Lenkija, ES siekia didinti šaudmenų gamybą

  • Teksto dydis:

Lenkijos ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnai pirmadienį aptarė artilerijos šaudmenų gamybą įgyvendinant naują 2 mlrd. eurų vertės programą, kuria siekiama tiekti amuniciją Ukrainai, tebekovojančiai prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas, ir papildyti senkančias Europos atsargas.

Už vidaus rinką atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) kartu su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawiecki (Mateušu Moraveckiu) ir gynybos ministru Mariuszu Blaszczaku (Marjušu Blaščaku) apsilankė bendrovės „Dezamet“ šaudmenų gamykloje Naujosios Dembos mieste Lenkijos pietryčiuose.

Vizitas buvo surengtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Briuselis paskelbė apie programą, pagal kurią artilerijos šaudmenis Ukrainai tiekiančioms šalims bus skiriamos kompensacijos iš 1 mlrd. eurų fondo. Pagal šią programą taip pat siekiama išleisti tokią pat sumą gamybos vienuolikoje šalių, kurios turi tokių gamybos pajėgumų, didinimui.

T. Bretonas pareiškė, kad ES, atsižvelgdama į konfliktą, kuris, kaip manoma, gali užsitęsti, yra „pasiryžusi“ skubiai daryti tai, ko reikia. Jis taip pat paragino kitas ES šalis kuo skubiau perduoti šaudmenis Ukrainai.

M. Morawiecki pažymėjo, jog šaudmenys yra tai, ko Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms reikia skubiausiai.

Anot jo, Ukrainos pajėgos per dieną sunaudoja iki 6 tūkst. artilerijos sviedinių, o Rusijos pajėgos – 50 tūkst. įvairių rūšių šaudmenų.

Pareigūnai taip pat pareiškė, kad Europai reikia skubiai didinti šaudmenų gamybą, ir paragino ES valstybes nares perduoti turimas atsargas Ukrainai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLenkijaESšaudmenų gamybaThierry Bretonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių