Prokurorai: Austrijos kanclerio atžvilgiu vyksta tyrimas dėl įtarimų korupcija

Austrijos kanclerio Sebastiano Kurzo (Sebastiano Kurco) atžvilgiu vyksta tyrimas dėl įtarimų, esą vyriausybės pinigai buvo panaudoti korupciniam sandoriui, siekiant užtikrinti partijai palankų nušvietimą viename bulvariniame laikraštyje, trečiadienį pranešė prokurorai.

Pasak prokurorų, „Kurzas ir dar devyni įtariamieji bei trys organizacijos“ figūruoja tyrime dėl įvairių korupcinių nusikaltimų, susijusių su šiuo reikalu.

Austrijos prokurorai trečiadienį ryte atliko kratas valdančiosios Liaudies partijos (OeVP) biuruose dėl minėtų įtarimų.

OeVP generalinio sekretoriaus pavaduotoja Gaby Schwarz (Gabi Švarc) patvirtino įvykus kratas, bet nesakė, kieno atžvilgiu vykdomas tyrimas, tik nurodė, kad kratos atliktos „dėl šou“, o „kaltinimai sugalvoti“ dėl penkerių metų senumo įvykių.

Austrijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad kratos taip pat vyko OeVP kanclerio S. Kurzo įstaigoje, dėl kelių jo darbuotojų.

Remiantis Austrijos visuomeniniu transliuotoju „Oe 1“, trečiadienio kratoms išduotas leidimas leidžia manyti, kad iš Finansų ministerijos lėšų buvo mokama už S. Kurzui palankias visuomenės nuomonės apklausas.

Po to apklausų rezultatai buvo skelbiami laikraštyje „Oesterreich“, kaip manoma, mainais gaunant pelningų reklamos užsakymų iš vyriausybės.

S. Kurzas yra įtariamas kaip šių nusikaltimų bendrininkas, matyti iš nutekinto kratos orderio.

Žiniasklaidos grupė, kuriai priklauso „Oesterreich“, paskelbė pareiškimą, neigiantį, kad apklausų užsakymas ir rezultatų skelbimas buvo vykdomi neteisėtai.

OeVP finansų ministras Gernotas Bluemelis (Gernotas Bliumelis) sakė, kad jo ministerijoje irgi buvo surengta krata, tačiau pabrėžė, kad tai nesusiję su juo asmeniškai ar jo kadencija.

„Kortų namelis“

Šie kaltinimai gali dar padidinti įtampą koalicijos partnerių OeVP ir Žaliųjų partijos santykiuose, kurie tebėra įtempti po praėjusio skandalo.

S. Kurzas savo antrą kadenciją kanclerio poste pradėjo 2020 metų sausį.

Ankstesnė jo koalicinė vyriausybė, suformuota su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe), žlugo 2019 metų gegužę dėl „Ibisageitu“ („Ibizagate“) vadinamo korupcijos skandalo.

„Ibisageito“ skandalas privertė Heinzą-Christianą Strache (Heincą Kristianą Štrachę) atsistatydinti iš vicekanclerio ir FPOe lyderio postų.

Skandalas kilo pasirodžius slapta padarytam vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip H.-Ch. Strache prabangioje viloje Ibisoje numanomai vieno Rusijos oligarcho dukterėčiai už pagalbą organizuojant FPOe 2017 metų rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Po šio įrašo tyrėjai pradėjo kelis didelio masto tyrimus dėl įtariamos korupcijos Austrijos politikoje. Kai kurie jų buvo nukreipti prieš OeVP aukšto rango narius, tokius kaip G. Bluemelis.

Paties S. Kurzo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl galimai melagingų pareiškimų apie korupciją vienam parlamento komitetui, bet kancleris nėra apkaltintas.

Opozicinė Socialdemokratų partija (SPOe) trečiadienį pareiškė, kad minimos kratos rodo, jog partijos OeVP „kortų namelis garsiai braška“, ir sukritikavo S. Kurzo partiją už „nepriklausomos teismų sistemos diskreditavimą ir bandymą užkirsti kelią jos tyrimams“.

Kol kas Žaliųjų partijos iškiliausi politikai dar neapsisprendė, kaip pasielgti dėl naujausių kaltinimų, kurie pasirodė praėjus kelioms dienoms po to, kai vyriausybė pristatė anglies dioksido mokestį kaip vieną iš savo svarbiausių mokesčių sistemos „ekosocialinių“ pakeitimų.

Vicekancleris Werneris Kogleris (Verneris Kogleris) žurnalistams pareiškė, jog šios kratos neturės įtakos koalicinės vyriausybės gebėjimui valdyti.

Tačiau jis paprieštaravo OeVP išsakytam kratų apibūdinimui kaip „šou“, pabrėždamas, kad kratos orderiams reikėjo teisėjo patvirtinimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių