Rusija į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė dar devynis žurnalistus

Rusijos teisingumo ministerija įraukė dar devynis žurnalistus, tarp jų dirbančius „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), į žiniasklaidos „užsienio agentų“ sąrašą.

„Spalio 8 dieną, laikantis galiojančių Rusijos Federacijos teisės aktų reikalavimų, į užsienio žiniasklaidos priemonių, atliekančių užsienio agento funkcijas, registrą įtraukti Galina Arapova, Tatjana Voltskaja, Andrejus Zacharovas, Jekaterina Klepikovskaja, Romanas Perlas, Jevgenijus Simonovas, Jelena Solovjova, Danilas Sotnikovas, Jelizaveta Surnačiova“, – sakoma ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Remiantis atvirais šaltiniais, T. Voltskaja yra laisvai samdoma RFE/RL korespondentė Sankt Peterburge, J. Klepikovskaja bendradarbiauja šio radijo projekte „Sever.Realii“, A. Zacharovas yra buvęs leidinio „Projekt“ žurnalistas, dabar dirbantis britų transliuotojo BBC Maskvos redakcijoje, J. Somonovas bendradarbiauja su RFE/RL, J. Surnačiova yra buvusi „Projekt“ darbuotoja, J. Solovjova – „The New Times“ korespondentė, G. Arapova vadovauja Žiniasklaidos teisių gynimo centrui, o R. Perlas bendradarbiauja su televizijos kanalu „Current Time“.

BBC penktadienį pareiškė nesutinkantis su Rusijos valdžios sprendimu įtraukti A. Zacharovą į „užsienio agentų“ sąrašą.

„BBC kategoriškai atmeta Rusijos valdžios sprendimą įtraukti Andrejų Zacharovą iš mūsų Maskvos redakcijos į „fizinių asmenų, atliekančių užsienio agento funkcijas, registrą“, – sakoma pranešime.

„BBC, kaip nepriklausomo ir patikimo informacijos šaltinio, reputacija yra plačiai žinoma visame pasaulyje. 80 metų „BBC News“ Rusijos tarnyba yra gyvybiškai svarbus tikslių ir nešališkų naujienų šaltinis rusakalbei auditorijai“, – sakoma pranešime.

Jame priduriama, kad dabar pagrindinis prioritetas yra palaikyti savo kolegą, kad „jis ir visi jo kolegos galėtų tęsti darbą nušviečiant įvykius Rusijoje šiuo svarbiu metu“.

Įstatymas, leidžiantis valdžiai įvardyti organizacijas „užsienio agentėmis“, buvo priimtas 2012 metais ir iš pradžių buvo taikomas nevyriausybinėms organizacijoms.

2017 metais jis buvo išplėstas, įtraukiant galimybę taikyti tokį statusą žiniasklaidos priemonėms, kai Kremliaus finansuojama televizija RT, anksčiau vadinta „Russia Today“, buvo paskelbta „užsienio agente“ Jungtinėse Valstijose.

Rusija gruodžio mėnesį dar kartą atnaujino minimą įstatymą: dabar jis gali būti taikomas ir privatiems asmenims, taip pat padidintos potencialios bausmės už jo nuostatų nesilaikymą, numatant galimą laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų.

Užsienio agentėmis įvardytos organizacijos privalo deklaruoti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti visas savo publikacijas, įskaitant žinutes socialiniuose tinkluose. Už šių reikalavimų nesilaikymą joms gali būti skiriamos baudos.

„Užsienio agento“ etiketė taip pat gali atgrasyti reklamos užsakovus ir apsunkina žurnalistų darbą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kukuku... tai visur ...........

:(

:( portretas
Jau tai rusijai visai ku ku.

va taip

va taip portretas
Ne Rusija sugalvojo tą žaidimą, - ji tik daro tai , ką vakarai, - tiksliau JAV, daro , matyt, nuo penkiasdešimtųjų metų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių