Kas taps K. Harris antrąja puse?

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentė Kamala Harris, neseniai įsitraukusi į kovą dėl Baltųjų rūmų, intensyvina savo politinio bendražygio paiešką. Demokratė, kuri beveik neabejotinai užsitikrins oficialią savo partijos nominaciją, kad lapkritį mestų iššūkį respublikonui Donaldui Trumpui, artimiausiomis dienomis ketina paskelbti savo kandidatą būti viceprezidentu.

Priversta skubėti

Pasirinkti savo bendražygį yra itin svarbus žingsnis bet kuriam kandidatui į prezidento postą – tai galimybė išplėsti savo patrauklumą rinkėjams, pasitelkiant papildomą partnerį.

Paprastai šis procesas trunka kelis mėnesius ir jo metu kruopščiai tikrinama pretendentų patirtis, jų finansai, pomėgiai ir įsitraukimas į kokius nors skandalus.

Tačiau J. Bidenui vėlai pasitraukus iš rinkimų kovos, anot Joelio Goldsteino, viceprezidentų istorijos tyrėjo iš Sent Luiso universiteto, K. Harris susiduria su „glaustu tvarkaraščiu“. Savo pasirinkimą ji atskleis iki rugpjūčio 7-osios, t. y. praėjus mažiau nei trims savaitėms nuo kampanijos pradžios.

Rinksis baltaodį vyrą?

Politikos apžvalgininkai spėlioja, koks bus pasirinkimas, ir mano, kad tai greičiausiai bus baltaodis vyras, turintis vadovavimo patirties už Vašingtono ribų.

Pergalės atveju K. Harris būtų pirmoji moteris, pirmoji juodaodė moteris ir pirmoji Pietų Azijos kilmės politikė JAV prezidento pareigose.

„Viena iš viceprezidento atrankos ypatybių dažnai yra pusiausvyra“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Goldsteinas.

Nenuostabu, kad politikos komentatoriai tikisi, jog K. Harris pasirinktas kandidatas bus iš labiau už respublikonus balsuoti linkusio regiono nei jos gimtoji Kalifornijos valstija, kuri yra demokratų tvirtovė.

Iš penkių pastaruoju metu aptarinėtų pavardžių keturios – demokratų gubernatorių. Kaip galimi pretendentai minimi Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro, Andy Beshearas iš Kentukio ir Timas Walzas iš Minesotos. Ketvirtasis – Roy'us Cooperis iš Šiaurės Karolinos, žiniasklaidos šaltinių teigimu, nebeminimas tarp pretendentų. Penktasis – JAV senatorius Markas Kelly iš Arizonos, buvęs astronautas.

R. Cooperis, J. Shapiro ir M. Kelly kilę iš vadinamųjų svyruojančių valstijų, kurios ir nulemia rinkimų baigtį, o A. Beshearas antrą kadenciją dirba respublikonus linkusioje palaikyti Kentukio valstijoje.

J. Walzo Minesota yra panašios demografinės charakteristikos kaip ir pagrindinės Vidurio Vakarų kaimynės Mičiganas ir Viskonsinas.

K. Harris viceprezidento atrankos procesas dar atidžiau stebimas atsižvelgiant į galimus iššūkius, susijusius su JAV senatoriumi J. D. Vance'u, D. Trumpo pasirinktu partneriu.

Pareigybė: svarbi ar ne?

Viena iš JAV viceprezidento pareigų – pakeisti prezidentą jo mirties ar atsistatydinimo atveju.

Iki šiol devyni viceprezidentai tokiomis aplinkybėmis užėmė prezidento postą. Vėliausią kartą taip nutiko 1974-aisiais, kai prezidento postą užėmė Geraldas Fordas, dėl Votergeito skandalo atsistatydinus Richardui Nixonui.

Konstitucijoje apibrėžtas viceprezidento vaidmuo yra gana ribotas, neskaitant to, kad jo verdiktas yra lemiamas JAV senatoriams kokiu nors klausimu balsams pasiskirsčius po lygiai.

Pirmasis JAV viceprezidentas Johnas Adamsas 1793 m. rašytame laiške žmonai karštai skundėsi dėl savo likimo: „Mano šalis išmintingai sugalvojo man pačią nereikšmingiausią pareigybę, kokią tik kada nors buvo sugalvojęs žmogus ar sugalvojusi jo vaizduotė.“

Vis dėlto per ilgus dešimtmečius, kai formavosi JAV rinkimų tradicijos, viceprezidentas tapo svarbiausiu kandidato į prezidentus partneriu, galinčiu suteikti jo portretui naujų spalvų, tiesti tiltus į rinkimų bendruomenes, kurioms imponuoja partija, bet kurios neskuba palaikyti jos kandidato į prezidentus.

Balsuoja internetu

Ketvirtadienį prasidėjo procedūra, per kurią K. Harris turi būti išrinkta JAV demokratų kandidate į prezidentus. Iki pirmadienio 23 val. vyksiantis balsavimas specialioje interneto platformoje pakeitė balsavimą, paprastai rengiamą partijos nacionaliniame suvažiavime.

Nors šių metų demokratų nominavimo sistema iš esmės yra tokia, kokia buvo 2020 m., kai COVID-19 pandemija neleido surengti didelio gyvo susirinkimo, ji vis tiek neįprasta. Demokratai pasirinko virtualų procesą spaudžiami laiko: Ohajo valstijoje pagrindinės partijos savo kandidatų pavardes lapkričio rinkimams turi pateikti iki ateinančio trečiadienio.

Virtualus balsavimas žymi oficialią šiųmečio demokratų suvažiavimo pradžią, nors praktiškai jis prasidės rugpjūčio 19 d., tūkstančiams partijos aktyvistų susirinkus Čikagoje.

Per suvažiavimą Ilinojaus valstijoje tikimasi didelės šventės, simbolinio balsavimo dėl K. Harris ir jos kandidato į viceprezidentus, taip pat jųdviejų nominacijų priėmimo kalbų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lol

Lol portretas
K.Harris ne juodaode, o indu kilmes. Pasitikrinkit savo copy/paste faktus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių