Šiaurės Korėja neblefuoja, o branduolinė grėsmė JAV – tikra?

  • Teksto dydis:

Neįprastas Kim Jong-uno šventimas po raketos bandymo žymi šalies įsitikinimą gebėjimu grasinti JAV miestams, sako Jeffrey Lewisas.

Kovo 18 dieną Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas padarė kažką labai keisto: panešiojo ant nugaros žmogų. Ne kasdien izoliuotos stalinistinės tironijos diktatorius leidžia vienam savo pavaldiniui lipti ant savo nugaros. Bet kovo 18-oji nebuvo eilinė diena.

Šiaurės Korėja sėkmingai išbandė naują raketos variklį, kurį teigia sukūrusi pati. Visas pasaulis „greitai išvys šiandien pasiektos didžios pergalės svarbą“, cituojatas Kimas.

Per kitus mėnesius pasaulis išvydo daug naujų Šiaurės Korėjos raketų. Balandį ir gegužę pasirodė Hwasong-12, galinti nunešti branduolinio ginklo dydžio krovinį 4500 kilometrų. O liepą įvykdyti du Hwasong-14 raketos bandymai. Naujausiu – liepos 28 dienos – bandymu Hwasong-14 paleista į didesnį nei 3700 km aukštį. Jeigu ji būtų buvusi nukreipta JAV link, ji būtų galėjusi pasiekti tokius miestus kaip Los Andželas ir Niujorkas.

Visose šiose raketose naudojamas toks pats variklis, koks buvo išbandytas kovo 18-ąją. Be abejonės, tai – nauja Šiaurės Korėjos tolimojo nuotolio ginkluotės fazė.

Raketų bandymai

Be naujų variklių, naudojami ir geresni degalai. O raketų korpusai atrodė santykinai lengvi, bet tvirti.

Pastaraisiais metais Šiaurės Korėja modernizavo raketų gamybos įmones. Šalies vadas buvo nufotografuotas šalia įrenginių, kurie gali būti naudojami tų sudėtingesnių variklių ir korpusų gamybai. Ir nuo 2014 metų Šiaurės Korėja raketas bando daug didesniu tempu nei iki šiol.

Šalis bendradarbiavo ir su Iranu. Hwasong-14 yra dviejų pakopų įrenginys – iš esmės, mažesnė raketa ant didesnės. Jei didžioji apatinė pakopa turi kovą išbandytus variklius, tai iš Šiaurės Korėjos išplatintų vaizdų matyti, kad mažesnė viršutinė pakopa primena regėtas prieš keletą metų ir Irano naudotas „Safir“ bei „Simorgh“ palydovų iškėlimui.

Dėl to Hwasong-12 ir Hwasong-14 raketos atrodo daug pažangesnės už visas anksčiau regėtas Šiaurės Korėjoje. Nepaisant naujausių bandymų greičio ir netikėtumų, daug ekspertų pasiekimus vertina vis dar skeptiškai ir abejoja jos branduolinių ginklų patikimumu.

Man šios abejonės neatrodo pagrįstos. Jos buvo reiškiamos ir Kinijos atžvilgiu po jos atliktų pirmųjų branduolinių ginklų ir tolimojo nuotolio raketų bandymų septintajame dešimtmetyje. Tačiau laikui bėgant, Kinija pademonstravo, kad visas šias technologijas gali įvaldyti, nors tada ji buvo lygiai tokia pat skurdi kaip Šiaurės Korėja dabar.

Šiaurės Korėja labai aiškiai pademonstravo galimybę branduoliniais ginklais pasiekti JAV. Bet nepriimkite mano žodžių už gryną pinigą. Tiesiog pasižiūrėkite į Kimą, jo šypseną ir vyrą jam ant nugaros.

Jeffrey Lewis yra branduolinių ginklų neplatinimo ir geopolitikos ekspertas, Džeimso Martino neplatinimo studijų centro (James Martin Center for Nonproliferation Studies – CNS) profesoriaus asistentas ir CNS Rytų Azijos neplatinimo programos direktorius. Jis leidžia „Arms Control Wonk“ tinklaraštį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Ant kiek amerikonai yra uzpise ,kad tokias apribojimais,melagystem turi vadas maitinti liaudį.koks jis bebūtų agitatorius ,bet vienintelis pasaulije neciulpia bibio Amerikai.greičiau nusluotu nx ta Ameriką

Anonimas

Anonimas portretas
vitautui.jei.tvarte.rirti.gamino.tai.nereiskia.kad.tu.toks.protingas.sia.tema.pasiraso.mikimauzas.

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
kodėl tik jankiai gali mosikuotis atomu ir raketomis.MANAU,KAD VISOS ŠALYS TURI TEISĘ GINTIS,O UŽ NUKIRSTĄ RĄNKĄ,REIK PRIEŠUI GALVĄ NUKIRSTI.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių