupei, nori atkurti pasitikėjimą finansų rinkomis įsteigus europinę instituciją, kuri būtų atsakinga už stabilumą.

„Mes turime labiau koordinuoti savo darbą ir glaudžiau bendradarbiauti užtikrinant priežiūrą“, - sakė Švedijos premjeras.

Švedija taip pat siekia sudaryti sąlygas naujam augimui ir darbo strategijai, kad būtų padėta milijonams bedarbių Europoje, pažymima jos pirmininkavimo ES darbų programoje.

Tarp kitų prioritetų minima tolesnė ES plėtra, už kurią Stokholmas aktyviai pasisako, pastangos pagerinti Europos šalių teisminį bendradarbiavimą, taip pat siekis parengti strategiją Baltijos jūros aplinkos būklei gerinti ir regiono augimo potencialui didinti.

F.Reinfeldto vyriausybė trečiadienį Stokholme susitiks su Europos Komisija. Po šio susitikimo Švedija oficialiai pradės eiti Bendrijos pirmininkės pareigas.

Vėliau planuojamas šventiniai renginiai Stokholmo Skanseno etnologiniame muziejuje po atviru dangumi, kuriuose dalyvaus Švedijos vyriausybės, Europos Komisijos nariai, taip pat Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių