Raudoni aštrūs. Čilių pipirai
Ne, tai nebus straipsnis muzikos tema apie garsiąją grupę Red Hot Chili Peppers (iš angl. k. raudoni aštrūs čili pipirai). Mes pabandysim išsiaiškinti, kas yra tie tikrieji čilių pipirai – prieskonis, kuris dėl savo specifinių prieskoninių savybių yra paplitęs visame pasaulyje. Tas, kuris ir be kovos gali net tvirčiausią vyrą priversti apsiašaroti.
Iš praeities
Čilių pipirai turi bendra su muzikos grupe, išskyrus pavadinimą, nebent savo gimtinę Ameriką. Prieskonių gimtinė tęsiasi net per abu Amerikos žemynus, ypač pietinę dalį. Čilių pipirai čia jau žinomi nuo 7500 m.pr.m.e. Jie kultivuoti senovės žmonių nuo Peru pietinės dalies iki šiaurinės Meksikos dalies.
Bet „atrasti“ jie buvo kur kas vėliau, 1492m. Karibų salose, vykstant Kristupo Kolumbo ekspedicijoms, beieškant „kelio į Indiją“. Taigi ir pavadinimas „čili“, kilęs iš Nahuatl, senosios actekų kalbos, žodžio chile. Jai jau vėliau didelę įtaką turėjo ispanai.
Per antrąją ekspediciją vienas jos dalyvis fizikas Diegas Alvarezas Chanca pargabeno pirmuosius čilių pipirus į Ispaniją. Taip šis prieskoninis augalas paplito ne tik po visą Europą, bet pasiekė ir daugumą Azijos šalių. Buvo pamėgtas ir toliau sėkmingai plito visame pasaulyje.
Rūšys
Pagal Skovilio (Scoville) aštrumo skalę čilių pipirai skirstomi į kelias kategorijas:
saldūs – tai įvairiausių spalvų paprika, kvapieji arba vadinamieji vyšniniai pipirai; neaštrūs, švelnaus skonio – ortegos pipirai; vidutinio aštrumo – jalapeno, tabasko, rokoto pipirai; aštrūs – kajeno, serano pipirai, taip pat laukiniai čiltepino pipirai, kartais net vadinami visų pipirų protėviais; labai aštrūs – habanero pipirai ir vadinamosios „škotiškos kepuraitės“. Šie pipirai jautresniems gali net sukelti pykinimą, širdies negalavimus, galite kurį laiką nejausti plaštakų.
Paprasta filosofija renkantis čilių pipirus – kuo mažesnis pipiras, tuo jis bus aštresnis.
Čiliai ir medicina
Diegas A.Chanca, pargabenęs pirmuosius čilius į Ispaniją, 1494 m. pirmasis aprašė ir šių pipirų gydomąjį poveikį.
Čilių pipirų aktyvusis komponentas - vadinamasis kapsaicinas, kuris ir sukelia burnoje degimo jausmą. Ši medžiaga yra tarp labiausiai tyrinėjamų medicinos, farmacijos ir mitybos srityje. Didelė dalis teiginių dar nėra patvirtinta moksliniais tyrimais. Taigi kapsaicinas: gerina virškinimą, stimuliuodamas skrandžio išskyras; turi provitamino A, vitaminų B, B6, C, E, folio rūgšties, kalio, daug magnio ir geležies; pasižymi vidurių laisvinamuoju poveikiu; palengvina kvėpavimą sergant; gali sumažinti padidėjusį kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį; gali apsaugoti nuo kai kurių vėžio formų. Tačiau vis tiek reikėtų būti atsargiems ir šį prieskonį vartoti saikingai.
Kapsaicinas taip pat yra svarbiausias apsaugos priemonės - pipirinio purškalo komponentas. Tad dabar galite įsivaizduoti, kaip jaučiasi “užpultas” užpuolikas.
Čiliai ir virtuvė
Čilių pipirai gali būti valgomi žali arba kepti. Kadangi juose yra daug kapsaicino, kuris turi antibakterinių savybių, tai maistas su čiliais ilgiau išlieka šviežias, nesugedęs. Plačiai naudojami čilių milteliai, gauti iš sudžiovintų ir sumaltų šių pipirų ankščių.
Gerai žinomi patiekalai, kuriuose puikiai jaučiamas čilių pipirų skonis, yra meksikiečių salsos padažas, “Tex-Mex” virtuvės troškinys chili con carne, Sambal padažas, labai populiarus Indonezijoje, Malaizijoje ir Singapūre, taip pat indų mėsos patiekalas vindaloo ir kiti aštrūs troškiniai.
Indonezijos, Indijos, Sečuano (Szechuan) ir tajų virtuvėse čiliai yra ypač mėgstami.
Kaip išvengti “deginimo”
Jei jau nutarėte pasimėgauti aštriu patiekalu su čiliais, jis nebūtinai turi “parodyti” visą savo “galią”. Norint išvengti per didelio aštrumo, reikėtų pašalinti iš pipiro sėklas ir nupjauti viršutinę pipiro “mėsos” dalį. Tada prieskonis netenka dalies savo deginamojo poveikio. O jei jau to nepadarėte, tai geriausia turėti pasiruošus šalia krakmolingo maisto, pavyzdžiui, ryžių, nes krakmolas absorbuoja kapsaiciną ir tai padeda greičiau praeiti tą “deginantį” etapą. Taip pat veiksminga šiuo atveju yra citrina. Arba kaip tikri lietuvaičiai tiesiog pasimėgaukime šaltu alumi, skanaudami puikų indišką ar meksikietišką patiekalą… Jis taip pat padeda!
Naujausi komentarai