Kosove švaistomi milijonai?

ES auditoriai pareiškė, kad net 700 mln. eurų, 2007–2011 m. skirtų Kosovui, buvo panaudoti ne pagal paskirtį.

Pinigus ES atseikėjo Kosovo valdžiai. Paramos tikslas – padėti nuo Serbijos atsiskyrusiai provincijai įtvirtinti įstatymų viršenybę ir kovoti su korupcija.

Tačiau lėšos, pasak ES auditorių, buvo panaudotos ne pagal paskirtį. Auditoriai pabrėžė, kad koordinacijos tarp ES ir JAV stygius, nekvalifikuotas ES personalas, taip pat silpna antikorupcinė sistema Kosove neleido tinkamai panaudoti skirtų milžiniškų lėšų.

Be to, auditoriai pabrėžė, kad padėti Kosovui kovoti su korupcija trukdo nerandamas konsensusas tarp ES valstybių dėl šios provincijos nepriklausomybės.

Kosovas apie savo nepriklausomybę paskelbė 2008 m. Tačiau iki šiol jos nepripažįsta Ispanija, Kipras, Graikija, Slovakija ir Rumunija.

Kosove veikianti ES misija "Eulex" taip pat sulaukė kritikos. Nors "Eulex" – didžiausia ES misija užsienyje – jos biudžetas per metus siekia 111 mln. eurų, pasak auditorių, daugelis ES šalių "Eulex" atstovais Kosove skiria nekompetentingus pareigūnus.

Auditorių išvados pasirodė praėjus beveik mėnesiui nuo to, kai Vokietijos gynybos ministras Thomas de Maizière pažėrė kritikos ES misijai Kosove.

"Mums reikia naujos pradžios, naujo vardo, naujų institucijų, naujų žmonių ir naujo mandato. Bet kuriuo atveju dabar žengiame klaidingu keliu", – sakė ministras.

Kitas Vokietijos diplomatas pridūrė: "Jaučiame, kad "Eulex" reikėtų atlikti labiau kai kuriuose kituose Kosovo regionuose, nei tai daroma dabar. Kalbant apie kovą su korupcija, turėtų būti padaryta gerokai daugiau. Tai, žinoma, sudėtinga užduotis Kosove."

"Eulex" misija nėra populiari net pačiame Kosove. "Eulex", keliauk namo", – tokius užrašus galima išvysti ant kai kurių namų Kosovo sostinėje Prištinoje.

Ne itin mylimi čia ir apie 6 tūkst. NATO taikdarių, kurie iki šiol dislokuoti šioje provincijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių