Kinija grumiasi su virtine COVID-19 protrūkių, skatinamų „slapiojo“ omikron potipio

Kinija pirmadienį uždraudė daugumai gyventojų išvykti iš koronaviruso paveiktos provincijos šalies šiaurės rytuose ir mobilizavo rezervistus dėl didžiausio nuo pandemijos pradžios COVID-19 protrūkio, skatinamo „slapios omikron“ atmainos.

Nacionalinė sveikatos komisija informavo, kad per pastarąsias 24 valandas buvo nustatyti 1 337 vietinio užsikrėtimo atvejai, iš kurių 895 užfiksuoti pramoninėje Dzilino provincijoje. Vyriausybės pranešime nurodoma, kad žmonėms, norintiems išvykti iš tos provincijos ar keliauti iš vieno miesto į kitą, bus būtinas policijos leidimas. 

Smarkiai paveikta provincija pasiuntė 7 tūkst. atsargos karių padėti palaikyti tvarkos, registruoti žmones testavimo centruose, taip pat pasitelkus dronus vykdyti purškimą ir dezinfekavimą iš oro, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.  

Kitose provincijoje ir miestuose palei rytinę pakrantę bei šalies gilumoje taip pat fiksuota šimtai užsikrėtimo atvejų. Pekinas, kur nustatyti šeši naujai atvejai, ir Šanchajus, kur užregistruotas 41 naujas COVID-19 atvejis, uždarė gyvenamuosius ir biurų pastatus, kur buvo aptikta užsikrėtusių žmonių.

„Kasdien eidamas į darbą nerimauju, ar mūsų biurų pastatas nebus staiga uždarytas ir aš negalėsiu sugrįžti namo, todėl nusipirkau miegmaišį ir biure dėl visa ko laikau šiek tiek maisto atsargų“, – sakė Šanchajaus gyventojas Yimengas Li (Imengas Li).  

Nors žemyninėje Kinijoje, palyginti su daugeliu kitų šalių ir netgi pusiau autonominiu Honkongu, fiksuojama nedaug COVID-19 atvejų, jų skaičius yra didžiausias nuo 2020 metų pradžios, kai centriniame Uhano mieste koronavirusas nusinešė tūkstančius gyvybių. Per naujausius protrūkius mirčių nebuvo fiksuota. 

Honkongas pirmadienį pranešė per pastarąją parą nustatęs 26 908 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, taip pat užfiksavęs 249 mirtis nuo COVID-19. Šis miestas taiko kitokią nei žemyninė Kinija atvejų skaičiavimo metodiką ir sudeda tiek greitaisiais antigenų testais, tiek polimerazės grandininės reakcijos (PGR) testais patvirtintus atvejus. 

Honkongo administracijos vadovė Carrie Lam (Keri Lam) sakė, kad valdžia kol kas negriežtins dėl pandemijos taikomų suvaržymų.

„Turiu apsvarstyti, ar visuomenė, ar žmonės sutiks su tolesnėmis priemonėmis“, – sakė ji per spaudos konferenciją. 

Po pradinio protrūkio Uhane žemyninėje Kinijoje buvo fiksuojama palyginti nedaug susirgimų, vyriausybei taikant nulinės COVID-19 tolerancijos strategiją, apimančią užkrato plitimo stabdymą griežtais uždarymais ir privalomu visų asmenų, turėjusių kontaktą su žmonėmis, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija, karantinavimu.  

Vyriausybė leido suprasti artimiausiu metu neketinanti keisti savo kovos su COVID-19 strategijos. 

Sekmadienį valdžia paskelbė karantiną 17,5 mln. gyventojų turinčiame pietiniame Šendženo mieste. Šis su Honkongu besiribojantis miestas yra svarbus technologijų ir finansų centras. Praėjusį penktadienį karantinas įsigaliojo Dzilino provincijos Čangčūno mieste, turinčiame 9 mln. gyventojų.

Garsus užkrečiamųjų ligų ekspertas Zhang Wenhongas (Džang Venhongas) iš Šanchajaus „Fudan“ universiteto ligoninės pirmadienį Kinijos verslo leidinyje „Caixin“ publikuotame straipsnyje pažymėjo, kad žemyninėje Kinijoje dabar tik prasideda eksponentinis COVID-19 atvejų augimas.

Kinijos keleivinių traukinių tinklas pranešė smarkiai apribosiantis paslaugas, o šalies geležinkelių įmonė ir oro linijos informavo, kad nemokamai grąžins pinigus bilietus jau įsigijusiems žmonėms.

Tuo metu Šanchajus sustabdė susisiekimą autobusais su kitais miestais ir provincijomis.      

Nuo kovo pradžios Šanchajuje nustatyta 713 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, iš kurių 632 – besimptomiai. Kinija patvirtintus ir besimptomius atvejus nacionalinėje statistikoje pateikia atskirai. Didžiausiame Kinijos mieste pamokos vyksta nuotoliniu būdu.  

Pekine praėjusį savaitgalį buvo uždaryti keli pastatai. Gyventojai sakė, kad nepaisant nepatogumų jie nori, kad būtų toliau laikomasi nulinės COVID-19 tolerancijos strategijos. 

„Manau, galėsime atsipalaiduoti tik epidemiją visiškai nuslopinus“, – sakė 38 metų Tong Xinas (Tong Sinas), turintis parduotuvę į turistus orientuotame Pekino Šilko turguje.   

Prie pastarojo COVID-19 protrūkio Kinijos miestuose daugiausiai prisideda „slapiuoju“ vadinamas omikron atmainos potipis BA.2, sakė Zhang Wenhongas. Ankstyvieji epidemiologiniai tyrimai rodo, kad šis potipis plinta greičiau už pirminį variantą, o šis savo ruožtu plinta sparčiau nei pirminė viruso linija ir kitos atmainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas gali paneigti

kas gali paneigti portretas
jog iš biologinio ginklo laboratorijos nebuvo paleistas naujas mokslo pasiekimas, arba velnio - nauja modifikuoto viruso versija? Karas prieš žmoniją tęsiamas?

Koronė \\\\\.../////

Koronė  \\\\\...///// portretas
Vėl nuo Kinijos tą melagingą košmarą pradeda.Ką,dar per mažai susikrovė milijardų vagys-žudikai,dar grabas nepilnas.

Karas

Karas portretas
Manau karma atejo...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių