PSO skelbia apie Ebolos protrūkio pabaigą

  • Teksto dydis:

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pranešė, kad Ebolos epidemijos protrūkis, kuris dvejus metus siautė Vakarų Afrikoje, pasibaigė, kai buvo patvirtinta, jog Liberijoje nebėra užfiksuotų naujų šios mirtinos karštinės atvejų.

„Pasaulinė sveikatos organizacija šiandien skelbia paties naujausio Ebolos viruso ligos protrūkio Liberijoje pabaigą ir teigia, kad Vakarų Afrikoje yra sustabdytos visos žinomos jo perdavimo grandinės“, – sakoma šios JT sveikatos agentūros pranešime.

Anksčiau apie Ebolos protrūkio pabaigą jau buvo paskelbta dviejose kitose labiausiai nuo šios epidemijos nukentėjusiose Vakarų Afrikos šalyse – Gvinėjoje ir Siera Leonėje.

PSO sykiu pažymėjo, kad "darbas dar nesibaigė" ir perspėjo, jog "esama naujų paūmėjimų tikimybės".

"Turime likti angažuoti", - žurnalistams sakė PSO direktorius Peteris Graaffas (Peteris Grafas), atsakingas už kovos su Ebolos pastangas.

Per Ebolos, vienos iš didžiausią siaubą keliančių ligų pasaulyje, protrūkį, kuris pirmiausia buvo užregistruotas 2013 metų gruodį pietinėje Gvinėjoje, Vakarų Afrikoje žuvo daugiau kaip 11 tūkst. žmonių

Per savo siautėjimo piką šis atogrąžų hemoraginis virusas nusiaubė Gvinėją, Liberiją ir Sierą Leonę, nepagailėdamas ne tik žmonių gyvybių, bet ir suduodamas skaudų smūgį silpnoms šių šalių ekonomikoms ir trapioms jų sveikatos apsaugos struktūroms.

Ketvirtadienio pranešimas buvo paskelbtas praėjus 42 dienoms po to, kai paskutinis Ebolos atvejo Liberijoje tyrimas buvo pripažintas neigiamu. Nurodytas 42 dienų laikotarpis atitinka du šio viruso inkubacinius periodus.

Liberija, kuri ypač skaudžiai nukentėjo nuo šios karštinės, netekusi 4 800 žmonių, paskutinius savo pacientus - tėvą ir jaunesnį 15 metų aukos brolį - iš ligoninės išrašė 2015 metų gruodžio 3 dieną.

Oficialiais duomenimis, per mirtiną šios karštinės protrūkį iš viso užsikrėtė beveik 29 tūkst. žmonių, o 11 315 nuo jos mirė.

Tačiau aukų skaičius gali būti kur kas didesnis, nes, kaip įtariama, apie daugelį mirtinų Ebolos atvejų galėjo būti nepranešta. Kova su socialine stigma, kurią užtraukia ši liga, ir priešinimasis jos pažabojimo priemonėms yra tarp daugelio iššūkių, su kuriais susiduria su Ebola kovojantys medikai.

Šis ketvirtadienis žymi jau trečią kartą, kai buvo paskelbta, kad Liberija visiškai įveikė mirtiną karštinę.

Pirmą kartą iš trijų Liberija buvo paskelbta įveikusi iš žmogaus žmogui perduodamą Ebolos virusą gegužę, tačiau po pusantro mėnesio virusas vėl pasireiškė.

Antrą kartą Liberija buvo oficialai pripažinta įveikusi epidemiją rugsėjo mėnesį, tačiau netrukus vėl buvo pranešta apie kelis naujos šios karštinės atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių