Pakistane laidojamas eksprezidentas P. Musharrafas

Tūkstančiai žmonių antradienį dalyvavo Pakistano buvusio karinio valdytojo Pervezo Musharrafo (Pervezo Mušarafo), svarbaus JAV „karo su terorizmu“ sąjungininko, laidotuvių maldose.

P. Musharrafas, kuris 2016 metais, panaikinus jam kelionių draudimą, pabėgo iš Pakistano, sekmadienį po ilgos ligos mirė Dubajuje. Jam buvo 79-eri.

Laidotuvių maldos vyko kariniame komplekse Karačyje. Ceremonijoje dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių, daugiausia esami ir buvę kariškiai, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Laidotuvėse nedalyvavo nei dabartinis kariuomenės vadas, nei premjeras, nei prezidentas, apie jas nei kariuomenė, nei vyriausybė nebuvo oficialiai paskelbusi, jų nerodė šalies televizija.

Velionis turi būti palaidotas netoliese esančiose kariškių kapinėse.

Pakistane, kur kariuomenė yra nepaprastai įtakinga ir turi reikšmingą paramą visuomenėje, P. Musharrafas yra skaldanti figūra.

Pirmadienį pagrindiniame anglų kalba leidžiamame šalies laikraštyje velionis buvo pavadintas „šiokia tokia mįsle, nes jo autoritarišką valdymą paįvairindavo ir liberalios reformos“.

„Vis dėlto velionio generolo klaidos buvo didelės; didžiausia ir labiausiai nedovanotina [klaida] yra konstitucinės tvarkos žlugdymas“, – rašyta redaktoriaus skiltyje.

P. Musharrafas perėmė valdžią per aukų nepareikalavusį perversmą 1999 metais, tuometiniam premjerui Nawazui Sharifui (Navazui Šarifui) pabandžius atleisti jį iš kariuomenės vado posto, nors metais anksčiau pats buvo jį paskyręs.

Per daugiau nei septynerius valdymo metus P. Musharrafas išvengė mažiausiai trijų bandymų jį nužudyti.

Per 2002 metų referendumą P. Musharrafas laimėjo penkerių metų kadenciją prezidento poste, bet netesėjo pažado iki 2007-ųjų pabaigos atsisakyti kariuomenės vado pozicijos.

Jo žavesys taip pat neužmaskavo valstybės ir kariuomenės atskyrimo naikinimo ir jis prarado populiarumą pabandęs atleisti Aukščiausiojo Teismo pirmininką.

2007 metų gruodį nužudžius opozicijos lyderę Benazir Bhutto (Benazir Bhuto), visuomenės nuotaikos dar labiau pasikeitė ir P. Musharrafo šalininkams pralaimėjus 2008-ųjų rinkimus jis liko izoliuotas.

P. Musharrafo planas sugrįžti į valdžią 2013 metais žlugo, kai jam nebuvo leista dalyvauti rinkimuose. Juos laimėjo N. Sharifas – vyras, kurį jis nušalino 1999-aisiais.

2016 metais panaikinus draudimą keliauti, P. Musharrafas išskrido į Dubajų gydytis.

Po trejų metų jis už akių buvo nuteistas mirti dėl valstybės išdavimo. Nuosprendis buvo susijęs su jo 2007 metų sprendimu įvesti nepaprastąjį valdymą. Vis dėlto vėliau teismas nuosprendį panaikino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių