Rinkimų įkarštis: kritika, pagyros ir net melagystės

Kas bus naujasis JAV prezidentas? Gal Mittas Romney, o gal Barackas Obama? Vienas sako, kad jo oponentas nieko dora nenuveikė, kitas – kad varžovas nieko naujo nesiūlo. Regis, kuo rinkimai arčiau, tuo kalbų daugiau.

Nuvylė rinkėjus?

Kas rinkėjams svarbiausia? Ekonomika? Socialiniai reikalai? Užsienio politika?

Matyt, ekonomika. Supervalstybės gyventojais save įpratę vadinti amerikiečiai nori gyventi gerai. Bent jau taip, kaip iki krizės...

p>Prieš ketverius metus jie tarė "ne" respublikonams, kurie, kaip tada dažnai kalbėta, įvėlė JAV į didžiausią per pastaruosius kelis dešimtmečius krizę.

Kritikos banga respublikono George'o W.Busho administracijai demokratas Barackas Obama tada puikiai pasinaudojo.

Tiesa, pokyčių Amerika laukė, matyt, labai jau greitų. Dabar dalis amerikiečių sako norintys tarti "ne" demokratams. Tiksliau, B.Obamai ir jo į visas puses dalytiems pažadams.

Tiesa, kol kas nuspėti, kas laimės šalies vadovo rinkimus, sunku.

Kaip rodo naujausios apklausos, B.Obama savo varžovą M.Romney lenkia vos vienu procentu. "Gallup" apklausa, kuri buvo atlikta šią savaitę, parodė, kad už B.Obamą šiuo metu balsuotų apie 47, o už M.Romney – 46 proc. amerikiečių.

Pirmiausia – ekonomika

Ką respublikonai paruošė B.Obamai? Tai – M.Romney. Nėra jis kuo nors išskirtinis, bet situacija šalyje jam tikrai palanki.

Svarbiausia, kad respublikonas gali į šuns dienas išdėti B.Obamos administracijos politiką. Jam iš esmės pakanka užsiminti apie šalies biudžeto deficitą, ekonomikos augimą, socialines problemas, ir B.Obamos populiarumas tirpsta kaip sniegas pavasarį.

Nenuostabu, kad M.Romney pasirinktas kandidatas į viceprezidentus Viskonsino valstijos kongresmenas Polas Ryanas – vienas didžiausių B.Obamos administracijos kritikų.

Jis garsėja ne tik pašiepiamomis kalbomis apie B.Obamos ekonominės politikos spragas, tačiau ir tuo, kad yra apibūdinamas kaip konservatyvios fiskalinės politikos šalininkas.

P.Ryanas neslepia, kad JAV ekonomikos, jei jis su M.Romney vadovaus šaliai, laukia rimtos reformos.

P.Ryanas sakė, kad kartu su M.Romney jis yra pasiruošęs "priimti nelengvų sprendimų, reikalingų darbo vietoms kurti, vyriausybės išlaidoms mažinti ir smulkiajam verslui gaivinti".

Tiesa, nepriklausomi ekonomistai kol kas atsargiai vertina P.Ryano reformų planus, nors jis ir vadovavo Atstovų Rūmų biudžeto komitetui, tad, kaip sako jo šalininkai, geriau nei bet kas kitas išmano biudžeto klausimus.

Respublikonų stovyklai priklausantys jį net vadina finansų guru, kuriam nuoširdžiai rūpi šalies finansinė padėtis.

"Kol matematika ir inercija mūsų visų neužvaldė, ketiname išspręsti šios šalies ekonomikos problemas", – teigė P.Ryanas per Respublikonų partijos suvažiavimą Floridos Tampos mieste.

Žinoma, kaip ir dera, nepasikuklino jis įgelti ir varžovams demokratams.

"Neketiname vengti sunkių klausimų – mes vadovausime. Mes nesugaišime ketverių metų, kaltindami kitus – mes prisiimsime atsakomybę. Taigi, štai klausimas: jei vadovybė nebus pakeista, kodėl reikėtų manyti, kad ateinantys ketveri metai bus kitokie nei pastarieji ketveri metai?" – sakė jis.

Kai kurie P.Ryaną vadina šviežiu krauju M.Romney rinkimų kampanijoje, nors čia pat priduria, kad P.Ryano žadamos reformos gali M.Romney padaryti ir meškos paslaugą.

Pavyzdžiui, sveikatos apsaugos reformos planas piktina daugelį senyvo amžiaus amerikiečių.

O P.Ryanas siūlo privatizuoti sveikatos priežiūrą ir riboti su ja susijusias išlaidas. Jo teigimu, taip per artimiausią dešimtmetį būtų galima sutaupyti 6 trln. dolerių.

Be to, pasak jo, būtų galima dalį sveikatos apsaugos programos dalyvių perkelti į privačius draudimo planus, kurie būtų perkami su vyriausybės subsidijomis.

Žinoma, tokios priemonės padėtų sumažinti biudžeto deficitą ir sustabdyti skolos augimą, tačiau oponentai demokratai jau atrėžė, kad reforma reiškia, jog milijonai JAV senjorų arba liks be sveikatos priežiūros, arba turės kaip reikiant pakrapštyti pinigines, kad susimokėtų už šias paslaugas.

JAV skolos augimas – kita P.Ryano nuolat kritikuojama B.Obamos administracijos politikos klaida.

Praėjusių metų rudenį jis savo oficialioje svetainėje socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė, kad 15 trln. dolerių skolos ribos peržengimas "žymi nešlovės dieną JAV istorijoje".

P.Ryanas siūlo paramą smulkiajam verslui ir reanimuoti darbo vietų kūrimo programą.

Tačiau ekspertai sako, kad respublikono kalbos apie socialinių išmokų karpymą, taip pat mokesčių mažinimą skamba miglotai. Be to, iki šiol neaišku, kaip ketinama didinti darbo vietų skaičių, taip pat kaip parama smulkiajam verslui pagelbės buksuojančiai ekonomikai.

Demokratų atsakas

P.Ryano strategijos spragos – gera galimybė demokratams atsigriebti. Tai jie ir daro.

Antai B.Obama, vertindamas P.Ryano ir M.Romney planus, paragino amerikiečius išspirti lauk M.Romney ekonomikos veiksmų planą, esą abu respublikonai nieko nauja nežada.

"Bėda tai, kad kiekvienas jau matė jo ekonomikos žaidimo strategiją – mes žinome, kas joje surašyta, – pareiškė B.Obama. – Dėl M.Romney ir P.Ryano žaidimo plano jums galiu duoti tik vieną patarimą – išspirkite jį lauk; jis neveiks, jis nelaimės rungtynių. Tas treneris jums nereikalingas – tai būtų pralaimėjimų sezonas."

O B.Obama savo priešininką pavadino praeito amžiaus reliktu, kuris nesugeba rinkėjams pasiūlyti nė vienos naujos idėjos.

"Nors yra daug iššūkių, su kuriais susiduriame šiame naujajame šimtmetyje, tai, ką respublikonai pasiūlė per tas tris dienas, buvo programa, labiau tinkama praeitam šimtmečiui, – pabrėžė prezidentas. – Tai buvo grįžimas... Mes jau esame tai matę – tai buvo galima žiūrėti per nespalvotą televizorių su "triušio ausimis". Jis nepasiūlė nė vienos naujos idėjos. Tai buvo kartojimai iš tos pačios senos politikos, kurią girdėjome dešimtmečius; tos pačios politikos, kuri buvo peršama vidurinei klasei daugelį metų."

O viceprezidentas Joe Bidenas bandė atkreipti amerikiečių dėmesį į B.Obamos administracijos nuveiktus darbus.

"Žmonės, leiskit man šį tą aiškiai pasakyti – Amerika šiandien gyvena geriau negu tuomet, kai respublikonai mums ją paliko, – tvirtino viceprezidentas. – Leiskit man apibendrinti taip, vaikinai... Osama bin Ladenas negyvas, o "General Motors" gyva."

B.Obama, kalbėdamas apie karą Afganistane, vėl žadėjo, kad kampanija baigsis, o oponentą M.Romney kaltino, jog šis Afganistano klausimu apskritai nieko nekalba.

"Mes grąžiname savo karius iš Afganistano. Ir aš nustačiau darbotvarkę: mes juos iš ten išvesime iki 2014 m. Gubernatorius M.Romney darbotvarkės neturi. Manau, jis neteisus", – rėžė B.Obama.

Įtakingi rėmėjai

Įtakingų buvusių JAV politikų palaikymas – reikšmingas kiekvienam iš kandidatų.

Buvusi JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice M.Romney pavadino lyderiu, galinčiu apsaugoti nuo užsienio ir vidaus grėsmių.

"Matėme, kad laisvės troškimas yra visuotinis, kai žmonės Artimuosiuose Rytuose sukyla jos gauti, – respublikonų suvažiavime Tampos mieste Floridoje sakė C.Rice. – Vis dėlto Arabų pavasario pažadas yra apimtas netikrumo ir priešiškų kaimynų. M.Romney supranta šią tikrovę. Mūsų gerovė namie ir lyderystė užsienyje yra susijusios. Jie žino, ką daryti. Jie žino, kad mūsų draugai ir sąjungininkai privalo vėl galėti pasitikėti mumis."

B.Obama turi dar įtakingesnį rėmėją – buvusį JAV vadovą Billą Clintoną.

Nors šio JAV prezidento darbą Baltuosiuose rūmuose 1993–2001 m. temdė skandalai, rietenos su respublikonais ir apkaltos gėda, po didžiosios recesijos B.Clintono kadencija dabar atrodo tarsi aukso amžius.

Apklausos rodo, kad B.Clintonas šiuo metu JAV yra toks pat populiarus kaip savo inauguracijos dieną – jį palaiko apie 66 proc. amerikiečių.

B.Clintonas nė sykio negailėjo gerų žodžių B.Obamai.

"B.Obama padarė geriausia, ką galėjo apverktinomis sąlygomis. Jam seksis geriau, jeigu Amerikos žmonės pasakys: ne, mes nenorime grįžti atgal ten, kur pirmiausia patekome į bėdą. Duokite mums XXI a. ekonomiką, kurios dalimi galėtume tapti mes visi", – kalbėjo buvęs JAV vadovas.

Šią savaitę vykusiame Demokratų partijos suvažiavime B.Clintonas net pabrėžė, kad Obama tiki visa širdimi: "Nei vienas prezidentas – nei aš, nei bet kuris iš mano pirmtakų nebūtų galėjęs visiškai atitaisyti žalos, kurią jis rado, vos per ketverius metus... Ar Amerikos žmonės tiki tuo, ką pasakiau, ar ne – norint tai sužinoti, gali prireikti rinkimų. Tik noriu, kad žinotumėte, jog aš tuo tikiu. Tikiu tuo visa savo širdimi."

B.Clintonas drauge griežtai sukritikavo respublikonų kandidato M.Romney pareiškimus, esą per B.Obamos kadenciją amerikiečių gyvenimas nepagerėjo.

"Ar esame ten, kur norime būti? Ne. Ar prezidentas patenkintas? Ne. Ar mums sekasi geriau negu tada, kai jis pradėjo eiti pareigas? Atsakymas: taip. Noriu, kad B.Obama taptų kitu JAV prezidentu, ir išdidžiai skiriu jį Demokratų partijos vėliavininku. Man reikalingas žmogus, kuris neabejodamas tiki, kad mes galime sukurti naują Amerikos svajonės ekonomiką", – sakė B.Clintonas.

Politikai meluoja išsijuosę?

Kad ir ką žada politikai, stebėtojai ironizuoja, kad vienas ryškiausių šios JAV prezidento rinkimų kampanijos bruožų – melagystės.

Antai respublikonas P.Ryanas Amerikos sporto žurnalistus neseniai prajuokino vienoje radijo laidoje pareiškęs, kad maratono distanciją įveikė vos per tris valandas.

P.Ryanas neslepia, kad labai rūpinasi savo sportine forma.

Įtakingas vokiečių leidinys "Der Spiegel" ironizavo, kad respublikonų kandidatas į viceprezidentus galėtų tapti puikiu sportininku. Mat laikas, per kurį politikas neva įveikė 42 kilometrų distanciją, – neblogas.

Tačiau įdomumo dėlei pasikapstę archyvuose amerikiečių sporto žurnalistai nuo 1999 m. rado vos vieną įrašą, kad asmuo vardu P.Ryanas bėgo maratone. Deja, jo rezultatas buvo 4.01 val.

Tiesa, ylai išlindus iš maišo, politikas gynėsi, kad ne viską teisingai prisiminė.

Nors šis skandalas – menkniekis, žurnalistai sako, kad meluoti JAV politikai nesibodi.

Antai, tas pats P.Ryanas, kalbėdamas Respublikonų partijos suvažiavime Floridoje, kaltino B.Obamą, jog šis ignoravo specialios Kongreso komisijos rekomendacijas dėl biudžeto deficito sumažinimo. Bet jis nė žodeliu neužsiminė, kad pats dirbo komisijoje, kuri iš esmės nieko doro nenuveikė.

P.Ryanas taip pat kaltino šalies vadovą tuo, kad B.Obama nutarė nuo sveikatos sistemos nurėžti apie 760 mln. dolerių, kurie būtų skirti senjorams.

Tačiau paties respublikono plačiai giriamas ekonomikos gaivinimo planas numato beveik tą patį.

Galiausiai respublikonų kandidatas daug kalbėjo apie JAV automobilių pramonės gigantų, tokių kaip "General Motors", finansines problemas, tačiau, matyt, pamiršo, kad šios bendrovės problemos prasidėjo dar anksčiau, nei B.Obama tapo šalies vadovu, t. y. respublikonų valdymo metais.

Oponentai demokratai taip pat nesibodi kiek pajuodinti respublikonus.

Antai B.Obamos komanda kurį laiką trimitavo, kad M.Romney ketina uždrausti abortus net tuo atveju, jei moteris pastojo išprievartauta arba nėštumas kelia pavojų moters gyvybei.

Bet respublikonų programoje tokių nuostatų nėra.

Politikos apžvalgininkai iš dienraščio "Tampa Bay Times" net apskaičiavo, kad iš dešimties respublikonų pareiškimų vienas visuomet bus melagingas.

Oponentų demokratų stovykloje padėtis kiek geresnė. Tarp jų iš penkiasdešimties vienas pareiškimas dvelkia apgaule.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių