Ne pagal planą

JAV prezidentui Barackui Obamai – sąjungininkų smūgis. Senatą valdantys demokratai nepritarė jo planui iki kitų metų pradžios uždaryti Gvantanamo įlankos karinėje bazėje veikiantį įtariamų teroristų sulaikymo centrą.

Šiam tikslui prezidentas prašė skirti 80 mln. JAV dolerių (apie 202 mln. litų). Tačiau B.Obamos planui nepritarė net demokratai. Šį kartą jie su respublikonais suabejojo, kad Baltieji rūmai turi aiškų planą, kaip toliau elgtis su Gvantaname esančiais kaliniais. Iš viso kalėjime laikoma 240 asmenų iš 30 šalių.

"Pinigų paprašyta pirma laiko, nes prezidentas dar turi pateikti aiškią strategiją, kaip bus sprendžiamas Gvantanamo kalinių likimas", – sakė demokratų senatorė Dianne Feinstein. Baltieji rūmai dėl neigiamo atsako nenusivylė. "Sutinkame su kongresu, kad prieš skirdami išteklius jie turi susipažinti su detalesniu planu", – sakė prezidento atstovas spaudai Robertas Gibbsas.

Demokratai ir kai kurie respublikonai mano, kad Gvantanamo kalėjimas yra puikus argumentas padedantis verbuoti musulmonų ekstremistus visame pasaulyje. Tačiau opozicijoje esantys respublikonai nurodo, jog B.Obamos administracija iki šiol nesugebėjo įtikinti JAV sąjungininkių ir kitų šalių priimti sulaikytuosius. Jungtinių Valstijų kalėjimai, anot jų, nėra pritaikyti kalinti teroristus.


Šiame straipsnyje: Gvantanamaskaliniaiobama

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių