Po beveik savaitės Venesueloje atkurtas elektros tiekimas

  • Teksto dydis:

Venesuelos viešojo sektoriaus darbuotojai ketvirtadienį buvo paraginti grįžti į darbą, vyriausybei atšaukus beveik savaitę trukusią priverstinę pertrauką, išprovokuotą beprecedenčių elektros energijos tiekimo sutrikimų, dar labiau padidinusių visuomenės nepasitenkinimą prezidentu Nicolas Maduro (Nikolu Maduru).

Ryšių ministras Jorge Rodriguezas (Chorchė Rodrigesas) trečiadienį per valstybinę televiziją pranešė, kad prezidentas nusprendė, jog viešasis sektorius darbą atnaujins ketvirtadienį. Tuo tarpu valstybinės mokyklos nedirbs dar vieną dieną. 

Viešojo sektoriaus darbuotojai priverstinių atostogų buvo išleisti praėjusį penktadienį – kitą dieną po to, kai elektros tiekimas nutrūko 22-jose iš 23-jų šalies valstijų. Tai sutrikdė transporto eismą, sugedo šaldytuvuose laikomi maisto produktai, o daliai Karakaso gyventojų nutrūkus geriamojo vandens tiekimui teko naudoti nuotekų vandenį.  

Trečiadienį Karakase ir kituose šalies regionuose elektros energijos tiekimas jau buvo atnaujintas. Tačiau dalis vakarinės Venesuelos toliau skendėjo tamsoje. Elektros nebuvo ir Marakaibo mieste, kur plėšikautojai nusiaubė daugiau nei 500 parduotuvių.  

Tai didžiausia elektros energetikos sistemos avarija šios naftos turtingos šalies istorijoje, dar pagilinusi ją krečiančią ekonominę krizę.

Konsultacijų įmonės „Ecoanalitica“ duomenimis, tai šaliai atsieis 875 mln. JAV dolerių (kiek daugiau nei 774 mln. eurų). 

„Daugelis svarbių naftos sektoriaus sričių yra paralyžiuotos“, – nurodė „Ecoanalitica“.

Naftos gavyba šalyje iki pastarojo meto sudarė apie 1 mln. barelių per dieną, tačiau dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų smarkiai sumažėjo. Kai kuriose šalies dalyse gavyba buvo  visiškai sustabdyta, o naftos gręžiniai – uždaryti, nes sektorius yra tiesiogiai priklausomas nuo elektros tiekimo.

„Nėra vandens, nėra elektros, nėra vaistų, nėra grynųjų, nėra transporto. Baisu“, – naujienų agentūrai AFP sakė 40-metė Karakaso gyventoja Victoria Milano (Viktorija Milano).

Blogėjanti padėtis šalyje įkvėpė ryžto opozicijos lyderiui Juanui Guaido (Chuanui Gvaidui). Sausį jis pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu, o jį palaiko Jungtinės Valstijos ir dar pusšimtis valstybių.

„Neviltis ir tamsa yra išprovokuotos diktatūros“, – sakė J. Guaido antradienį savo šalininkams ir pridūrė, kad 20 žmonių mirė ligoninėse nutrūkus elektros energijos tiekimui. 

Jis sakė, kad tikisi „labai greitai“ perimti prezidentūrą iš N. Maduro. 

Savo ruožtu N. Maduro lojali generalinė prokuratūra J. Guaido atžvilgiu pradėjo tyrimą dėl „sabotažo“ ir kaltina jį prisidėjus prie elektros tinklų avarijos. Visgi opozicijos lyderis tebėra laisvas, Vašingtonui įspėjus Karakasą apie galimas „pasekmes“, jei jis bus areštuotas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
laikas jankiams įvesti armiją, nei ekonominės sankcijos, nei energetinės krizės sukūrimas, Venesuelos žmonių išrinktos valdžios nenuvertė, o ir rusai gali savo bazę įkurti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių