Kas užims Latvijos premjero postą?

  • Teksto dydis:

Latvijos centro dešiniosios partijos „Vienybė“ valdyba pirmadienį gali pasiūlyti naują kandidatą į premjero postą, nurodė įstatymų leidėjas Anrijas Matysas, stringant naujo kabineto suformavimui po premjerės Laimduotos Straujumos atsistatydinimo praeitą mėnesį.

A.Matysas sakė naujienų agentūrai BNS, kad atėjo „galutinis terminas, kai „Vienybė“ privalo priimti kokių nors sprendimų. Reikia išsiaiškinti, ar partijos pirmininkė Solvita Аbuoltinia tebėra kandidate į premjero postą. Tada pagalvoti, ar yra koks nors kitas kandidatas. Daugiau atidėlioti negalima.“

Įstatymų leidėjas, kuris yra „Vienybės“ valdybos narys, neneigė, kad į vyriausybės vadovo postą gali būti siūlomas finansų ministras Janis Reiras arba valdybos narys Andris Piebalgas.

„Galbūt reikės išsiaiškinti ką galėtų palaikyti koalicijos partneriai. Ir Reiras, ir Piebalgas gali tapti labai tinkamais kandidatais. Tik klausimas, ar pats Piebalgas pasiruošęs kandidatuoti“, – sakė A.Matysas.

Jis pažymėjo, kad kol kas nėra jokių ženklų, kad S.Abuoltinia gali atsisakyti ketinimų tapti premjere.

„Tai nuskambėjo viešojoje erdvėje, tačiau tuo viskas baigėsi. Per šventes jokių konsultacijų dėl šio klausimo nevyko“, – pridūrė jis.

Jeigu per pirmadienį vyksiantį „Vienybės“ valdybos posėdį būtų nuspręsta siūlyti tapti premjeru Janiui Reirui, konservatyvusis Nacionalinis aljansas norės su juo aptarti kai kuriuos ginčijamus klausimus, tarp jų dėl komunikacijos su socialiniais partneriais tariantis dėl 2016 metų biudžetą. Kita ankstesnės koalicijos narė – Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) – ketina palaukti „Vienybės“ sprendimo. Abi partijos kol kas neatmetė galimybės, kad premjeru galėtų tapti J.Reiras.

„Vienybės“ valdybos posėdis prasidės pirmadienį 17 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis prieš Naujuosius metus pareiškė, kad pats imsis iniciatyvos pasiūlyti premjero kandidatūrą.

„Vienybė“ kol kas turi vienintelę kandidatę – partijos lyderę S.Abuoltinią, kurios nėra linkusios palaikyti koalicijos partnerės – ZZS ir Nacionalinis aljansas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių